Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προ των πυλών η επόμενη "κίνηση" του ΝΑΤΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Πρόσω ολοταχώς για την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη μεθόριο Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου "βαδίζουν" οι αξιωματούχοι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Στρατιωτικές πηγές της "Συμμαχίας" στις Βρυξέλλες υποστήριξαν χτες ότι "συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς" η υλοποίηση των αποφάσεων που πήραν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα στο Λουξεμβούργο. Ανώνυμος αξιωματούχος διευκρίνισε, μάλιστα, ότι δεν πρέπει να αναμένεται άμεση αντίδραση της Ατλαντικής Συμμαχίας, γιατί - όπως είπε - "δεν μπορείς να ρίξεις στρατιωτικές δυνάμεις σ' αυτή την κρίση, χωρίς να έχεις καταστρώσει σαφή στρατηγική". Επί της ουσίας, πάντως, πολλά πρόκειται να κριθούν την ερχόμενη βδομάδα, καθώς στις 11 του μήνα οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα στη σκακιέρα του Κοσσυφοπεδίου.

Την ίδια ώρα η κατάσταση επιδεινώνεται στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου - Αλβανίας, όπου συνεχίζεται σταδιακά η άφιξη πολλών Κοσσοβάρων στο αλβανικό έδαφος. Το νέο προσφυγικό κύμα επιβεβαίωσε χτες ο Κρις Γιανόφσκι, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που, σημειώνοντας πως η κατάσταση θυμίζει Βοσνία στις αρχές του 1990, δήλωσε πως "οι βομβαρδισμοί των σερβικών δυνάμεων μετέτρεψαν σε σωρούς ερειπίων τα χωριά κατά μήκος των συνόρων". Σύμφωνα με τον Γιανόφσκι, τουλάχιστον 1.300 άτομα πέρασαν τα σύνορα το Σαββατοκύριακο και συνεχίζεται η έξοδος των Αλβανών προσφύγων προς τα αλβανικά χωριά Γκεγκάι και Τροπόγια, όπου τους υποδέχονται διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Δεν έσπευσε, εντούτοις, να κατηγορήσει τους Σέρβους για "εθνική εκκαθάριση", σημειώνοντας πως πρέπει πρώτα "να δούμε πού πάνε τα πράγματα"...

O Βέστεντορπ "βλέπει" έκρηξη. Tο Παρίσι "ανησυχεί"

"Η διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να επεκταθεί και σε γειτονικά κράτη. Δυνητικά είναι μία εκρηκτική κατάσταση που μεταβάλλεται σε πυριτιδαποθήκη για τα Βαλκάνια" εκτίμησε, και από την πλευρά του, ο ανώτατος αντιπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Κάρλος Βέστεντορπ. Ο Βέστεντορπ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στο πλαίσιο των εργασιών ενός συνεδρίου, με θέμα τη διεθνή ποινική δικαιοσύνη, που γίνεται στη Σαλαμάγκα στη Βόρεια Ισπανία. Εκεί εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις στην Αλβανία και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), δύο κράτη που συνορεύουν με τη σερβική επαρχία. Τέλος, ζήτησε με έμφαση από τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποδεχτεί τη διεθνή μεσολάβηση για το Κοσσυφοπέδιο, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες δυσοίωνες εξελίξεις.

Στο Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε έντονη ανησυχία με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο και κάλεσε τόσο τους Σέρβους όσο και τους αυτονομιστές Αλβανούς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

"Η Γαλλία καταδικάζει έντονα τόσο τη βία εκ μέρους της αστυνομίας όσο και την τρομοκρατική δραστηριότητα και εκφράζει ελπίδες ότι το κύμα βίας θα τερματιστεί", ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αν Γκαζό - Σεκρέ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, που ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες, έδωσαν πολλές ελπίδες στη διεθνή κοινότητα. Επισήμανε όμως πως αν δε συνεχιστούν, δε θα επιτευχθεί ο στόχος της ειρήνευσης στην περιοχή αυτή των Βαλκανίων.

Εκκληση έξι αλβανικών κομμάτων για διεθνή επέμβαση

Εκκληση για άμεση διεθνή επέμβαση, προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ζήτησαν χτες έξι κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης.

Η "Κεντροδεξιά Ενωση για τη Δημοκρατία", στην οποία μετέχουν το Δημοκρατικό κόμμα και άλλα πέντε μικρότερα κόμματα, κατήγγειλε το Βελιγράδι ότι διαπράττει "αποτρόπαιες σφαγές και εθνικές εκκαθαρίσεις εναντίον των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο".

Εντούτοις, ο Αντέμ Ντεμάτσι, ένας από τους ισχυρότερους αντίπαλους του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, έκανε έκκληση και στον εξτρεμιστικό "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" να μη βάζει στο στόχαστρο της βίας Σέρβους πολίτες ως αντίποινα για πράξεις βίας των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά Αλβανών.

Τέλος, υπέρ της ανεξαρτησίας του Κόσσοβου τάχθηκε χτες - για μία ακόμη φορά - ο ηγέτης του "Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου", Ιμπραήμ Ρουγκόβα, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στα Ηνωμένα Εθνη. Ζητώντας "περισσότερη υποστήριξη για το Κόσσοβο" και επικαλούμενος ασαφώς "αποτρεπτικά μέτρα" για τον τερματισμό κλιμάκωσης της έντασης, "των σφαγών και των μαζικών εθνικών εκκαθαρίσεων", ο Ρουγκόβα υποστήριξε ακόμη ότι "ένα ανεξάρτητο Κόσσοβο θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των Σέρβων που ζουν στην περιοχή".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ