Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Βροντερό Πανσπουδαστικό ΟΧΙ
  • Πορεία αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό σήμερα στην Αθήνα, στη 1.30 μ.μ., από τα Προπύλαια
  • Συναυλία χτες στη Θεσσαλονίκη

Με συγκέντρωση και πορεία εκφράζουν σήμερα την αλληλεγγύη τους στον κυπριακό λαό φοιτητές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Μετά από πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής ΚΣ, οι σύλλογοι φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά και του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας υιοθέτησαν ψήφισμα υπέρ του «ΟΧΙ» στο «σχέδιο Ανάν», επισημαίνοντας ότι αυτό «εντάσσεται στα γενικότερα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο που θέλουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ορμητήριό τους, για τον έλεγχο των πετρελαίων και τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή». Με σύνθημα, λοιπόν, «Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, ομόσπονδη και αποστρατιωτικοποιημένη», δίνουν αγωνιστικό ραντεβού σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Αντίστοιχα, σήμερα, η ΠΚΣ μαζί με Κύπριους σπουδαστές του ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης καλεί τους σπουδαστές σε αποχή από τα μαθήματα, από τις 10 το πρωί και για όλη τη μέρα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους Κυπρίους που σντιστέκονται στο «σχέδιο Ανάν». Το απόγευμα, στις 7 μ.μ., θα ολοκληρώσουν την κινητοποίησή τους με συγκέντρωση στα Λιοντάρια.

Παράλληλα, συνεχίζεται το «δημοψήφισμα» της ΠΚΣ για το «σχέδιο Ανάν» στις πανεπιστημιακές σχολές σ' όλη τη χώρα, με κάλπες στα τραπεζάκια της Παράταξης και σ' αμφιθέατρα, όπου οι φοιτητές συμμετέχουν μαζικά, επιλέγοντας με συντριπτική πλειοψηφία το «ΟΧΙ».

Χτες στη Θεσσαλονίκη

«ΟΧΙ» μετά μουσικής στο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», είπαν χτες οι φοιτητές του ΑΠΘ με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό, που διοργάνωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής. Το δικό του «ΟΧΙ» στα ιμπεριαλιστικά αμερικανοευρωπαϊκά σχέδια για Κύπρο πρόσθεσε με τα τραγούδια του και ο Μίλτος Πασχαλίδης, που συμμετείχε στην εκδήλωση, πλαισιωμένος από μέλη του συγκροτήματος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

Κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές «να βροντοφωνάξουν το "όχι" στις πιέσεις και στα διλήμματα των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών, ενάντια στο σχέδιο - "Προκρούστη" της κυπριακής ανεξαρτησίας», απηύθυνε η εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής ΚΣ, Ελένη Κιγιάκη, μιλώντας στην εκδήλωση, ενώ στο χώρο της συναυλίας μεταφέρθηκε και το δημοψήφισμα που διοργανώνει από την Τρίτη η ΠΚΣ και στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει χιλιάδες φοιτητές όλων των σχολών του ΑΠΘ.

«Είμαι εδώ γιατί μ' αρέσουν οι καθαρές θέσεις», δήλωσε ο Μίλτος Πασχαλίδης πριν από τη συναυλία. «Δηλαδή εκτιμώ πάρα πολύ τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο Κυπριακό, το ότι βγήκε από την αρχή και είπε ξεκάθαρα "Οχι". Επίσης, εκτιμώ και τους ανθρώπους που λένε ξεκάθαρα "Ναι", δεν έχω τίποτα να μοιράσω μαζί τους. Με εκνευρίζουν αφάνταστα αυτοί οι οποίοι είναι με όλους, είναι "ναι μεν αλλά" και "δεν ξέρω". Η άποψή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή ένας ολόκληρος λαός που είναι αδερφός για μας εκβιάζεται και σ' αυτόν τον εκβιασμό κατά κύριο λόγο οφείλει οποιοσδήποτε δημοκρατικός πολίτης να αντιδράσει. Γι' αυτό είμαι εδώ. Αν ψήφιζα στο δημοψήφισμα, πριν μπω καν στην ουσία του σχεδίου θα ψήφιζα "Οχι", γιατί δε μ' αρέσουν οι απειλές. Ακόμα και αν το σχέδιο μ' εύρισκε σύμφωνο πάλι "Οχι" θα ψήφιζα γιατί δε μ' αρέσει να ψηφίζω με το πιστόλι στον κρόταφο. Οσον αφορά στην ουσία του σχεδίου ασφαλώς έχει πολλά αρνητικά σημεία, πιθανόν να έχει και κάποια θετικά, τα οποία όμως εμένα τουλάχιστον μου μοιάζουν σαν το τυρί στη φάκα. Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν το τυρί και όχι την παγίδα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ