Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ενδοαστικές τριβές

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Οι επί 2,5 μήνες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα, με αφορμή την αντίθεσή τους στην υπογραφή της συμφωνίας με τη Σερβία για τη συγκρότηση ένωσης σερβικών δήμων στο προτεκτοράτο και αποκορύφωμα τα προχτεσινά βίαια επεισόδια μέσα και έξω από τη Βουλή, προκάλεσαν χτες την αντίδραση τεσσάρων ισχυρών χωρών της ΕΕ που ήταν από τις πρώτες που αναγνώρισαν, το Φλεβάρη του 2008, τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου.

Οι πρεσβείες των Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας και ΗΠΑ, στην Πρίστινα, με κοινή ανακοίνωσή τους χαρακτήρισαν τις διαμαρτυρίες του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» και της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσόβου» «απαράδεκτες... γιατί βλάπτουν τα συμφέροντα του λαού του Κοσσυφοπεδίου και τη διεθνή θέση της χώρας». Απαίτησαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «σεβασμό της έννομης τάξης» και τον άμεσο τερματισμό πράξεων «πολιτικής βίας», τις οποίες και καταδίκασαν.

Οι πιέσεις των τεσσάρων πρεσβειών έφεραν άμεσο αποτέλεσμα, καθώς ο εκπρόσωπος της «Αυτοδιάθεσης», Φράσερ Κρασνίκι, ανακοίνωσε τη ματαίωση προγραμματισμένης για χτες διαδήλωσης στην Πρίστινα. Σημείωσε ωστόσο ότι προγραμματίζονται άλλες κινητοποιήσεις για αργότερα «ακόμη πιο μαχητικές».

Η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τις ενδοαστικές τριβές στους κόλπους των πολιτικών κομμάτων μεταξύ των Κοσσοβάρων Αλβανών, αλλά και οι πιέσεις που ασκούν στη Σερβία αξιωματούχοι της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας για «αποστάσεις» από τη Ρωσία, διαμορφώνουν μία πηγή κινδύνων αποσταθεροποίησης, πέρα από το ειδικό βάρος που ασκούν στα Δυτικά Βαλκάνια οι προσφυγικές ροές από το νότο προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ