Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Ενταση και διπλωματικές "ζυμώσεις" μετά τα επεισόδια

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μόνο ηρεμία δεν μπορούσε να επικρατεί χτες στο Κόσσοβο: Το κλίμα παρέμενε βαρύ, καθώς μετά τα βίαια επεισόδια του περασμένου τριημέρου, οι περιπολίες της σερβικής αστυνομίας ήταν εντατικές, σποραδικά πυρά ακούγονταν στα προάστια και οι συγγενείς των πάνω από 20 θυμάτων της βίας έθαβαν τους νεκρούς τους. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κόσσοβο, τη λεγόμενη πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, προκάλεσαν "ανησυχία" σε ΗΠΑ, ΕΕ και αγωνία σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, που φοβούνται την επέκταση των συγκρούσεων και στο έδαφός τους. Ωστόσο, πίσω από τη φενάκη της "ανησυχίας" σιγόβραζε ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν κυρίαρχο μερίδιο ελέγχου και σ' αυτή την περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας... Μάλιστα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ έδωσε το "στίγμα" της πολιτικής των Βρυξελλών, ζητώντας ανοιχτά την "αποκατάσταση της αυτονομίας των Αλβανών του Κόσσοβου"!

Τα αιματηρά γεγονότα άρχισαν μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο. Κατά τις σερβικές αστυνομικές αρχές, η σπίθα που άναψε το νέο κύκλο βίας βρίσκεται στις "τρομοκρατικές" επιθέσεις Αλβανόφωνων αυτονομιστών κατά σερβικής αστυνομικής περιπόλου, με αποτέλεσμα το θάνατο 4 νεαρών Σέρβων αστυνομικών το περασμένο Σάββατο. Αυτό φαίνεται πως σήμανε τη διενέργεια αστυνομικών ελέγχων σε σπίτια Αλβανόφωνων για τη σύλληψη των δραστών. Ομως, κατά τις οργανώσεις Αλβανόφωνων, και την καταγγελία ανώνυμου Δυτικοευρωπαίου διπλωμάτη σε ειδησεογραφικό πρακτορείο, στη διάρκεια των ερευνών οι σέρβικες αστυνομικές αρχές άσκησαν αδικαιολόγητη βία κατά Αλβανόφωνων πολιτών.Σε μία περίπτωση (σύμφωνα με την καταγγελία του Δυτικοευρωπαίου διπλωμάτη) αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας Αχμέτι στο χωριό Σιρέζ (40 χλμ δυτικά της Πρίστινα), χειροδίκησαν και άνοιξαν πυρ εκτελώντας την οικογένεια, συμπεριλαμβανόμενου και του νεαρότερου μέλους, ηλικίας 16 ετών.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες, φαίνεται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 Αλβανοί (και όχι 16).Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσαν ορισμένοι ξένοι δημοσιογράφοι που κατάφεραν, παρά τις απαγορεύσεις των σερβικών αρχών, να παρακολουθήσουν τις κηδείες των Αλβανόφωνων.

Οπως είναι ήδη γνωστό, τα παραπάνω περιστατικά προκάλεσαν την οργή δεκάδων χιλιάδων Αλβανόφωνων πολιτών και την πραγματοποίηση θυελλώδους πορείας διαμαρτυρίας (το δίκτυο CNN μιλούσε για 50.000 διαδηλωτές) στην Πρίστινα, στο Ποτούγιεβο και στο Βουτσιτρίν, την περασμένη Δευτέρα. Από τις συγκρούσεις σερβικών αρχών και διαδηλωτών τραυματίστηκαν τουλάχιστον 290 άτομα και συνελήφθησαν δεκάδες.

Μετά απ' αυτά, το θερμόμετρο της βίας δεν έπεσε αισθητά. Καθώς, μπορεί να άρχισαν να επαναλειτουργούν στην Πρίστινα τα καταστήματα Αλβανόφωνων, όμως η ατμόσφαιρα γινόταν βαριά από τις ισχυρές και πυκνές περιπόλους των σερβικών αστυνομικών αρχών, κυρίως στις περιοχές του Κλόγκοβατς, της Ντρένιτσε και της Σίρμπιτσε. Οι δεκάδες Σέρβοι αστυνομικοί είχαν σταλεί και στο χωριό Λικόσαβε, λόγω του φόβου να ξεσπάσουν επεισόδια στη χτεσινή κηδεία 10 Αλβανοφώνων. Αλλωστε, το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας είχε προηγουμένως ανακοινώσει πως η αστυνομία δεν πρόκειται να επιτρέψει τις διαδηλώσεις ή παρόμοιες εκδηλώσεις που βοηθούν τις τρομοκρατικές ενέργειες των Αλβανοφώνων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της τάξης.

Αντιδράσεις και "πρωτοβουλίες" ξένων δυνάμεων

Τα αιματηρά γεγονότα στο Κόσσοβο προκάλεσαν την ανησυχία όλων των μεγάλων δυνάμεων και των γειτονικών με τη ΝΟ Γιουγκοσλαβία χωρών, μηδεμιάς εξαιρουμένης.

Ολες καταδίκασαν τα επεισόδια, ενώ οι περισσότερες ζήτησαν την έναρξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών για την εκτόνωση της έντασης.

Οι ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν στο Βελιγράδι για τη βία κατά των Αλβανόφωνων του Κόσσοβου. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, επανέλαβε πως οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου θα παραμείνουν μέχρις ότου οι εκεί αρχές "πάρουν σοβαρά μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα νομότυπα παράπονα της αλβανόφωνης κοινότητας στο Κόσσοβο".

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενάντι Ταράσοφ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και διάλογο, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης στο Κόσσοβο, καταδικάζοντας ταυτόχρονα έντονα τις "πράξεις βίας" και την "τρομοκρατία". Επίσης, προειδοποίησε για τις "πολύ σοβαρές συνέπειες" που μπορεί να έχει οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή...

Ομως, την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ πρότεινε πιο ριζοσπαστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, απηύθυνε χτες αυστηρή προειδοποίηση προς τον Πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ζητώντας του να "αποκαταστήσει την αυτονομία" (!) των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

"Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς πρέπει να αρχίσει ειρηνευτικό διάλογο με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου (... ) και πρέπει να αποκαταστήσει την αυτονομία τους. Εάν δε λάβει κάποια μέτρα, δε θα πρέπει να εκπλαγεί αν το κάνουν κάποιοι άλλοι στη θέση του", σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, απειλώντας το Βελιγράδι πως "η διεθνής κοινότητα δε θα επιτρέψει την ανάφλεξη της περιοχής".Να σημαίνει κάτι τέτοιο, μεταξύ άλλων, και την αποστολή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής και στο Κόσσοβο;

Πέρα από τη θέση Βαν Ντε Μπρουκ, η ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας τη λύπη της για την επέμβαση της αστυνομίας, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ανθρώπινες απώλειες, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ μετέβη χτες στο Βελιγράδι για να συζητήσει με τους Γιουγκοσλάβους ιθύνοντες την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Βεβαίως, ο Ρ. Κουκ μεταβαίνει στο Βελιγράδι υπό την ιδιότητά του του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το τρέχον εξάμηνο.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο δήλωσε ότι η κυβέρνησή του "παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και την προφανή χρήση κρατικής βίας κατά του αλβανικού πληθυσμού". Ο ίδιος φάνηκε να αποδίδει την ευθύνη των επεισοδίων βίας στις σερβικές αρχές, λέγοντας πως η "επικίνδυνη αυτή κατάσταση έχει προκαλέσει ένα συναίσθημα αυτοάμυνας μεταξύ των κατοίκων των περιοχών που δέχτηκαν επίθεση". Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να εκφράσει την αλληλεγγύη του "σε όλους τους Αλβανούς του Κόσσοβου και στα αθώα θύματα της βίας της σερβικής αστυνομίας και του στρατού"! Επιπλέον, λέγοντας πως τις τελευταίες δύο μέρες βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ηγέτη των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο Φ. Νάνο ανακοίνωσε πως συμφώνησαν στο συντονισμό των προσπαθειών τους "για να ευαισθητοποιήσουμε τις ευρω-ατλαντικές κυβερνήσεις για τη νέα αυτή επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο".

Η Τουρκία απηύθυνε έκκληση "για εποικοδομητικό διάλογο" μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ μιας ειρηνικής λύσης του προβλήματος στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.Η έκκληση αυτή διατυπώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όπου εκφράζεται η ανησυχία της Αγκυρας ενόψει της κλιμάκωσης των εντάσεων στη σερβική αυτή επαρχία, όπου υπερτερεί συντριπτικά ο αλβανικός πληθυσμός.

Η θέση του Βελιγραδίου

Οι σερβικές αρχές θεωρούν υπαίτιους των επεισοδίων του Σαββατοκύριακου τα μέλη και στελέχη του εκτός νόμου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της "διεθνοποίησης" του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

Σε μήνυμά του, που απευθύνεται στον Σέρβο Πρόεδρο, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο Μιλόσεβιτς δηλώνει "κατηγορηματικά" ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου "δεν πρόκειται να επιλυθεί με επιτυχία παρά μόνον εκ των έσω". "Η τρομοκρατία, που στοχεύει στη διεθνοποίηση των προβλημάτων αυτών, μας ζημιώνει" τονίζει στο μήνυμά του ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που σε άλλο σημείο καλεί τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου "να μη χύνουν το αίμα τους υπέρ των πολιτικών προφητών και των ξένων συμβούλων".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ