Παρασκευή 19 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κοντά σε «στόχο υψηλής αξίας» οι Πακιστανοί

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο στρατηγός - «Πρόεδρος» του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεών του που επιχειρούν στα αυτόνομα εδάφη του νότιου Ουαζιριστάν «έχουν περικυκλώσει» έναν «στόχο μεγάλης αξίας» κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν. Τόσο δημοσιογράφοι του CNN, όσο και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Ρόιτερ» και «Ασοσιέιτεντ Πρες», εκτιμούσαν πως ο «στόχος» αυτός ενδέχεται να είναι είτε ο ίδιος ο Οσάμα μπιν Λάντεν είτε ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της «Αλ Κάιντα», Ζαϊμάν αλ Ζαουάχρι, επικαλούμενα δηλώσεις Πακιστανών στρατιωτικών αξιωματούχων. Πάντως, ο ίδιος ο στρατηγός Μουσάραφ απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε εικασία για το ποιος «προφυλάσσεται» στην περιοχή όπου διεξάγονται «σφοδρές συγκρούσεις» των δυνάμεών του με αντάρτες, τόσο μελών των τοπικών φυλών όσο και ξένων. Πρωταρχικός στόχος των Πακιστανών, έλεγε αξιωματούχος, είναι «να τον συλλάβουν».

Οι επιχειρήσεις, στις οποίες λαμβάνουν μέρος εκατοντάδες μέλη παραστρατιωτικών μονάδων και ειδικών δυνάμεων, έχουν μετακινηθεί σε περιοχές κοντά σε τρεις πόλεις του Νότιου Ουαζιριστάν - Αζάμ Ουαρζάκ, Σιν Ουαρσάκ και Καλούσα - με υποστήριξη πυροβολικού και ελικοπτέρων. Ο επίσημος απολογισμός των επιχειρήσεων έχει ανέβει σε (τουλάχιστον) 41 νεκρούς, περιλαμβανομένων 15 στρατιωτών και 26 ανταρτών.

Οι εξελίξεις αυτές προέκυψαν μόλις μερικές ώρες αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι θα παρασχεθεί «ειδικό καθεστώς στρατιωτικής συνεργασίας» ΗΠΑ - Πακιστάν, που χαρακτήρισε «σημαντικό εκτός ΝΑΤΟ σύμμαχο». Αυτός ο ορισμός σημαίνει ότι η χώρα θα ενταχθεί σε έναν όμιλο χωρών (στον οποίο περιλαμβάνονται το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, οι Φιλιππίνες, η Νότια Κορέα κ.ά.) στις οποίες οι ΗΠΑ παρέχουν «ευρεία» στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Ουσιαστικά, ο Πάουελ υπόσχεται ότι θα αναβαθμίσει τη διμερή πελατειακή σχέση των ΗΠΑ με τη χούντα με δημοκρατικό μανδύα του Μουσάραφ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, τι πήρε σε αντάλλαγμα ο Πάουελ.

Ισως αυτό που πήρε είναι η δέσμευση του Μουσάραφ να συνεχίσει την επικίνδυνη πολιτική - με την έννοια της δυνητικής έναρξης εμφυλίου - των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον δυνάμεων (Ταλιμπάν και άλλες ομάδες - οργανώσεις) τις οποίες έχει ουσιαστικά δημιουργήσει η ISI και αποτελούσαν το «μακρύ χέρι» του Πακιστάν στο Αφγανιστάν. Ομως, όπως σημείωνε χτες ανάλυση των «Asia Times», αυτή η επιλογή είναι επικίνδυνη διότι σημαντικό τμήμα του στρατού αντιτίθεται στο «συμβιβασμό» αυτό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επιθέσεις από αμερικανικά αεροσκάφη(2014-06-13 00:00:00.0)
Ζητείται ενίσχυση επιχειρήσεων(2006-09-29 00:00:00.0)
«Ταλιμπανοποίηση»(2005-08-06 00:00:00.0)
Περβέζ Μουσάραφ(2004-04-04 00:00:00.0)
Πολύνεκρο «σαφάρι»...(2004-03-25 00:00:00.0)
Νέο μέτωπο του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου;(2002-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ