Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΜΑΡΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ - ΔΕΛΙΒΑΝΗ
Σημαντική συμβολή σε έναν απαραίτητο διάλογο

Το νέο βιβλίο της Μαρίας Δελιβάνη με τίτλο: «Τα παιδιά της παγκοσμιοποίησης: Τρομοκρατία και Φασισμός (Στη δίνη του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου)», παρουσιάστηκε χτες σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ιδρυμα Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη και οι εκδόσεις Παπαζήση, στη Στοά του Βιβλίου, Αίθουσα Λόγου (Πεσμαζόγλου 5). Για το βιβλίο μίλησαν οι Θανάσης Βασιλείου πολιτικός επιστήμων - βιβλιοκριτικός, Βασίλης Μπένος καθηγητής - πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιά, Στέλιος Παπαθεμελής βουλευτής - πρώην υπουργός, Βύρων Πολύδωρας βουλευτής - πρώην υπουργός και Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου καθηγητής - αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε η Ελένη Μπέλλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε μήνυμά της προς την συγγραφέα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών της, τονίζει: «Αυτό που θέλω δημόσια να τονιστεί είναι ότι όπως πάντα βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή της παρέμβασης σε κρίσιμα ζητήματα που δεν αφορούν την Ελλάδα, στενά, αλλά το σύνολο των διεθνών εξελίξεων.

Πολλά πράγματα που αναφέρεις στο βιβλίο σου, δεν αποδεικνύουν μόνο πόσο σοβαρά δουλεύεις, αλλά και την τραγικότητα της περιόδου που ζούμε, μέσα από τους αριθμούς και τα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Πιστεύω ότι έχει υπερωριμάσει η ανάγκη να υπάρχει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στη διεθνή τάξη πραγμάτων, στην ιμπεριαλιστική πολιτική που είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική, σε όλα τα επίπεδα, παντού.

Αυτό το ΟΧΙ πρέπει να είναι εμπράγματο, σήμερα π.χ. το βλέπω στο ισχυρό πολύ πιθανό ΟΧΙ στο "σχέδιο Ανάν".

Είναι το ΟΧΙ στις επιλογές της ΕΕ τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικοστρατιωτικό τομέα.

Σίγουρα το ΟΧΙ δε φθάνει. Υπάρχει ανάγκη εναλλακτικής στρατηγικής, που ακόμα όμως δεν έχει επιτευχθεί, όχι γιατί δεν υπάρχει αντικειμενικά, αλλά γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη συμφωνία. Γιατί υπάρχουν ακόμα αυταπάτες για βελτιώσεις εντός των τειχών. Ο συσχετισμός για να αλλάξει πρέπει να βάλουμε το χέρι μας.

Παρ' όλα αυτά το ΟΧΙ αποτελεί ένα βάθρο για να γίνει ένας πλατύς διάλογος. Εσύ συμβάλλεις πολύ σε αυτό. Με σοβαρότητα και πάθος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ