Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Στερείται νομιμότητας και βιωσιμότητας»

Γρηγοριάδης Κώστας

Περισσότερο κι από κατηγορηματική είναι η αρνητική και πολυσέλιδη γνωμοδότηση του επίτιμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχ. Δεκλερή, σχετικά με το «σχέδιο Ανάν» και, μάλιστα, προσεγγίζοντας το θέμα με κριτήριο τη διεθνή νομιμότητα και όχι τη διπλωματική και πολίτικη σκοπιμότητα ή τις «ρεαλιστικές» υποδείξεις κάποιων «ψύχραιμων». Η γνωμοδότηση προκλήθηκε από σχετικό αίτημα του κόμματος των Πρασίνων της Κύπρου και ανάμεσα σε πολλά ο κ. Δεκλερής σημειώνει και τα εξής: Το σχέδιο Ανάν «στερείται νομιμότητας και βιωσιμότητας» και επιδιώκει με εκτενείς ρυθμίσεις «μάταια να συγκαλύψει τη βασική αντίθεσή του προς το Διεθνές Δίκαιο». Είναι αδιανόητο να προτείνεται η επιβίωση της Συμφωνίας Εγγυήσεως του 1960, που αποτελεί αναχρονιστικό καθεστώς, για ένα κυρίαρχο κράτος και ήδη μέλος της ΕΕ. Είναι ανεπίτρεπτη η πρόταση παραμονής των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων. Αντί της γνωστής σε όλο τον κόσμο ομοσπονδίας, επιχειρείται εγκαθίδρυση ενός είδους συνομοσπονδίας με δύο κυρίαρχα κράτη - μέλη και μη λειτουργικούς θεσμούς, που σχεδιάστηκαν για να υποδηλώσουν τη συγκυριαρχία της Τουρκίας στην Κύπρο.

Διαφημιστικές «διευκολύνσεις»

«Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο», λέει η γνωστή παροιμία και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών το κάνει πράξη με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει - για εκείνους που πιθανόν το ...ξέχασαν - ότι από σήμερα ξεκινά τη λειτουργία του ένα «διεθνούς φήμης κατάστημα επίπλων και οικιακού εξοπλισμού...» στο Εμπορικό Πάρκο Αεροδρομίου. Ο Αερολιμένας επένδυσε τη διαφημιστικού τύπου - και ουσίας - ανακοίνωσή του με τη σύσταση προς το επιβατικό κοινό που θα κατευθυνθεί προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος», να λάβει υπόψη του «την ενδεχόμενη επιβάρυνση της κίνησης που αναμένεται να επιφέρει στην Αττική Οδό και στη Λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου η προσέλευση του κοινού κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του καταστήματος».

Προσχήματα μπορεί να βρει κανείς πολλά, το γεγονός όμως είναι ότι το νέο πολυκατάστημα απολαμβάνει με αυτή την ευκαιρία εντελώς δωρεάν μια πολύ σημαντική, επιπρόσθετη, διαφήμιση με το ειδικό «βάρος» του πρώτου αεροδρομίου της χώρας. Και μετά από όλ' αυτά κάποιοι μιλούν για ανταγωνισμό με «ίσους όρους» ανάμεσα στους μικρούς εμπόρους και τους μεγαλεμπόρους....

Μπέρδεψαν τα πεδία

Ακροβατούν επικίνδυνα και τελικά εκτίθενται. Ο λόγος για τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που πίστεψαν πως ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί πρόσφορο έδαφος να επιτεθούν στο ΠΑΜΕ, καταλογίζοντάς του τα γνωστά περί διασπαστικής τακτικής. Ακόμη, άραγε, δεν έχουν καταλάβει πως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να γίνει άλλοθι στον κατήφορο υποταγής που έχουν πάρει;

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ, η εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» Δ. Χαραλαμπίδου προσέβαλε την ιστορία του εργατικού κινήματος, λέγοντας πως η ξεχωριστή εκδήλωση που κάνει το ΠΑΜΕ αποτελεί προσβολή στη μνήμη των νεκρών του Μάη του '36.

Φαίνεται πως μπέρδεψε το πεδίο της ταξικής μάχης - όπου έπεσαν οι νεκροί του Μάη του 1936 - με το πεδίο του κοινωνικού διαλόγου, όπου τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων τοποθετούνται στην κλίνη του Προκρούστη και σφαγιάζονται με τη ΣΥΝδρομή του «ενωτικού πνεύματος» των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών...

ΝαιΝαίδες και Ανάνες

Οι προκλήσεις στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όμως, δε σταμάτησαν στις συκοφαντίες ενάντια στο ΠΑΜΕ. Επεκτάθηκαν ακόμη και σε βάρος του σημαντικού όπλου του εργατικού κινήματος, της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλος (ΠΑΣΚΕ), την ώρα που ο λαός της Κύπρου και ο λαός της χώρας μας αντιστέκονται με ηχηρό ΟΧΙ στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, τόλμησε να κατηγορήσει τους υπέρμαχους του ΟΧΙ και της αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης σε ΗΠΑ και ΕΕ, πως εξυπηρετούν άνομα οικονομικά συμφέροντα.

Την απάντηση στις προσβολές θα δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στον ταξικό ενωτικό αγωνιστικό γιορτασμό της πρωτομαγιάς που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Ασε που θα 'ρθει και το μαντάτο απ' την Κύπρο για τους πάσης φύσεως ΝαιΝαίδες και Ανάνες...

Η λαϊκή θέληση και οι πλαστογράφοι

Σταθερό προβάδισμα του «Οχι» δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα για το «Σχέδιο Ανάν». Στην τελευταία απ' αυτές, της εταιρίας «Opinion», το 44% απορρίπτει το «Σχέδιο», ενώ το 40% υποστηρίζει το «Ναι». Και να σκεφτεί κανείς σε ποιες συνθήκες και με ποιο κλίμα διαμορφώνεται αυτό το ποσοστό...

Να σκεφτεί, παραδείγματος χάριν, την «επικοινωνιακή καταιγίδα» που ξέσπασε υπέρ του «Σχεδίου Ανάν» από την πρώτη κιόλας στιγμή. «Καταιγίδα», που πήρε τη μορφή μονολόγου των υποστηρικτών του «Σχεδίου» στα μέσα ενημέρωσης, με τον αποκλεισμό των εκπροσώπων του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που υποστήριξε το «Οχι». Να σκεφτεί, ακόμη, ότι τα τρία κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, Συνασπισμός) υποστήριξαν το «Ναι», δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό διλημμάτων, παραπληροφόρησης, κινδυνολογίας, γύρω από κάθε πολίτη.

Και, βέβαια, με ένα συνεχή βομβαρδισμών από το «διεθνή παράγοντα» (Πάουελ, Ανάν, Φερχόιγκεν, Σολάνα, κ.ά.), που απειλούν με «θεούς και δαίμονες» τους Ελληνοκύπριους, επειδή επιμένουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, να ψηφίσουν «Οχι».

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, η επικράτηση του «Οχι» αποκτά εξαιρετική σημασία, ενόψει, μάλιστα, πολιτικών εξελίξεων και των ευρωεκλογών. Αποδεικνύει, δηλαδή, μια σαφέστατη τάση χειραφέτησης μεγάλων στρωμάτων από μια πολιτική, όπως εκφράζεται, με διαβαθμίσεις, από τα τρία κόμματα του «Ναι».

Για όσους, λοιπόν, ισχυρίζονται ότι τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων αποτυπώνουν την έγκριση της πολιτικής τους από το λαό, σημειώνουμε ότι στις εκλογές της 7ης Μάρτη τα τρία κόμματα συγκέντρωσαν το 89,17% των ψήφων. Σήμερα, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το Κυπριακό, μόλις το 40% υποστηρίζει τη θέση τους.

Αυτή η διάσταση μεταξύ της πραγματικής θέλησης και της ψήφου στις εκλογές δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Προεκλογικά, πολλές φορές διαπιστώθηκε στις δημοσκοπήσεις, για μια σειρά καίριων ζητημάτων (Ασφαλιστικό, οικονομική πολιτική, ανεργία, Παιδεία, Υγεία, πόλεμος) ότι η συντριπτική πλειοψηφία ζητούσε μια πολιτική διαφορετική από την πολιτική του δικομματισμού.

Υπάρχει, βεβαίως, εξήγηση για τη διάσταση αυτή. Η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, το ρουσφέτι, οι πελατειακές σχέσεις, ο εκφοβισμός, ο εκβιασμός, το επικοινωνιακό «νέφος» και άλλοι λόγοι την εξηγούν. Ομως, αυτή η απόκλιση μεταξύ της λαϊκής θέλησης και της πολιτικής των κομμάτων που διαχειρίζονται την κυβερνητική εξουσία, ή και αυτών που συμβάλλουν στη συγκάλυψή της, ανοίγει μια νέα προοπτική.

Στην προοπτική αυτή, απαιτείται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, να σπάσουν τα δεσμά της μοιρολατρίας, να συσπειρωθούν στο δικό τους κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, αναπτύσσοντας τους αγώνες τους ενάντια στην πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου. Να καταδικάσουν πολιτικά τις πολιτικές δυνάμεις εκείνων, που επιμένουν να πλαστογραφούν τη λαϊκή θέληση, που ασκούν, ή υποστηρίζουν, μια πολιτική αντίθετη με τα λαϊκά συμφέροντα, ως ένα σημαντικό βήμα για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελός τους, ενισχύοντας το ΚΚΕ. Οι ευρωεκλογές έρχονται και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα προκλητικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, όσο πλησιάζουμε στα δημοψηφίσματα της Κυριακής, τα πράγματα εκτραχύνονται! Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τους διάφορους Φερχόιγκεν, Ντε Σότο και Σολάνα, που βρίζουν, απαξιώνουν και απειλούν;

Διορισμένοι υπάλληλοι της τρέχουσας παγκόσμιας συγκυρίας και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, θεωρούν ότι μπορούν να συμπεριφέρονται ως «αφεντικά» σε λαούς, εκλεγμένες κυβερνήσεις, θεσμούς και οτιδήποτε άλλο θεωρούν ότι δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως σε όσα αυτοί νομίζουν.

Αλλά τι να πει κανείς, όταν και ο Κόφι Ανάν, πιο ευθέως από κάθε άλλη φορά, ζήτησε εκβιαστικά την υιοθέτηση του σχεδίου του; «Το σχέδιο θα πεθάνει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα σταματήσει να παίρνει πρωτοβουλίες...

Μάλλον, προτιμά να ξεχνά ότι ο οργανισμός που θέλει να εκπροσωπεί αντιτίθεται - από θέση αρχών - σε οποιαδήποτε κατοχή κράτους από άλλο κράτος. Οπως το έχει ξεχάσει και για το Ιράκ, την Παλαιστίνη και τόσα άλλα μέρη του πλανήτη.

ΤΑ ...ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ παιγνιδάκια εντυπώσεων ήταν που μας έλειπαν. Αναφερόμαστε στα όσα ακούστηκαν για το παρασκήνιο της συνάντησης Καραμανλή - Ερντογάν στο Σεράγεβο. Αυτά τα περί αναβολής του πρωινού ραντεβού από τον Τούρκο πρωθυπουργό και στη συνέχεια τη μειωμένη διάρκειά της (25 λεπτά), ως «απάντηση» από την ελληνική πλευρά.

Οποιος θέλει να κάνει επίδειξη ισχύος, ας το κάνει όταν οι ΗΠΑ απαιτούν επικυριαρχία στο Αιγαίο και το μεταβάλλουν σε «πέρασμα» για τις επιχειρήσεις και τα σχέδιά τους.

ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΕΙ κανείς το υπουργείο Οικονομίας να εξαγγέλλει «επανεξέταση των φοροαπαλλαγών», μόνο σε καλό δεν πάει το μυαλό του. Πολύ λογικό, αφού όσες φορές «επανεξετάστηκαν» τα τελευταία χρόνια «βγήκαν» λιγότερες από όσες «μπήκαν» και πάντα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Το μόνο που μένει ως ερώτημα πια είναι το ...τι θα βρουν πλέον να περικόψουν, μια και δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτε που να αφορά την πλειοψηφία των φορολογουμένων, που είναι, βέβαια, οι συνήθεις ύποπτοι ...μισθωτοί.

Αποκαλυπτικές «αποχές»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την πολύ βολική επιλογή της αποχής έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ -μετά την αντικατάσταση του Αλ. Αλαβάνου- Νίκος Χουντής κατά τη χτεσινή ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ενέκρινε ψήφισμα για το Κυπριακό υπέρ του «σχεδίου Ανάν». Αναρωτιόμαστε, τι ήταν αυτό που τον εμπόδισε να καταψηφίσει το ψήφισμα, με δεδομένο ότι ήταν ο ίδιος που στην πρόσφατη ΚΠΕ του ΣΥΝ εισηγήθηκε πρόταση της μειοψηφίας του κόμματος για απόρριψη του «σχεδίου Ανάν», πρόταση την οποία τεκμηρίωνε για αρκετή ώρα, επισημαίνοντας τα αρνητικότατα σημεία του σχεδίου; Τι τον εμπόδισε να καταψηφίσει ένα ψήφισμα, που, σύμφωνα με τον ίδιο, «όφειλε να υπογραμμίζει με σαφήνεια το σεβασμό στην όποια επιλογή των Κυπρίων, αντί να υιοθετεί τη γραμμή των πιέσεων»; Αρχισε να βάζει νερό στο κρασί του; `Η, μήπως, θεωρεί πως η απόσταση, που χωρίζει το Στρασβούργο από την Αθήνα και τη Λευκωσία, του επιτρέπει να το παίζει «σε διπλό ταμπλό» χωρίς να διακινδυνεύει πολλά πολλά; Δεν αποκλείεται, όμως, ο «ευρωπαϊκός αέρας» - αν και βρίσκεται λίγες μόνο μέρες στο Στρασβούργο... - να τον βοήθησε στην αναθεώρηση της άποψής του...

Υ.Γ. Με τον έτερο ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Μιχ. Παπαγιαννάκη, που ψήφισε «ναί», δεν ασχολούμαστε. Αυτός εφάρμοσε την απόφαση του κόμματός του...

Καθυστέρησαν στην πρεσβεία...

Η χτεσινή, συγκινητική εκδήλωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων περιόδου 1967 - 1974 στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) και μπροστά στο μνημείο του αγρίως βασανισθέντα Σπύρου Μουστακλή, πλησίαζε στο τέλος της. Ο εκφωνητής ανακοίνωσε τις παραβρισκόμενες αντιπροσωπείες των μαζικών φορέων και κομμάτων και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη όσων έδωσαν και τη ζωή τους στον αγώνα. Ολοι ήταν εκεί, πλην του ΠΑΣΟΚ. Και τότε, καθώς η εκδήλωση είχε πλέον λάβει τέλος και οι συγκεντρωμένοι ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν, ακούστηκε η φωνή του Στάθη Παναγούλη: Ας περιμένουμε λίγο, θα έρθει και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. Θα καθυστέρησε στην αμερικανική πρεσβεία...

Οι περισσότεροι χαμογέλασαν με νόημα, ορισμένοι δαγκώθηκαν και έσκυψαν το κεφάλι. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, η ατάκα ήταν πετυχημένη.

Η διεθνής εμπειρία

Μπόλικες και αδιαμφισβήτητες σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και τις συνέπειές τους είναι οι διεθνείς εμπειρίες της τελευταίας 14ετίας από τις διάφορες «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες του «διεθνούς παράγοντα» - με άλλα λόγια, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αναφέρουμε τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, τη Μέση Ανατολή και τις σχετικές με το Παλαιστινιακό συμφωνίες του Οσλο και τον «οδικό χάρτη ειρήνης», την πρώην Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και τη διάλυσή της, τον πόλεμο στη Βοσνία και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο, το Κοσσυφοπέδιο που είχε κι αυτό την ίδια κατάληξη, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και διάφορες αφρικανικές χώρες. Με δυο λόγια, όπου «έβαλαν το χεράκι» τους οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές μόνο δεινά και βάσανα φορτώθηκαν στις πλάτες των λαών.

Αναρωτιόμαστε, τι άλλο πρέπει να γίνει, για να καταλάβουν πόσο λάθος κάνουν όλοι όσοι ζητούν την παρέμβαση του «διεθνούς παράγοντα» στο Κυπριακό και την παροχή εγγυήσεων...

Αποζημιώσεις - «πρόκληση»

Εξοργιστικά προκλητικές αποζημιώσεις δικαιούνται, σε περίπτωση πρόωρης λύσης των συμβολαίων τους, οι διοικητές των ΔΕΚΟ - και δεν είναι λίγοι - που έχουν προσληφθεί βάσει του νόμου για την επιλογή των λεγόμενων «μάνατζερ του Δημοσίου». Μιλάμε για αποζημιώσεις, που ανέρχονται σε ...εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές! Και επειδή διανύουμε περίοδο αλλαγών στις διοικήσεις όλων των ΔΕΚΟ, αρκετές δεκάδες δισεκατομμυρίων δραχμών θα διατεθούν από τα ταμεία του κράτους (δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων) για την αλλαγή προσώπων στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Λ. Αντωνακόπουλου (πρώην προέδρου του ΣΕΒ) ο οποίος επιλέχτηκε και τοποθετήθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν 2 χρόνια στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ! Ο εν λόγω «μάνατζερ», που διορίστηκε το 2002 με 5ετές συμβόλαιο και μηνιαίες αποδοχές περί τα 5.000.000 (ναι, καλά διαβάσατε, πέντε εκατομμύρια δραχμές), δικαιούται αποζημίωση που ανέρχεται σε 700.000 ευρώ!!! Και αν κάποιος θελήσει να κάνει αναγωγή της αποζημίωσης - πρόκλησης που δικαιούται ο απερχόμενος από τον ΟΤΕ Λ. Αντωνακόπουλος, τον πληροφορούμε ότι ισοδυναμεί με τους κατώτατους μισθούς 1.350 εργαζομένων!

Κατά τα άλλα, οι κυβερνώντες - πράσινοι ή γαλάζιοι - επιμένουν να πιπιλάνε τη γνωστή καραμέλα, πως η οικονομία δεν αντέχει ή πως τα ταμεία είναι άδεια και παρόμοια διάτρητα επιχειρήματα, όταν καλούνται να ικανοποιήσουν κάποιο από τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αναμένοντας τα νέα μέτρα...

Πριν τις εκλογές είχαμε επισημάνει, ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν αποτελεί εγγύηση για την επίλυση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, αλλά ότι τα προβλήματα αυτά θα επιδεινωθούν, δεδομένου ότι και το κόμμα αυτό ήταν και παραμένει δέσμιο των συμφερόντων της μεγαλοαστικής τάξης.

Εχει περάσει λίγος μόνο χρόνος, από τη διεξαγωγή των εκλογών της 7ης Μάρτη και η πολιτική αυτή θέση επιβεβαιώνεται πλήρως. Χωρίς υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι σήμερα έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε γαλάζια έκδοση, ή μια κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική σκέψη του ΠΑΣΟΚ. Εχουμε απλώς μια αλλαγή διαχειριστών. Οπως προκύπτει και από την προχτεσινή εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε η οικονομική πολιτική, η νέα κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει πολιτική σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας με περικοπές των κοινωνικών δαπανών και αύξηση των φορολογικών εσόδων, θα συνεχίσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, την περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Γενικώς, να δώσει νέα ώθηση στην περιβόητη στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία αποτελεί και τον αυτόματο πιλότο της οικονομικής της πολιτικής.

Και ενώ αυτό είναι δεδομένο, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της νέας κυβέρνησης προετοιμάζει το έδαφος, ώστε το σκληρό αντιλαϊκό πακέτο των μέτρων, να έχει το στοιχείο... της αναγκαιότητας. Προσπαθούν να πείσουν τα λαϊκά στρώματα, ότι η κατάσταση της οικονομίας, αυτής που αυξάνει τα κέρδη του κεφαλαίου, που αυξάνει το ΑΕΠ με ρυθμούς από τους μεγαλύτερους στην ΕΕ, είναι τόσο άσχημη, ώστε κάνει αναγκαίο ένα πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης... το οποίο, - εξυπακούεται αυτό - θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα. Οι κυβερνητικοί παράγοντες, βέβαια, είναι ακόμα αρκετά προσεκτικοί, καθώς μέχρι στιγμής περιορίζονται σε γενικόλογες διακηρύξεις, του τύπου «το δημοσιονομικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα αντιμετωπιστεί» και άλλα παρόμοια. Κι αυτό βέβαια γίνεται για μια σειρά λόγους. Γνωρίζουν ότι είναι ακόμα νωπές στη μνήμη των ψηφοφόρων οι δημαγωγικές προεκλογικές εξαγγελίες που μοίραζαν δεξιά και αριστερά, συναγωνιζόμενοι σε λαϊκισμό το ΠΑΣΟΚ. Για να υφαρπάξουν την ψήφο υποσχέθηκαν λύση σε λαϊκά προβλήματα. Γνωρίζουν ακόμα ότι τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων έχουν οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο, η εξαγγελία των νέων αντιλαϊκών μέτρων να προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις... Και - πάνω από όλα γνωρίζουν - πως έχουν μπροστά τους ευρωεκλογές.

Μέχρι στιγμής προλειαίνουν το έδαφος. Προσφεύγουν στη δημαγωγία. Τους έπιασε ο πόνος επειδή η πολιτική του ΠΑΣΟΚ οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας, ενώ το 20% των πολιτών της χώρας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Χρησιμοποιούν επιλεκτικά στοιχεία, παραποιούν ή αποσιωπούν κρίσιμες πλευρές της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ( π.χ. καπιταλιστικά κέρδη), υποβαθμίζουν ή αναδεικνύουν πλευρές που τους εξυπηρετούν για να φιλοτεχνήσουν την εικόνα που θέλουν, προετοιμάζοντας στο παρασκήνιο την αντιλαϊκή θύελλα που έχουν σκοπό να εξαπολύσουν για να συνεχιστεί και να αυξηθεί η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Βρωμιές

Τόσα χρόνια κιχ δε βγάζαν

οι «προστάτες» μας

κι «εταίροι»

για την Κύπρο που ο Αττίλας

είχε κόψει σε δυο μέρη,

το ρεσάλτο όλη η Δύση

σιωπηρά είχ' ευλογήσει!

***

Κι αφού έκαναν την πάπια

για τριάντα εν όλω χρόνια,

οπ, τους έπιασε μια μέρα

η μεγάλη ψυχοπόνια,

κι εισηγήθηκαν μια «λύση»

ο καθείς για να τη φτύσει!

***

Τόσα χρόνια δεν κουνούσαν

ούτε καν το δαχτυλάκι

για ό,τι ο Αττίλας

είχε αρπάξει,

το αισχρό τους το τσιράκι,

τώρα τρέχουν ΗΠΑ ΝΑΤΟ

να στηθεί προτεκτοράτο!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ