Παρασκευή 19 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Δηλώσεις ιμπεριαλιστών για «τερματισμό βίας»...

Η ιμπεριαλιστική πολιτική και στρατιωτική τακτική του «διαίρει και βασίλευε», που εφάρμοσαν πάνω από μιάμιση δεκαετία στα Βαλκάνια τα κέντρα εξουσίας σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Ν.Υόρκη, Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι, επέφερε τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Οι αντιδράσεις πολλών τέτοιων αξιωματούχων ήταν τουλάχιστον υποκριτικές, γεμάτες κροκοδείλια δάκρυα...

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, έκανε χτες έκκληση σε Βελιγράδι και Πρίστινα για ...«απόλυτη αυτοσυγκράτηση και αποτροπή περαιτέρω βίας». Ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Χάρι, Χόλκερι, εξέφρασε λύπη, αποτροπιασμό για τη βία, κάνοντας έκκληση για τον τερματισμό της.

Στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Τζ. Ου. Μπους ζήτησε «αυτοσυγκράτηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών» και «τερματισμό της βίας στο Κοσσυφοπέδιο», ανακοινώνοντας έκτακτη σύγκληση των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας για «έλεγχο της κατάστασης».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, δήλωσε πως το Λονδίνο «παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία».

Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Σεσίλ Πόζο ντι Μπόργκο, καταδίκασε με πολύ σθεναρό τρόπο την «αναζωπύρωση της βίας».

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Κόουεν, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, κάλεσε τους υπευθύνους στο Κόσσοβο να βάλουν τέλος στα βίαια επεισόδια, ζητώντας παράλληλα ...να «προσαχθούν στη Δικαιοσύνη» οι υπεύθυνοι για τα επεισόδια «μεταξύ Σέρβων και Αλβανών».

Στη Γενεύη, η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε, δήλωσε πως τα «βίαια επεισόδια» στο Κοσσυφοπέδιο είναι ένα «σήμα κινδύνου», που δείχνει ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο κοινοτήτων «δεν έχει σταματήσει».

Σε περιφερειακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η έκρυθμη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στο Κόσσοβο, «δεν μπορεί να μεταφερθεί» στα Σκόπια...

Στο Σαράγεβο, ο πρόεδρος της τριμερούς βοσνιακής προεδρίας, μουσουλμάνος Σουλεϊμάν Τίχιτς, εξέφρασε ανησυχία, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση αυτή «ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει το σύνολο των Βαλκανίων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδοαστικές τριβές(2015-11-20 00:00:00.0)
«Προβλέψεις» Θάτσι για επέκταση των ταραχών...(2000-02-17 00:00:00.0)
Προ των πυλών η επόμενη "κίνηση" του ΝΑΤΟ(1998-06-03 00:00:00.0)
Ετοιμο για παραχωρήσεις το Βελιγράδι;(1998-05-08 00:00:00.0)
Διπλωματικές "κόντρες" των μεγάλων δυνάμεων(1998-03-07 00:00:00.0)
Ενταση και διπλωματικές "ζυμώσεις" μετά τα επεισόδια(1998-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ