Παρασκευή 19 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέες συλλήψεις

Τους 202 έφτασαν οι νεκροί από την Πέμπτη

Φρουρά έξω από Εθνικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη

Associated Press

Φρουρά έξω από Εθνικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Στις συλλήψεις 5 ακόμα υπόπτων για το μακελειό της Μαδρίτης προχώρησε χτες η ισπανική αστυνομία. Οι τρεις από τους 5 συνελήφθησαν στην πόλη Αλκάλα ντε Χενάρες, απ' όπου είχαν ξεκινήσει τα τρία από τα τέσσερα τρένα-στόχοι, ενώ ο 4ος συνελήφθη στη Χιχόν. Τουλάχιστον 3 από τους 5 συλληφθέντες είναι μαροκινής καταγωγής, σύμφωνα με Μαροκινό αξιωματούχο. Χτες επίσης οι 5 που κρατούνται από το Σάββατο οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστή προκειμένου να αποφασιστεί αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες ή αν θα κρατηθούν και άλλο.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Cadena Ser» μετέδωσε χτες ότι σύμφωνα με την αστυνομία ο άνθρωπος που συνελήφθη στη Χιχόν ενδέχεται να έχει παίξει άμεσο ρόλο στη βομβιστική επίθεση της Πέμπτης όπως και στις περσινές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καζαμπλάνκα. Στο Μαρόκο εξάλλου οι τοπικές αρχές συνέλαβαν πιθανούς συνεργάτες του Τζεμάλ Ζουγκάμ, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των ισπανικών αρχών και θεωρείται βασικός ύποπτος.

Η απερχόμενη κυβέρνηση πάντως αποφάσισε χτες να άρει τον απόρρητο χαρακτήρα των εγγράφων των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με το μακελειό της Πέμπτης προκειμένου, λέει, να αποδείξει ότι οι πληροφορίες που είχε αρχικά «έδειχναν» ΕΤΑ.

Νέο μήνυμα ισλαμιστών

Με επιστολή της στην εφημερίδα «Αλ Χάγιατ» της Αιγύπτου η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αμπου Χαφς αλ-Μάσρι», που διεκδίκησε την ευθύνη για την επίθεση στη Μαδρίτη, καλεί όλους τους πυρήνες της στην Ευρώπη να σταματήσουν τις επιχειρήσεις μέχρις ότου φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης Θαπατέρο σε σχέση με την απόσυρση των στρατιωτών από το Ιράκ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η οργάνωση είναι έτοιμη και για άλλη επίθεση. «Ποιος θα είναι ο επόμενος; Θα είναι η Ιαπωνία, ή η Αμερική, ή η Ιταλία, η Βρετανία, ή το Οσλο, ή η Αυστραλία», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι σχέσεις της οργάνωσης με την «Αλ Κάιντα» είναι ασαφείς.

Τέλος, χτες, Ισπανοί πολιτικοί απάντησαν στις δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του αμερικανικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που έκαναν λόγο για «πολιτική κατευνασμού της "Αλ Κάιντα"», λέγοντας ότι η απόσυρση των στρατευμάτων θα συμβάλει στη λύση του προβλήματος στο Ιράκ. Σχετικά με το θέμα ο Γκασπάρ Λαμαθάρεθ, ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς, υπογράμμισε ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία του Ιράκ και αυτό θα επιτευχθεί με την απομάκρυνση των συμμάχων των ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ