Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Η πορεία

Motion Team

Στα συνθήματα, στα πανό, στις προκηρύξεις, σε ολόκληρη τη χθεσινή πορεία, κυριάρχησε το ΟΧΙ του λαού της Θεσσαλονίκης στα διχοτομικά σχέδια των Αμερικανο-Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για την Κύπρο. Ενα «όχι», αντίστοιχο με εκείνο που βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης στο βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και λίγα χρόνια μετά, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ενάντια σε κάθε προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να εγκαθιδρύσουν κράτη - προτεκτοράτα, άλλοτε με ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις και άλλοτε με αναίμακτες ασφυκτικές «διπλωματικές» πιέσεις και παρεμβάσεις, ενάντια στη λαϊκή βούληση. Οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη έκαναν για μια ακόμη φορά χτες ξεκάθαρο πως «τελεσίγραφα δε δέχονται οι λαοί, στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή»!

Το πανό της ΚΟΘ του ΚΚΕ με το σύνθημα «Οχι στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο Ανάν» βρέθηκε στην κεφαλή της πορείας, μαζί με το ομοίωμα ενός ΑμερικανοΕυρωπαίου, που κρατούσε στα χέρια του το διχοτομικό σχέδιο. Οι συγκεντρωμένοι διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν έξω από το αμερικάνικο προξενείο. Η αμερικάνικη και η ευρωπαϊκή σημαία παραδόθηκαν στις φλόγες, όπως και το ομοίωμα, ενώ οι νεολαίοι της ΚΝΕ «κόσμησαν» την είσοδο και το πεζοδρόμιο έξω από την πρεσβεία με δυο τεράστια «ΟΧΙ». Από τα σπρέι των διαδηλωτών δε γλίτωσαν ούτε τα σύμβολα της πρεσβείας, τα οποία σκεπάστηκαν με κόκκινα σφυροδρέπανα, ανάμεσα σε συνθήματα αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό.


Motion Team

Μαζί με τους χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν και Κύπριοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, που πρόσθεσαν τη δική τους φωνή στο σύνθημα «Οχι στη λύση τη διχοτομική, Κύπρος ενιαία ανεξάρτητη». Η πορεία συνεχίστηκε προς τα γραφεία της ΕΕ στην Αριστοτέλους και κατέληξε λίγη ώρα μετά έξω από το βρετανικό Προξενείο, στην είσοδο του οποίου οι διαδηλωτές «άφησαν» με σπρέι για μια ακόμη φορά το βροντερό τους «όχι».

  • Την πορεία ακολούθησαν και διαδηλωτές κινήσεων και οργανώσεων, που αντιτίθενται στο «σχέδιο Ανάν» και λίγο νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο χώρο της Καμάρας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ