Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα θέλουν όλα οι εργοδότες

Και νέα υποχώρηση από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Την απαράδεκτη πρόταση των βιομηχάνων κατήγγειλε ο Γ. Μαυρίκος και ζήτησε την προκήρυξη απεργίας

Αδιάλλακτες και προσηλωμένες στο στόχο τους για μείωση του εργατικού κόστους και καθήλωση των μισθών εμφανίστηκαν οι εργοδοτικές οργανώσεις χτες, στην τέταρτη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και μπροστά σε αυτή την αδιαλλαξία, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έκανε ακόμα ένα βήμα υποχώρησης, μειώνοντας ακόμα και αυτό το ισχνό ποσοστό αυξήσεων που ζητούσε. Την απαράδεκτη πρόταση των βιομηχάνων απέρριψε απερίφραστα ο Γιώργος Μαυρίκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, προτείνοντας την προκήρυξη νέας απεργιακής κινητοποίησης.

Και στην τέταρτη διαπραγματευτική συνάντηση οι εργοδότες επανέλαβαν την πρότασή τους για αυξήσεις που καλύπτουν μόνο τον επίσημο πληθωρισμό και ένα μέρος της παραγωγικότητας και μάλιστα σε δύο δόσεις. Ομως, επιμένουν το σύνολο της όποιας αύξησης να δοθεί μόνο στους κατώτερους μισθωτούς, ενώ όσοι εργαζόμενοι λαμβάνουν τριετίες και επιδόματα (και είναι οι περισσότεροι) η αύξηση σε αυτούς να είναι μικρότερη. Με αυτό τον τρόπο επαναφέρουν τις «κλιμακωτές» αυξήσεις, που υπονομεύουν την καθολική ισχύ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Κάτω από την εργατική κατακραυγή, που ξεσήκωσε η προηγούμενη πρόταση του ΣΕΒ, για ενιαία ποσοτική αύξηση σε όλους τους μισθούς, οι εργοδότες φαίνεται να ελίσσονται, αν και συνδικαλιστές εκτιμούν ότι σε καμιά περίπτωση δεν κάνουν πίσω από το στρατηγικό τους στόχο για υπονόμευση του ρόλου της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Πάντως, και με αυτή την πρόταση συνολικά η μέση αύξηση των μισθών δε θα ξεπερνά το 4,5%!

Ταυτόχρονα, η εργοδοτική πλευρά προκλητικά έβαλε στο τραπέζι ολόκληρο το πακέτο των απαιτήσεών της. Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη μείωση του κόστους των υπερωριών, την περαιτέρω διευκόλυνσή τους για να καταχρώνται το καθεστώς των υπερωριών, ακόμα και την επανεξέταση των αδειών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι όπως καθορίζονται από τους σχετικούς νόμους ή άλλες συμβάσεις. Το ζήτημα του 39ωρου οι εργοδότες το συνέδεσαν με την προϋπόθεση νέων κινήτρων και επιδοτήσεων αλλά και το κόστος των υπερωριών. Ζήτησαν, μάλιστα, η Σύμβαση να έχει διετή διάρκεια.

Απέναντι σε αυτή την απροκάλυπτη εργοδοτική επίθεση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνέχισε την ίδια ενδοτική τακτική. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, όχι μόνο την αξιολόγησε ως «πιο βελτιωμένη πρόταση», αλλά και δήλωσε ότι η αύξηση ακόμα και αυτού του ισχνού ποσοστού του 8% αφορά μόνο στα κατώτερα μεροκάματα και μισθούς. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους το ποσοστό που ζητάει πλέον, το μειώνει στο 6%..! Επιπλέον, η πλειοψηφία αποδέχεται να συζητήσει τα αιτήματα των εργοδοτών για το κόστος των υπερωριών, αλλά στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για το 39ωρο. Με το ίδιο σκεπτικό δεν αρνείται την υπογραφή διετούς σύμβασης, αρκεί να υπάρξει συμφωνία για τη μείωση του χρόνου εργασίας.

Η επόμενη συνάντηση εργοδοτών-ΓΣΕΕ ορίστηκε για τις 13 του Μάη. Γεγονός που εκ των πραγμάτων δίνει πλεονεκτήματα διαπραγμάτευσης στην εργοδοτική πλευρά, καθώς η παράταση λειτουργεί μόνο προς όφελός της. Με δεδομένο ότι όλο αυτό το διάστημα επί της ουσίας η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κήρυξε «αγρανάπαυση» και αρνείται κάθε αγωνιστική διεκδίκηση.

Για αναζήτηση της «χρυσής τομής» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, εκείνο όμως που επιζητεί είναι «η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» και να «μη μεταφέρεται το κόστος στις επιχειρήσεις». Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι επιδιώκεται «λύση που θα τετραγωνίζει τον κύκλο». Και επειδή τέτοια λύση δεν ανακάλυψαν ακόμα οι άνθρωποι, αποδεικνύεται πόσο απατηλές είναι οι υποσχέσεις αυτών που προπαγανδίζουν την «ταξική συνεργασία» και τα «κοινά συμφέροντα» εργατών και εργοδοτών.

Στο «μέτωπο» του ΣΕΒ συντάχθηκε ανοιχτά και χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ασημακόπουλος, ο οποίος προκλητικά, σέρνοντας το κάρο του ΣΕΒ, υποστήριξε: «39ωρο για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς αντισταθμιστικά κίνητρα δεν μπορεί να υπάρξει». Και ταυτίστηκε με τις θέσεις των βιομηχάνων για το ύψος των αυξήσεων και την απαίτηση για διετή σύμβαση.

Από την ΕΣΕΕ ο Δ. Αρμενάκης επιχείρησε να ενοχοποιήσει τις αυξήσεις στα μεροκάματα ως υπεύθυνες για τον πληθωρισμό. Γι' αυτό - όπως είπε - «οι αυξήσεις πρέπει να είναι συνετές και να μην τροφοδοτούν τον πληθωρισμό».

Την «απαράδεκτη πρόταση των βιομηχάνων» κατήγγειλε μετά το τέλος της συνάντησης ο Γιώργος Μαυρίκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η ΓΣΕΕ όφειλε να προκηρύξει άμεσα απεργία. Γι' αυτό σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση των αυξήσεων και συνολικά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα δικά τους χέρια. Μπροστά και στην Πρωτομαγιά, μαζί με το ΠΑΜΕ, να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Να υιοθετήσουν και να προβάλουν το αγωνιστικό ταξικό πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες αυτών και των οικογενειών τους.

Να απορρίπτει στα λόγια μόνο την πρόταση των εργοδοτών εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», Α. Καλύβης. Ομως, στο «διά ταύτα», δηλαδή στο τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα μετά και τη χτεσινή συνάντηση, όπως πάντα η «Αυτόνομη Παρέμβαση» ταυτίστηκε με την πλειοψηφία. Ετσι, επανέλαβε την πρόταση του Χρ. Πολυζωγόπουλου για απεργιακή κινητοποίηση μετά και την πέμπτη συνάντηση... Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ