Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Χίλιες φορές ΟΧΙ

Τώρα που η πολιτική αγυρτεία, έχοντας εξαντλήσει εκβιασμούς και συκοφαντίες, αποσύρεται από τα στόματα των λακέδων της, το σταθερό «όχι» των Κυπρίων ξεσκεπάζει το τελευταίο κόλπο του Ανάν. Θα θυμούμαστε πάντα ότι το πρόσωπο του Προέδρου Παπαδόπουλου ήταν ο στόχος για Αμερικανούς, Ευρωπαίους και δυστυχώς και Ελληνοκύπριους ηγέτες. Θύμισαν όλοι αυτοί οι κύριοι τη φράση του σοφού: «Η χαμέρπεια είναι αδιαίρετη».

Δε θα ξεχάσουμε την ατραξιόν υποταγής στο σχέδιο από τα σαΐνια του Συνασπισμού, που επαναλάμβαναν πανηγυρικά το «ναι» και τη δήλωση του «ραντέ» πια Λεωνίδα Κύρκου: «Μόνον η "Χρυσή Αυγή" και το ΚΚΕ είναι υπέρ του "όχι"». Η στάση των Συνασπισμένων και αυτή τη φορά με το «ναι» απέδειξε πως μαζί τους δεν είμαστε απλώς διαφορετικοί κόσμοι, αλλά κόσμοι συγκρουόμενοι. Ο Κωνσταντόπουλος, γνωρίζοντας πως δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τις εξελίξεις, έγινε με το «ναι» αυτό που ήταν κατά βάθος: Ενας θλιβερός υπάλληλος της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Δε θα ξεχάσουμε πως το πιο γρήγορο και πρώτο «ναι» ακούστηκε από το καμάρι της Μαργαρίτας, πριν ακόμα πει την τελευταία του φράση ο Ανάν. Συμμετέχοντας κρυφά στο στήσιμο του σχεδίου, ο Γιωργάκης πίστεψε πως μπορεί να ξεγελάσει Ελληνες και Κύπριους. Η απάντηση των δύο λαών ήταν τόσο δυνατή, που φώτισε αμέσως τη φύση και τη θέση του Γιωργάκη. Ηταν η πρώτη μύγα που πιάστηκε στον ιστό του σχεδίου, και ακόμη το φυσάει το ΠΑΣΟΚ και δεν κρυώνει.

Δε θα ξεχάσουμε πως το πιο αργόσυρτο και εκφυλισμένο «ναι» το είπε ο πρωθυπουργός, που αναγκάστηκε να βγει από την κλινική ησυχία που του παρέχουν η αδράνεια και οι μανδαρίνοι φίλοι του. Μαζί του έχω την αίσθηση πως βιώνουμε μια πρωτοτυπία: Ο πρωθυπουργός είναι σαν να κυβερνά από αυτόν τον τόπο μια άλλη χώρα, την οποία μάταια μάλλον ψάχνω να βρω στον παγκόσμιο χάρτη.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ