Παρασκευή 19 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες επιθέσεις σε ελληνικά αποσπάσματα

Ανοιχτή είναι πλέον η εμπλοκή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς αποτελούν καθημερινό στόχο των Κοσσοβάρων Αλβανών, στα πλαίσια του νέου ξεσπάσματος βίας ενάντια στους εναπομείναντες Σέρβους στην περιοχή και σε ό,τι θυμίζει τη σερβική παρουσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για την πρώτη φορά, όπου ελληνική στρατιωτική δύναμη που συμμετέχει σε νεοταξική αποστολή εμπλέκεται σε ένοπλες επιχειρήσεις.

Μετά το προχτεσινοβραδινό επεισόδιο, όπου πλήθος Αλβανών επιτέθηκε σε δύναμη 15 Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι είχαν αναλάβει τη φύλαξη της εκκλησίας του Αγίου Ούρου στο Ουρόσεβατς, όπου τελικά χρειάστηκε ολόκληρη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους και απολογισμό έναν Ελληνα υπολοχαγό ελαφρά τραυματισμένο, χτες σημειώθηκαν δύο ανάλογα επεισόδια, σε ισάριθμα ελληνικά φυλάκια. Το αποτέλεσμά είναι η αποχώρηση των ελληνικών αποσπασμάτων και από αυτά και η σύμπτυξή τους στην έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου στο Ουρόσεβατς (νότιο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ).

Συγκεκριμένα, στο Βάρος Ελο και στο Ταλίνοβατς, στην περιοχή του Ουρόσεβατς, ελληνικά στρατιωτικά αποσπάσματα από 10 άνδρες και δύο τεθωρακισμένα οχήματα, που προστατεύουν σερβικές εκκλησίες, αποχώρησαν χτες το απόγευμα μετά από εντολή του Αμερικανού διοικητή της πολυεθνικής ταξιαρχίας στην οποία υπάγεται η ελληνική δύναμη. Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός, από αμερικανικά ελικόπτερα Αλβανών διαδηλωτών που έσπευδαν με απειλητικές διαθέσεις προς τα ελληνικά φυλάκια. Μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων κατέφθασαν οι Αλβανοί διαδηλωτές, οι οποίοι κατέστρεψαν και έβαλαν φωτιά στις εκκλησίες. Ωστόσο, ο κίνδυνος για νέες επιθέσεις σε ελληνικά στρατιωτικά τμήματα που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο παρέμενε ανοιχτός.

Να σημειωθεί ότι με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής του Β' Σώματος, αντιστράτηγος Ν. Ντούβας, βρίσκεται από χτες το πρωί στο Ουρόσεβατς, όπου και η έδρα του 525 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού. Οσον αφορά στην ελληνική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για ανατροπή της απόφασης περί μείωσης της δύναμης της ΕΛΔΥΚΟ από 628 σε 300 άτομα, όπως προβλεπόταν να γίνει τις επόμενες ημέρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πολυεθνική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου που ήταν 18.500 στρατιώτες αυξήθηκε χτες κατά 1.000 (750 Αγγλοι και 350 Αμερικάνοι και Ιταλοί), ενώ ο προγραμματισμός ήταν να αποχωρήσουν 7.000 στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ