Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ούτε λέξη για την τουρκική εισβολή και κατοχή!

Καταπέλτης οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 422 ψήφους υπέρ, 30 κατά και 47 αποχές, ενέκρινε ψήφισμα για το Κυπριακό και το «σχέδιο Ανάν». Πέρα από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, κατά ψήφισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Χρ. Ζαχαράκης, ενώ υπέρ ψήφισαν οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της ΝΔ, σύσσωμοι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Μ. Παπαγιαννάκης. Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Ν. Χουντής και ο Εμμ. Μπακόπουλος του ΔΗΚΚΙ απείχαν.

Αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης σημείωσε:

«Τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αρνείται να τοποθετηθεί, η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο ρίχνουν όλο τους το βάρος υπέρ του "σχεδίου Ανάν", εκβιάζοντας το λαό και τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε αποτελεί πρώτου μεγέθους προσβολή στον κυπριακό λαό, αφού τον καλεί να "επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα, συνέπεια και προσήλωση στην ιδιότητα του πολίτη της ΕΕ". Εκθειάζει το "σχέδιο Ανάν" ως "φωτεινό παράδειγμα για διευθέτηση εξίσου δύσκολων διεθνών ζητημάτων" και ισχυρίζεται ότι "θεσμοθετεί ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης". Βεβαίως, ούτε λέξη δεν περιέχει για την τουρκική εισβολή και κατοχή, ούτε για τις βρετανικές βάσεις και για τις εγγυήτριες δυνάμεις. Καμία ενόχληση για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της ΕΕ.

Εξίσου αποκρουστικές με το περιεχόμενο του ψηφίσματος ήταν οι τοποθετήσεις πολλών "φίλων" της Κύπρου, περιλαμβανομένου του προέδρου Πατ Κοξ, των επιτρόπων Φερχόιγκεν και Πάτεν, αλλά και Ελλήνων ευρωβουλευτών. Ο πρόεδρος κατηγόρησε τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης για αποκλεισμούς, τη στιγμή που ο ίδιος, σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα, είχε όλη την άνεση να μιλήσει για έλλειψη θάρρους και φαντασίας της κυπριακής ηγεσίας. Οι επίτροποι τοποθετήθηκαν με όρους απαράδεκτους, άκρως απαξιωτικούς και προσβλητικούς, ως ηγεμόνες προς υπηκόους.

Το ΚΚΕ συμπαρίσταται στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και καταδικάζει απερίφραστα κάθε είδους πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς».

Αντίστοιχα, ο Στρατής Κόρακας επισήμανε:

«Το "σχέδιο Ανάν" βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις δικοινοτικές συμφωνίες κορυφής. Είναι άδικο, διαγράφει το έγκλημα της εισβολής και 30χρονης κατοχής, αθωώνει τον κατακτητή, τον ανταμείβει και τον ανακηρύσσει σε εγγυητή. Καθιερώνει ένα ιδιόμορφο κράτος, μοναδικό στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, μη βιώσιμο. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο κράτη, με ξεχωριστή οικονομία, εμπόριο, βιομηχανία, αγροτική πολιτική, εργασιακή πολιτική.

Αφήνει τεράστια προβλήματα σχετικά με την επιστροφή των προσφύγων, τις αποζημιώσεις των περιουσιών, την παραμονή των εποίκων. Δημιουργεί κατάσταση συνεχούς έντασης στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα νέων, και στρατιωτικών, επεμβάσεων.

Ο κυπριακός λαός δέχεται αφόρητες πιέσεις, υφίσταται παντός είδους εκβιασμούς, θεωρούμε απαράδεκτες τις ωμές απειλές για "συντέλεια του κόσμου", αν δε γίνει αποδεκτό το "σχέδιο Ανάν", θεωρούμε απαράδεκτες και τις σημερινές δηλώσεις Φερχόιγκεν και άλλων.

Ιδιαίτερα καταγγέλλουμε την επαίσχυντη, άθλια προειδοποίηση Φερχόιγκεν στους Κυπρίους ότι αν δεν ψηφίσουν "ναι", θα διπλασιαστούν τα στρατεύματα κατοχής και οι έποικοι. Και χειροκροτήθηκε γι' αυτό! Ντροπή! Να, ποια είναι η ΕΕ "της ειρήνης", όπως ισχυρίστηκε και σήμερα ο κ. Φερχόιγκεν! Θεωρούμε απαράδεκτο οι ΗΠΑ και η ΕΕ να υπενθυμίζουν κάθε λίγο στους Κυπρίους τη μοναδικότητα της ευκαιρίας (για ποιον αλήθεια;).

Το ΚΚΕ εκφράζει, για μια ακόμη φορά, την αμέριστη συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό. Μόνη αποδεκτή λύση είναι η εφαρμογή των μέχρι σήμερα αποφάσεων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής, για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική, διζωνική, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες».

Τέλος, ο Γιάννης Πατάκης τόνισε:

«Αμέσως μετά τη Σύνοδο του Ελσίνκι, το ΚΚΕ είχε εκτιμήσει ότι "η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χρησιμοποιείται ως μοχλός για την οριστική διχοτόμησή της". Κάνω αυτή την αναφορά όχι για να καυχηθώ, αλλά για να τονίσω ότι η πορεία των πραγμάτων ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που η λύση του Κυπριακού υποτασσόταν στις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα της ΕΕ και όχι του λαού της Κύπρου.

Πράγματι, πώς θα ήταν δυνατόν να ανατραπούν τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής του '74, όταν η ΕΕ ποτέ δεν αντιμετώπισε το Κυπριακό ως τέτοιο, όταν ποτέ δεν έβαλε ως προϋπόθεση για ένταξη της Τουρκίας την άρση της κατοχής της Κύπρου; Πώς θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί δίκαια λύση με την εμπλοκή της ΕΕ και των ΗΠΑ, τη στιγμή που αυτό που έγινε το 1974 είναι σήμερα καθημερινή πρακτική από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη; Πώς θα ήταν δυνατόν ο ΓΓ του ΟΗΕ να εκφράσει κάτι διαφορετικό από τον τρέχοντα διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, δηλαδή την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων;

Δεν είναι, λοιπόν, παράδοξο ότι το "σχέδιο Ανάν" όχι μόνον ποδοπατά το πλαίσιο που είχαν θέσει οι παλαιότερες αποφάσεις του ΟΗΕ και οι δικοινοτικές Συμφωνίες Κορυφής, αλλά καθιερώνει ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους, μοναδικό στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, μια συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας και μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση, ένα κράτος κάτω από ξένη κηδεμονία.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του σ' ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Σας καλούμε να κάνετε το ίδιο και να σταματήσετε τους ωμούς εκβιασμούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ