Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το ΠΑΣΟΚικό «κατάντημα»...

Δηκτικό, πλην εύστοχο, το σχόλιο του Στάθη Παναγούλη για την απουσία του επίσημου ΠΑΣΟΚ από την εκδήλωση που διοργάνωσε, ανήμερα της 37ης επετείου από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων περιόδου 1967-1974. «Ας περιμέναμε λίγο, θα έρθει και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, θα καθυστέρησε στην αμερικάνικη πρεσβεία», είπε ο αδελφός και συναγωνιστής του αείμνηστου Αλέκου Παναγούλη, εκφράζοντας, με ειρωνικό λόγο, την πίκρα και την αγανάκτηση όλων εκείνων που διαφωνούν με την ολοκληρωτική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ. Με την πικρή ειρωνεία του ο Στ. Παναγούλης μίλησε εξ ονόματος όλων όσοι νιώθουν λύπη και οργή, παρατηρώντας ένα κίνημα, το οποίο κάποτε συμμετείχε στους δημοκρατικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας, να μετατρέπεται σε κόμμα του άκρατου φιλοαμερικανισμού και της αναίσχυντης ευρωυποταγής.

Βεβαίως και επί των «ηρωικών» του χρόνων - τότε που και η ηγεσία του φώναζε «ο λαός στην εξουσία» και «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο» - το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούσε σταθερή εγγύηση δημοκρατικής συνείδησης και πατριωτικής - αντιιμπεριαλιστικής δράσης. Θα πρέπει, όμως, να παραδεχτούμε κι εμείς, που τότε δεν το πιστέψαμε και ουδέποτε το εμπιστευτήκαμε, ότι τουλάχιστον κρατούσε τα προσχήματα, φροντίζοντας να μην έρχεται σε πλήρη αντίθεση και αντιπαράθεση με τα δίκαια «θέλω» του ελληνικού λαού και τα πραγματικά συμφέροντα της πατρίδας. Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι η πλειοψηφία των μελών και των στελεχών του τότε ήταν με το μέρος του λαού, αντίπαλος των ξένων δυναστών που το «παίζουν» προστάτες. Τα τελευταία, όμως, χρόνια το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε στην αντίπερα όχθη και σήμερα, πλέον, αποτελεί το βασικό κι ακλόνητο στήριγμα του ευρωατλαντισμού, ξεπερνώντας σε διάθεση υποταγής στους ξένους ακόμα και παραδοσιακές φιλοϊμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Αυτή η πασιφανής και αυτομολογουμένη μετάλλαξη - η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ντρέπεται να την παραδεχτεί και συμπεριφέρεται σαν την εγχειρισμένη τρανσέξουαλ που κάνει κορδωτή «πιάτσα» στη Συγγρού - κάνει έξαλλους πολλούς από εκείνους που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ πιστεύοντας τα παλιά κηρύγματά του. Οι διαμαρτυρόμενοι δεν αντέχουν την ντροπή να βλέπουν το νέο πρόεδρο του κινήματος να ενεργεί σαν φερέφωνο των Αμερικανών. Κι αν η φιλοϊμπεριαλιστική θέση του στη διάρκεια των πολέμων κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ προκαλεί μια φορά τους αγνούς ΠΑΣΟΚτζήδες, το πρόθυμο, εθελόδουλο «ΝΑΙ» του στους ιμπεριαλιστές για το Κυπριακό δεν μπορούν να το «χωνέψουν» με τίποτα, καθώς πληγώνει την αγάπη τους για την Κύπρο, αυξάνει τους κινδύνους για την Ελλάδα.

Η ευθύνη για το σημερινό κατάντημα του ΠΑΣΟΚ βαρύνει την ηγεσία του. Ομως, φταίνε και όσοι επιτρέπουν σ' αυτή να τους προδίδει, να τους εξαπατά και να τους ντροπιάζει. Και η έκφραση πίκρας ή οργής δε φτάνει για να απαλλαγεί των ευθυνών του όποιος νιώθει ντροπιασμένος. Χρέος όλων όσοι δε συμφωνούν με τη φιλοϊμπεριαλιστική μετάλλαξη του πάλαι ποτέ αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι να αντιδράσουν εμπράκτως σ' αυτή όπως μπορούν κι όπου τους δοθεί η ευκαιρία, στέλνοντας σαφές μήνυμα στο κόμμα και στην κοινωνία. Ενα «μέσο» αποστολής αυτού του μηνύματος είναι η ψήφος. Κι επειδή η ήττα στις 7 Μάρτη δε φαίνεται να προβλημάτισε την ηγεσία, χρειάζεται η ήττα στις ερχόμενες ευρωεκλογές να είναι ακόμα πιο μεγάλη...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ