Παρασκευή 19 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Οι τιμές πετρελαίου καλπάζουν... και «απειλούν»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1990 σημείωσαν οι τιμές του αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας των πιέσεων που φαίνεται να προκαλούν στην αγορά οι ανησυχίες για τη διεθνή τρομοκρατία. Ο καλπασμός των τιμών του πετρελαίου στις ΗΠΑ ανησυχεί βαθύτατα πλειάδα αμερικανικών βιομηχανιών, αρχίζοντας από τις αεροπορικές εταιρίες και τον τομέα της βαριάς βιομηχανίας, αλλά και εκατομμύρια Αμερικανούς αυτοκινητιστές που βλέπουν το πορτοφόλι τους να αδειάζει λόγω της ολοένα και ακριβότερης βενζίνης.

Μετά τις επιθέσεις στην Ισπανία, οι τιμές του αργού πετρελαίου άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα και, χτες, η τιμή του αμερικανικού αργού «έκλεισε» στο New York Mercntile Exchange στα 38,18 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 16 Οκτώβρη του 1990, όταν τα ιρακινά στρατεύματα κατέλαβαν το Κουβέιτ.

Ενας ακόμη παράγοντας που προκαλεί πιέσεις, αλλά και επιπρόσθετες ανησυχίες είναι ο ένας τριπλός επικίνδυνος συνδυασμός: της πτώσης των τιμών των αμερικανικών χρηματιστηρίων, της φούσκας της αγοράς ακινήτων και κυρίως της είδησης ότι τα αποθέματα πετρελαίου συρρικνώνονται αλματωδώς, με τη γνωστοποίηση ότι την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μάρτη τα διαθέσιμα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 800.000 βαρέλια. Τα επίπεδά τους έχουν πλέον υποχωρήσει στα χαμηλότερα από τον περασμένο Νοέμβρη, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης αργού από τη βιομηχανία διύλισης, δύο βδομάδες πριν ο ΟΠΕΚ εφαρμόσει την απόφασή του για μείωση της παραγωγής πετρελαίου από 1η Απρίλη κατά 1 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως.

Τέλος, και οι αμφιβολίες που υπάρχουν για το εάν ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ) θα προβεί στις υποσχέσεις του, να μειώσει την παραγωγή κατά 4% μέσα στον Απρίλη, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες, με τους περισσότερους αναλυτές να πιστεύουν ή καλύτερα να ευελπιστούν ότι ο ΟΠΕΚ μάλλον θα αναθεωρήσει τη στάση του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ