Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Θρυαλλίδα αντιπαραθέσεων το Κυπριακό

Εν μέσω τριγμών λόγω του Κυπριακού ο Συνασπισμός προχωρά τις επόμενες μέρες σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη 5 εκ των 11 υποψηφίων στελεχών του που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του για τις ευρωεκλογές, την πρώτη θέση στο οποίο θα καταλάβει συνεργαζόμενος και κατά πάσα πιθανότητα ο Γ. Μπανιάς από την ΑΚΟΑ. Πέραν των άλλων δυσκολιών της εκλογικής μάχης ο ΣΥΝ έχει να αντιμετωπίσει και το ...συνωστισμό ενδιαφερομένων για τις μετρημένες, δύο έως σήμερα, θέσεις στην Ευρωβουλή (Μπανιάς, Παπαδημούλης, Χουντής). Αλλά και την απώλεια του Μ. Παπαγιαννάκη, ευρωβουλευτή σήμερα, που δε θα συμμετάσχει στις εκλογές, καθώς και το φυλλορρόημα που παρατηρείται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Χτες, η κεντρική εφορευτική επιτροπή αρμόδια για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου ουσιαστικά παρουσίασε τους υποψηφίους αφού, κατά τα άλλα, για την πορεία της ίδιας της ΕΕ αρκέστηκε σε αφελείς ...υποθέσεις του τύπου «αν θα μπορέσει να αντισταθεί στην αυτοκρατορική δύναμη των ΗΠΑ ή θα προχωρήσει σε μια πορεία "αμερικανοποίησης"».

Επανέλαβε προς επίρρωση τη σταθερότητα του ΣΥΝ στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την ακλόνητη πίστη του πως μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, χωρίς να υπεισέλθει σε «λεπτομέρειες», όπως ποιος θα είναι ο χαρακτήρας αυτής της άλλης Ευρώπης. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, «είναι εφικτή με τους αγώνες των εργαζομένων, την αλλαγή των σημερινών συσχετισμών στις επιμέρους χώρες και συνολικά στην ΕΕ», θέση η οποία αντιτίθεται στη διακηρυγμένη θέση της ηγεσίας του ΣΥΝ πως ο αγώνας στο εθνικό πεδίο έχει ξεπεραστεί και δεν είναι αποτελεσματικός.

Δεν παραλείφθηκε βεβαίως να δοθούν και τα διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης σ' αυτήν την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς σε σημείο της συνέντευξης που αφορούσε στην ίδρυση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), αναφέρθηκε πως τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτό ανήκουν «στη σύγχρονη δημοκρατική και ριζοσπαστική Αριστερά πέρα από τη σοσιαλδημοκρατία και το δογματικό κομμουνισμό»! Φυσικά πρόθεση ήταν η διαφοροποίηση από το «δογματικό κομμουνισμό» και όχι από τη σοσιαλδημοκρατία, κάτι που φάνηκε και αμέσως μετά όταν υπερθεμάτισαν για το ρόλο του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, κατεξοχήν εκφραστές της σοσιαλδημοκρατίας.

Την ερχόμενη Τετάρτη η ΚΠΕ του ΣΥΝ θα συνεδριάσει με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, ενόψει της ιδρυτικής του συνάντησης στη Ρώμη στις αρχές Μάη. Ενδεχομένως αυτή η ΚΠΕ να πληγεί από τα «απόνερα του Κυπριακού», σύμφωνα με έκφραση ηγετικού στελέχους του κόμματος. Κι αυτό γιατί το Κυπριακό έχει αποτελέσει αιτία αντιπαραθέσεων και διχασμού σε όλα τα επίπεδα, από την ΠΓ, έως την κοινοβουλευτική ομάδα και την ΚΠΕ. Τις τελευταίες μέρες ηγετικά στελέχη εκφράζουν δημόσια αντικρουόμενες απόψεις, άλλα υπογράφουν διακηρύξεις υπέρ του ΟΧΙ, άλλα ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του ΝΑΙ στο «σχέδιο Ανάν». «Πονοκέφαλο» προκαλεί στην ηγεσία του ΣΥΝ και το ότι η βάση του κόμματος φαίνεται να μη συναινεί με την απόφαση υπέρ του ΝΑΙ που έλαβε η προηγούμενη ΚΠΕ. Αυτό ομολογείται από κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, ακόμα κι όσους τάχτηκαν με το ΝΑΙ, αλλά καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το 54% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ τάσσεται εναντίον του «σχεδίου Ανάν». Ενδέχεται στην ΚΠΕ της Τετάρτης να απευθυνθούν συστάσεις στους οπαδούς του ΟΧΙ να μετριάσουν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους έτσι ώστε να μην πλήττεται η εικόνα του ΣΥΝ για ένα κορυφαίο θέμα, ενόψει και των ευρωεκλογών, τίποτα όμως δε δείχνει πως θα αποδώσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ