Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Οι εγγυητές του «Ναι» και οι υποστηριχτές του «Οχι»

Το σκηνικό για το Κυπριακό ακόμη διαμορφώνεται, παρά και ακριβώς λόγω της σαφούς υπεροχής του ΟΧΙ στον ελληνοκυπριακό λαό. Αυτό που κυριαρχεί είναι η τεράστια προσπάθεια του ...διεθνούς παράγοντα δηλαδή ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ να πειθαναγκάσουν τους Ελληνοκύπριους να πουν το «ναι» στο δημοψήφισμα, με την επιστράτευση απίστευτων εκβιασμών και διλημμάτων για τις αρνητικές επιπτώσεις ενός πιθανού «Οχι», που βέβαια όλες αυτές θα υπάρξουν αν περάσει το «ναι»!!

Στην προσπάθειά τους αυτή, οι ιμπεριαλιστές έχουν την αμέριστη στήριξη και των τουρκικών αστικών πολιτικών δυνάμεων και των ελληνικών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, που έτσι κι αλλιώς τους στήριξαν και τους στηρίζουν σε όλες τις τρομοκρατικές πολεμικές επιθέσεις τους ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, τους στηρίζουν στην επιθετική πολιτική τους ενάντια στην Κούβα, στη ΛΔ Κορέας, στη Βενεζουέλα κ.α.

Κι ακόμη, την ολοκληρωμένη και καταφανώς ενορχηστρωμένη και καθοδηγούμενη υποστήριξη των προπαγανδιστικών μηχανισμών των αστικών ΜΜΕ.

Στο σημείωμα αυτό θα σταθούμε σε δυο κύρια ζητήματα που προκύπτουν προς τις δυο βασικές συνιστώσες αυτού του ιμπεριαλιστικού μετώπου.

Πρώτον προς χώρες του μετώπου αυτού, που υποστηρίζουν αναφανδόν το «σχέδιο Ανάν» στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ κ.α. και εκβιάζουν τον κυπριακό λαό ότι είναι η πιο καλή, η μοναδική λύση, προκύπτει αυτό το ερώτημα:

  • Ο Καναδάς θα δεχόταν ένα τέτοιο σχέδιο για τη συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων του, των Γαλλόφωνων και Αγγλόφωνων, ανάμεσα στις οποίες έχουν ήδη εγερθεί διαφορές;
  • Η Ισπανία θα συμφωνούσε με ένα τέτοιο σχέδιο, για να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα με τη μειονότητα των Βάσκων ή των Καταλανών;
  • Το Βέλγιο θα έλεγε «ναι» σε μια τέτοια λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί ανάμεσα στη γαλλόφωνη και φλαμανδόφωνη κοινότητα;
  • Η Μ. Βρετανία θα στήριζε ένα τέτοιο σχέδιο για την Ιρλανδία ή τη Σκοτία;
  • Η Τουρκία θα ήταν θετική αν ο Ανάν έφερνε μια τέτοια λύση για το πρόβλημά της με την κουρδική μειονότητα;

Η απάντηση είναι σαφώς όχι.

Αυτό, βέβαια, δεν εξασφαλίζει ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού στην Κύπρο δε θα αποτελέσει πιλότο για παρόμοια αντιμετώπιση και άλλων αντίστοιχων προβλημάτων σε άλλες χώρες, πάντα σε βάρος των λαών και υπέρ των ισχυρών καπιταλιστικών συμφερόντων, αν χρειαστεί στο μέλλον.

Αρκετά άλλα παραδείγματα θα μπορούσαν, λοιπόν, να παρατεθούν, που αποδείχνουν ότι όλοι αυτοί που πιέζουν τους Κύπριους υπέρ του «ναι» στο «σχέδιο Ανάν», θα το απέρριπταν μετά ...βδελυγμίας, αν αφορούσε τους ίδιους. Αλλά εδώ ασκούν αφόρητους εκβιασμούς και πιέσεις στον κυπριακό λαό να εγκρίνει το διχοτομικό σχέδιο, όταν εκφράζει με μεγάλη πλειοψηφία την αντίθεσή του.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τους προπαγανδιστές του «ναι» και κατηγόρους του «όχι», είτε είναι πολιτικές δυνάμεις, είτε προπαγανδιστές των ΜΜΕ. Τηρούν αυτή τη στάση, επειδή πιστεύουν σοβαρά ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με το «σχέδιο Ανάν» επιθυμούν πραγματικά να λύσουν το Κυπριακό; Να το λύσουν;

  • Τότε πρέπει να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους με τη διάλυση και τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, μέσω αντίστοιχων σχεδίων (συμφωνία Ντέιτον) ήθελαν να λύσουν τα προβλήματα των μειονοτήτων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία!
  • Πρέπει να πιστεύουν ότι με τη συμφωνία του Οσλο και τον «οδικό χάρτη» ήθελαν να λύσουν το Παλαιστινιακό!!
  • Να πιστεύουν ότι με το σχέδιο «Κολομβία», θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών και μόνο στην περιοχή αυτή της Λ. Αμερικής!!!
  • Να πιστεύουν πως με την πολεμική επέμβαση στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ ήθελαν να καταπολεμήσουν την... τρομοκρατία και να φέρουν τη... δημοκρατία!!!!
  • Θα πρέπει να πιστεύουν συνολικά ότι ο ιμπεριαλισμός έχει βάλει στόχο να δώσει θετικές λύσεις στα προβλήματα της ανθρωπότητας, των λαών, να φέρει τη δημοκρατία, την ειρήνη κλπ, κλπ.!!!!!

Αν, βέβαια, τα πιστεύουν πραγματικά αυτά τότε είναι επικίνδυνα αφελείς. Αλλά ο λαός της Κύπρου, όπως έχουν δείξει και οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να συμφωνήσει με τους αφελείς, που έχουν τέτοιες αυταπάτες.

Αν πάλι δεν τα πιστεύουν, σημαίνει απλά ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία προς τους ιμπεριαλιστές, συμβάλλοντας στην άσκηση των πιέσεων στη συνείδηση του κυπριακού λαού που επιμένει στο ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν», επιδιώκοντας να του αλλάξουν γνώμη.


Τάσος ΚΛΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ