Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνα σενάρια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η «διαχείριση του όχι» και οι «κινήσεις της επόμενης μέρας» είναι η κωδική ονομασία μιας πυρετώδους προετοιμασίας των επιτελείων κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΗΠΑ και ΕΕ, που επεξεργάζονται «εναλλακτικά σενάρια», μέσω των οποίων θα πάρουν τη «ρεβάνς» από τους Ελληνοκυπρίους και θα επιβάλουν τη «λύση» της αρεσκείας τους.

Ενα πρώτο σενάριο είναι αυτό, που ωμά και απροκάλυπτα εξέφρασε ο Θ. Πάγκαλος και το οποίο προφανώς δεν απηχεί μόνο προσωπικές του απόψεις: Να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Κύπρο και «η νέα ηγεσία να διεκδικήσει ένα νέο δημοψήφισμα». Για όποιον δεν κατάλαβε: «Ανατρέψτε τον Τ. Παπαδόπουλο και πάμε για το ναι».

Ενα δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με την οριστικοποίηση της διχοτόμησης και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών. Στο πίσω μέρος του μυαλού ορισμένων εξ αυτών, που προωθούν αυτό το σενάριο, είναι η «ένωση», στο απώτερο έστω μέλλον, με τις αντίστοιχες «μητέρες πατρίδες». Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία γκάλοπ έχουν αρχίσει να «σφυγμομετρούν» τις διαθέσεις των Ελληνοκυπρίων, για το αν θέλουν «η Κύπρος να είναι ομόσπονδο κράτος ή δύο χωριστά κράτη». Το σίγουρο είναι ότι με ένα «βροντερό όχι» ο κυπριακός λαός δεν τελειώνει τον ηρωικό αγώνα του...

Οι «κοινωνικοί εταίροι»

«Οι απεργίες είναι η έσχατη λύση και δε φέρνουν αποτελέσματα. Αλλωστε, οι συνδικαλιστές δεν είναι αυτοί που ήταν πριν από 20 χρόνια. Εκσυγχρονίστηκαν και έχουν πλέον την αντίληψη ότι είναι κοινωνικοί εταίροι. Πιστεύουν στο διάλογο και στα λογικά νούμερα, αλλά δεν έχουν αποβάλει ακόμα τη συνήθεια να κάνουν παζάρια». Η δήλωση ανήκει στον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας και αποτελεί απάντηση, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόσο ανησυχούν οι εργοδότες από μια ενδεχόμενη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαβουλεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο πρόεδρος των Βορειοελλαδιτών βιομηχάνων περιέγραψε, με ιδιαίτερα ...γλαφυρό τρόπο, τους συνδαιτυμόνες του στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου», συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, έχοντας προηγουμένως προτείνει η αύξηση στην ΕΓΣΣΕ να μην ξεπεράσει το 4,5%. Οποιοδήποτε δικό μας σχόλιο περιττεύει...

Χωρίς (ΣΥΝ)ακροατές...

Σχεδόν άδεια ήταν η αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου Λάρισας, όπου μίλησε προχτές ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, για το «ναι» του κόμματός του στο κατάπτυστο «σχέδιο Ανάν». Ετσι, τον Ν. Κωνσταντόπουλο και τη θέση υποταγής του ΣΥΝ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος του λαού της Κύπρου άκουσαν μόνο κάποια από τα τοπικά στελέχη του κόμματος και τα ...άδεια καθίσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γεγονός σχολιάστηκε χτες και από τη λαρισαϊκή εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυκας», αναφέροντας ότι ο κόσμος ήταν «απελπιστικά και ανεπίτρεπτα λίγος» για την παρουσία του προέδρου του ΣΥΝ. Το ίδιο δημοσίευμα, μεταξύ των άλλων, κάνει λόγο πως «κουβεντιάζεται στην εκλογική βάση της Λάρισας ότι το "ναι" έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και μετά τις ευρωεκλογές μπορεί να εκδηλωθεί ποικιλοτρόπως...».

Να σημειώσουμε ακόμη ότι την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα μιλούσε σε ανάλογη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως ματαιώθηκε. Σύμφωνα, δε, με όσα κυκλοφορούν στη συμπρωτεύουσα, η επιλογή αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, επειδή η ενδεχόμενη πραγματοποίηση της συγκέντρωσης έβαζε το δίλημμα, είτε των άδειων καθισμάτων, είτε μιας συγκέντρωσης υπέρ του «όχι».

Σαν υπάλληλος... .

Δε γνωρίζουμε πόσες φορές έχει πάρει τηλέφωνο ο Κόλιν Πάουελ τον Γ. Παπανδρέου τον τελευταίο καιρό, για το Κυπριακό, αλλά τις προάλλες και, μάλιστα, τα ξημερώματα - ώστε να είναι μέρα στις ΗΠΑ, λόγω της διαφοράς ώρας - έγινε το αντίθετο. Πήρε τηλέφωνο ο Γ. Παπανδρέου τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Και σύμφωνα με όσα διοχετεύονταν από στενούς συνεργάτες του και δημοσιεύτηκαν σε φιλικές προς την αξιωματική αντιπολίτευση εφημερίδες, «ο κ. Παπανδρέου επισήμανε στο συνομιλητή του ότι δηλώσεις, όπως αυτές που έκανε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, περί ενδεχόμενου αναγνωρίσεως του ψευδοκράτους, δε συμβάλλουν στην αίσια έκβαση και αντιθέτως δημιουργούν αρνητικές αντιδράσεις».

Θα προσέξατε, ασφαλώς, τις διατυπώσεις του κ. Παπανδρέου. Οι ωμοί, προκλητικοί και απαράδεκτοι εκβιασμοί, πιέσεις και επεμβάσεις των Αμερικανών είναι, απλά και μόνο, μια λαθεμένη τακτική, η οποία «δε συμβάλλει στην αίσια έκβαση και αντιθέτως δημιουργεί αρνητικές αντιδράσεις»..!

Φανταζόμαστε, τα ίδια ακριβώς θα λένε στον Κ. Πάουελ και οι γνωρίζοντες τα πράγματα υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία...

Το ΠΑΣΟΚικό «κατάντημα»...

Δηκτικό, πλην εύστοχο, το σχόλιο του Στάθη Παναγούλη για την απουσία του επίσημου ΠΑΣΟΚ από την εκδήλωση που διοργάνωσε, ανήμερα της 37ης επετείου από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων περιόδου 1967-1974. «Ας περιμέναμε λίγο, θα έρθει και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, θα καθυστέρησε στην αμερικάνικη πρεσβεία», είπε ο αδελφός και συναγωνιστής του αείμνηστου Αλέκου Παναγούλη, εκφράζοντας, με ειρωνικό λόγο, την πίκρα και την αγανάκτηση όλων εκείνων που διαφωνούν με την ολοκληρωτική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ. Με την πικρή ειρωνεία του ο Στ. Παναγούλης μίλησε εξ ονόματος όλων όσοι νιώθουν λύπη και οργή, παρατηρώντας ένα κίνημα, το οποίο κάποτε συμμετείχε στους δημοκρατικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας, να μετατρέπεται σε κόμμα του άκρατου φιλοαμερικανισμού και της αναίσχυντης ευρωυποταγής.

Βεβαίως και επί των «ηρωικών» του χρόνων - τότε που και η ηγεσία του φώναζε «ο λαός στην εξουσία» και «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο» - το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούσε σταθερή εγγύηση δημοκρατικής συνείδησης και πατριωτικής - αντιιμπεριαλιστικής δράσης. Θα πρέπει, όμως, να παραδεχτούμε κι εμείς, που τότε δεν το πιστέψαμε και ουδέποτε το εμπιστευτήκαμε, ότι τουλάχιστον κρατούσε τα προσχήματα, φροντίζοντας να μην έρχεται σε πλήρη αντίθεση και αντιπαράθεση με τα δίκαια «θέλω» του ελληνικού λαού και τα πραγματικά συμφέροντα της πατρίδας. Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι η πλειοψηφία των μελών και των στελεχών του τότε ήταν με το μέρος του λαού, αντίπαλος των ξένων δυναστών που το «παίζουν» προστάτες. Τα τελευταία, όμως, χρόνια το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε στην αντίπερα όχθη και σήμερα, πλέον, αποτελεί το βασικό κι ακλόνητο στήριγμα του ευρωατλαντισμού, ξεπερνώντας σε διάθεση υποταγής στους ξένους ακόμα και παραδοσιακές φιλοϊμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Αυτή η πασιφανής και αυτομολογουμένη μετάλλαξη - η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ντρέπεται να την παραδεχτεί και συμπεριφέρεται σαν την εγχειρισμένη τρανσέξουαλ που κάνει κορδωτή «πιάτσα» στη Συγγρού - κάνει έξαλλους πολλούς από εκείνους που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ πιστεύοντας τα παλιά κηρύγματά του. Οι διαμαρτυρόμενοι δεν αντέχουν την ντροπή να βλέπουν το νέο πρόεδρο του κινήματος να ενεργεί σαν φερέφωνο των Αμερικανών. Κι αν η φιλοϊμπεριαλιστική θέση του στη διάρκεια των πολέμων κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ προκαλεί μια φορά τους αγνούς ΠΑΣΟΚτζήδες, το πρόθυμο, εθελόδουλο «ΝΑΙ» του στους ιμπεριαλιστές για το Κυπριακό δεν μπορούν να το «χωνέψουν» με τίποτα, καθώς πληγώνει την αγάπη τους για την Κύπρο, αυξάνει τους κινδύνους για την Ελλάδα.

Η ευθύνη για το σημερινό κατάντημα του ΠΑΣΟΚ βαρύνει την ηγεσία του. Ομως, φταίνε και όσοι επιτρέπουν σ' αυτή να τους προδίδει, να τους εξαπατά και να τους ντροπιάζει. Και η έκφραση πίκρας ή οργής δε φτάνει για να απαλλαγεί των ευθυνών του όποιος νιώθει ντροπιασμένος. Χρέος όλων όσοι δε συμφωνούν με τη φιλοϊμπεριαλιστική μετάλλαξη του πάλαι ποτέ αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι να αντιδράσουν εμπράκτως σ' αυτή όπως μπορούν κι όπου τους δοθεί η ευκαιρία, στέλνοντας σαφές μήνυμα στο κόμμα και στην κοινωνία. Ενα «μέσο» αποστολής αυτού του μηνύματος είναι η ψήφος. Κι επειδή η ήττα στις 7 Μάρτη δε φαίνεται να προβλημάτισε την ηγεσία, χρειάζεται η ήττα στις ερχόμενες ευρωεκλογές να είναι ακόμα πιο μεγάλη...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τα ... προστατευτικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ, πάντως, που δε ζήτησαν οι Αμερικανο-Βρετανοί να έχουν και έναν ...επίτροπο σε κάθε κάλπη που θα στηθεί για τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο. Εναν αρμόδιο για να πείθει τους ψηφοφόρους να τηρήσουν «υπεύθυνη στάση» απέναντι στο σχέδιο, που - όπως λένε- υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα.

Από την άλλη, καλύτερα να μην τους δίνουμε ιδέες, γιατί υπολείπονται ακόμη αρκετές ώρες μέχρι την έναρξη της διαδικασίας, οπότε και μπορεί να αναπτύξουν κάποια σχετική πρωτοβουλία...

Σας βεβαιώνουμε, πάντως, ότι οι «μεγάλες» δυνάμεις που στηρίζουν το «ναι», καθώς και εκείνοι που έχουν ξεκάθαρα συνταχθεί μαζί τους δεν πρόκειται να ...σιγήσουν, επειδή έτσι προβλέπεται από τους κανόνες της ψηφοφορίας. Μέχρι την τελευταία στιγμή, θα προσπαθούν.

TO ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ και σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα επιδιώξει τη ρεβάνς» στις ευρωεκλογές! Δηλαδή - έτσι για να καταλάβουμε - αν επιδίωκε τη ρεβάνς, τι θα έκανε ακριβώς; Θα 'παιρνε τις ευρωεκλογές, ας πούμε με ...70%;

Την κυβέρνηση την εγκατέλειψαν, αλλά το καλάμι δε λένε να το αφήσουν ...με τίποτε. Και δε χρειάζεται να ακούσει κανείς τις μεγαλεπήβολες ανακοινώσεις τους για να το καταλάβει. Μόνο το ύφος των στελεχών τους που εμφανίζονται στις τηλεοράσεις να δεις ...αρκεί.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΟΛΙΣ ...37% το «καπέλο» στα Ολυμπιακά έργα, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στη Βουλή ο Γιώργος Σουφλιάς. Και λέμε μόλις, γιατί έχουμε το ...προαίσθημα ότι ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ.

Αλλωστε, ουδέποτε προϋπολογισμός κατασκευών - όπου εμπλέκονται όλοι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι «διαπλεκόμενοι» - έμεινε σταθερός. Πόσο μάλλον, όταν εδώ μπλέκονται και οι «διαπλεκόμενοι» του εξωτερικού.

Και πέρα απ' αυτά, πάρτε υπόψη σας ότι οι παραπάνω υπερβάσεις αφορούν το υπουργείο του κ. Σουφλιά. Το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και οι συνολικές υπερβάσεις είναι ...άλλο πράγμα..!

Απλά ερωτήματα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Φερχόιγκεν: Μας εξαπάτησε ο Παπαδόπουλος». Αυτός είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της χτεσινής «Αυγής», σχετικά με την προχτεσινή, απαράδεκτη και προκλητική, παρέμβαση του κοινοτικού επιτρόπου στο Ευρωκοινοβούλιο. Οποιος, όμως, προχωρήσει παρακάτω, θα διαβάσει τα εξής στο σχετικό ρεπορτάζ: «"Είχαμε μια σαφέστατη συμφωνία", είπε ο κ. Φερχόιγκεν. "Εμείς να οργανώσουμε την προσχώρηση της Κύπρου και εσείς να οργανώσετε τη λύση και τη διευθέτηση του (κυπριακού) προβλήματος (σ.σ.: ο κ. Φερχόιγκεν εννοούσε προφανώς μια προφορική συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει το 1999 με τον προηγούμενο Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη)».

Και τα ερωτήματα προς την «Αυγή» είναι εύλογα και απλά: Πρώτον, αφού, όπως η ίδια γράφει στο ρεπορτάζ της, ο προηγούμενος Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, είχε προφορικά συμφωνήσει τη συναλλαγή με τον Φερχόιγκεν, τότε γιατί καταγγέλλει στον τίτλο της τον Τ. Παπαδόπουλο; Και, δεύτερον, μήπως πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της, για τα όσα έσερνε στο ΚΚΕ, όταν αυτό κατάγγελνε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πηγαίνει πακέτο με την επιβολή μιας άδικης και διχοτομικής λύσης; 'Η, ακόμη πιστεύουν ότι δεν κάνει... τέτοια πράγματα η ΕΕ;

Η «εθνική επιτυχία»

Στη διάρκεια των δύο - τριών προηγούμενων χρόνων η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα γίνει μοχλός της δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού και την ίδια στιγμή, έδινε το «πράσινο φως» και τη συμβολή της στο ξεδίπλωμα της πρωτοβουλίας Ανάν και στο ομώνυμο σχέδιο. Σήμερα, οι πάντες έχουν καταλάβει - είτε το ομολογούν είτε όχι - ότι έγινε το ακριβώς αντίθετο. Η πολιτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αποτέλεσε ένα μοχλό εκβιασμού και ποδηγέτησης του κυπριακού λαού, εκτός άλλων και για την αποδοχή του διαβόητου «σχεδίου Ανάν». Με άλλα λόγια, στην επιβολή μιας άδικης και διχοτομικής «λύσης».

Το προχτεσινό προκλητικό ξέσπασμα του αρμόδιου για τη διεύρυνση κοινοτικού επιτρόπου Γκ. Φερχόιγκεν στο Ευρωκοινοβούλιο, αποτελεί πλέον μια αδιαμφισβήτητη ομολογία. Οι διαπραγματεύσεις και η συμφωνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πήγαιναν πακέτο με την αποδοχή της λύσης του «σχεδίου Ανάν». Και μπορεί, βέβαια, πολλοί και διάφοροι να λένε τώρα, ότι το πακέτο αυτό είχε προφορικά συμφωνηθεί το 1999, μεταξύ του τότε Προέδρου της Κύπρου Γλ. Κληρίδη και του Γκ. Φερχόιγκεν, αλλά να μας επιτρέψουν, να είμαστε 100% σίγουροι, ότι αυτό έγινε με τη συμβολή και σύμφωνη γνώμη και της τότε κυβέρνησης του Κ. Σημίτη.

Αυτή ήταν η «εθνική επιτυχία» για την οποία κομπορρημονεί χρόνια τώρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ...

Ολοι για το ... «ναι»

Λιγότερο προκλητικό θα ήταν το ψήφισμα που «πέρασε» η Διοίκηση του Δήμου της Αθήνας για το Κυπριακό, αν το εξέδιδε η ...αμερικάνικη πρεσβεία! Πράγματι, με το ψήφισμα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Δήμος της Αθήνας ισχυρίζεται πως επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισχυρότερη οικονομικά από το ψευδοκράτος, θα ...«αξιοποιήσει στο έπακρο τα θετικά στοιχεία της προτεινόμενης λύσης»! Ανήκουστα πράγματα. Και φυσικά, δεν παρέλειψε την έμμεση απειλή, αφού καλεί τους Ελληνοκύπριους να ψηφίσουν, έχοντας στο ...«πίσω μέρος» του μυαλού τους την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σε αυτό, το ψήφισμα, μάλιστα είχε τη δική του συνεισφορά και ο Χρ. Παπουτσής, ο οποίος μάλιστα έκανε και ...διορθωτικές παρεμβάσεις! Η σύγκλιση του δικομματισμού, όσο και αν φαίνεται ότι έχουν «διαφορετικές» θέσεις για το σχέδιο Ανάν, καταγράφηκε για μια ακόμη φορά και στο επίπεδο του μεγαλύτερου δήμου της χώρας.

Κατά τ' άλλα, όλοι τους αγωνίζονται για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, την επανένωση του Νησιού και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων...

Θανατηφόρα αδιαφορία

Πάνω από 75 περιστατικά παιδικού καρκίνου, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οφείλονται στη βιομηχανική ρύπανση, εντοπίστηκαν, τα τελευταία 15 χρόνια, στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου - Νέας Ιωνίας, στη Μαγνησία. Ανάλογες καταγγελίες για καρκίνους σε εργαζόμενους και κατοίκους που διαμένουν σε περιοχές όπου λειτουργούν ρυπογόνες βιομηχανίες, υπήρξαν παλιότερα και πολλές απ' αυτές έχει καταγράψει ο «Ριζοσπάστης».

Κι ενώ το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις κι είναι γνωστό τοις πάσι, καθώς έχει πάρα πολλές φορές επισημανθεί - προχτές το ΚΚΕ κατέθεσε μια ακόμα σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων - οι αρμόδιοι «αγρόν ηγόραζον και ζεύγος βοών».

Μάλιστα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, αδιαφορώντας προκλητικά για το μέγεθος και την επικινδυνότητα του προβλήματος και μη λαμβάνοντας υπόψη τις λαϊκές αντιδράσεις, όχι μόνο δε λαμβάνει μέτρα προστασίας, αλλά εξακολουθεί να δίνει, με μεγάλη ευκολία, άδειες λειτουργίας και επέκτασης σε βιομηχανίες, οι οποίες δεν τηρούν τις προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος, που απαιτούνται. Τι κρύβεται, άραγε, πίσω απ' αυτή τη θανατηφόρα αδιαφορία και την εγκληματική ευκολία;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ομολογία Φερχόιγκεν

Η προκλητική προχτεσινή εμφάνιση στο Ευρωκοινοβούλιο, του Κοινοτικού επιτρόπου επί θεμάτων διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ίσως κάποιους τους ξάφνιασε, κάποιους άλλους τους εξόργισε και κάποιους, ελάχιστους άλλους, τους ικανοποίησε! Ωστόσο, το συμπέρασμα είναι ένα και ξεκάθαρο: Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και τέτοιοι είναι οι εκπρόσωποί της. Κυνικοί και εξόχως εξοργιστικοί, όταν υπερασπίζονται την πολιτική που υπηρετούν. Συμπεριφορές σαν και αυτή του Κοινοτικού επιτρόπου, δίνουν την αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια ορισμένες αλήθειες που επιμελώς κρύβονται και αφορούν τη μυστική διπλωματία και άλλα ανομολόγητα που γίνονται στις πλάτες των λαών.

Πέρα λοιπόν από τα συναισθήματα που προκαλεί η στάση του επιτρόπου, τα όσα είπε προκαλούν και πολλά ερωτηματικά, αναφορικά με το από πού αντλεί, αυτός ο κύριος, το «δικαίωμα» να δηλώνει εξαπατημένος... Προφανώς κάποιοι του είχαν δώσει τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Να σημειώσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις και η συμφωνία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ έγιναν επί κυβερνήσεων Κληρίδη στην Κύπρο και Σημίτη στην Ελλάδα, με υπουργό Εξωτερικών τον Γ. Παπανδρέου. Δεν είναι άσχετο το ξεκάθαρο «ΝΑΙ» στο «σχέδιο Ανάν», που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να εκφράσουν.

Αποκαλυπτικός ο Φερχόιγκεν για το παρασκήνιο που έχει υπάρξει. «Αισθάνομαι, δήλωσε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, εξαπατημένος από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση. Εκανα τα πάντα για να δημιουργήσω τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στους Ελληνοκυπρίους να αποδεχτούν το σχέδιο του ΟΗΕ». Και χαρακτηρίζει «απροσδόκητη και ανησυχητική τη στάση της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης»! Ενώ διευκρίνισε: «Δεχτήκαμε, κατόπιν αιτήσεως των Ελληνοκυπρίων, η επίλυση του προβλήματος να μην αποτελέσει πρόκριμα για την ένταξη της Κύπρου... Αλλά η κυπριακή κυβέρνηση όφειλε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την εξεύρεση λύσης. Εχουμε μια σαφή συμφωνία ως προς το σημείο αυτό. Ο κ. Παπαδόπουλος πρέπει να σεβαστεί τη δική του δέσμευση»!!!

Είναι σαφές ότι είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στα πλαίσια των συνόδων κορυφής της ΕΕ, από την ελληνική πλευρά, ακόμα από το Ελσίνκι το 1999 και στη συνέχεια στην Κοπεγχάγη το 2002, ότι, σε κάθε περίπτωση, θα γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο σχέδιο «λύσης» του Κυπριακού, όπως προέκυψε στην πορεία ως «σχέδιο Ανάν». Τα όσα είπε προχτές ο Τ. Γιαννίτσης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Σημίτη, επιβεβαιώνουν τις παραπάνω εκτιμήσεις. «Στο Ελσίνκι, είπε ο Τ. Γιαννίτσης, πήγαμε εκεί και κάναμε μια μεγάλη συμφωνία. Η συμφωνία αυτή ήταν ότι θα προχωρήσει η ένταξη της Κύπρου και δε θα είναι απλώς μια αίτηση στα χαρτιά... Η επίλυση του Κυπριακού δε θα είναι εμπόδιο και αν δεν μπορέσει να επιλυθεί χωρίς ευθύνη των Κυπρίων...»! Η στάση του «ΟΧΙ», πρόσθεσε ο ίδιος, «θα ήταν ευθεία ανατροπή μιας συμφωνίας... Εδώ έχουμε ένα σχέδιο το οποίο έγινε μέσα από μια διαδικασία που εμείς τη ζητούσαμε»! Και το επιστέγασμα όλων αυτών είναι η εκτίμησή του ότι το «ΟΧΙ» «αν είχε γίνει 15-16 μήνες πριν, η Κύπρος δε θα έμπαινε ποτέ στην ΕΕ»!!!

Αυτή είναι η στρατηγική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ που σηματοδοτεί την ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου και υπαγορεύει στον κυπριακό λαό την υπαγωγή του και υποταγή του στα νεοταξικά κελεύσματα. Ευτυχώς όμως ο λαός σηκώνει ανάστημα και λέει «ΟΧΙ».

Ενα «όχι» επιτέλους!

Οι ταγοί μας αν προσέξεις

δυο μονάχα ξέρουν λέξεις

δε γνωρίζουν όποιαν άλλη,

λες και είναι παπαγάλοι!

***

«Γιες» κι «ουί» οι δυο κουβέντες

σαν βρεθούν μπρος σε αφέντες,

ούτε μία παραπάνω

σ' οποιονδήποτε σουλτάνο!

***

Δυο οι λέξεις όλες κι όλες

και δαγκώνουμε όλο «φόλες»,

ε, ας πουν και κάτι άλλο

ένα «νο» τρανό, μεγάλο,

ας αλλάξουν λίγο γλώσσα,

με τα «γιες» πάθαμε τόσα!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ