Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργιακός "πυρετός"

ΒΟΝΝΗ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, πολλαπλάσιοι από ό,τι την Πέμπτη και διπλάσιοι από την κινητοποίηση της Δευτέρας, πήραν μέρος στο δεύτερο προειδοποιητικό απεργιακό κύμα των Γερμανών δημοσίων υπαλλήλων στα πλαίσια των πιέσεων προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης, που ο νέος διαπραγματευτικός γύρος άρχισε χτες.

Η δημόσια συγκοινωνία "έλαμψε διά της απουσίας της" σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας - Βερολίνο, Βόννη, Φρανκφούρτη, Ανόβερο - σε αρκετά αεροδρόμια παρατηρήθηκαν πολύωρες καθυστερήσεις ακόμα και ακυρώσεις πτήσεων, ενώ στην Ανατολική Γερμανία έκλεισαν τα σχολεία και τα σκουπίδια παρέμειναν στους δρόμους. Οι αστυνομικοί συμμετείχαν και αυτοί, μάλιστα προσθέτοντας δύο ακόμα αιτήματα στη λίστα που έχουν καταρτίσει οι Εργατικές Ενώσεις, την ισότητα των αποδοχών και των ωρών εργασίας με τους συναδέλφους τους στη δυτική πλευρά της χώρας.

Το Συνδικάτο των Εργαζομένων στις συγκοινωνίες (OeTV) και η Ενωση Δημοσίων Υπαλλήλων (DAG), που εκπροσωπούν περίπου 3,2 εκατομ. εργαζόμενους, πραγματοποίησαν την υπόσχεση που είχαν δώσει και κινητοποίησαν τους εργαζόμενους, ώστε να διατρανώσουν την αντίθεσή τους και να τονίσουν ότι πρόκειται να ενδώσουν και οι απεργίες θα λάβουν διαστάσεις και μαζικότητα με την πάροδο των ημερών. Κύριο και ουσιαστικό σημείο διαφωνίας με την κυβέρνηση, είναι το ποσό της αύξησης που θα λάβουν οι εργαζόμενοι για το τρέχον έτος, καθώς τα συνδικάτα έχουν απαιτήσει αύξηση 4,5%, αλλά και η εργασιακή ασφάλεια, οι περικοπές των υπερωριών και οι διευκολύνσεις στο ωράριο εργασίας για τους εργαζόμενους που συμπληρώνουν τα χρόνια και προχωρούν για συνταξιοδότηση.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάνθερ,που ήταν και ο κύριος διαπραγματευτής σαν αρμόδιος υπουργός, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αύξηση με το αιτιολογικό ότι το κράτος δεν έχει περιθώρια για αυξήσεις, καθώς ο ετήσιος προϋπολογισμός προβλέπει δραστικές περικοπές στις δαπάνες του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι υπόλοιποι αντιπρόσωποι της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά και των τοπικών κρατιδίων, οι οποίοι έσπευσαν να τονίσουν ότι οι αυξήσεις που ζητούν οι εργαζόμενοι θα κοστίσουν επιπροσθέτως 19 δισ. μάρκα ετησίως και είναι θέμα το οποίο δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, γιατί είναι έξω από τις οικονομικές δυνατότητςς τους!!! Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει προς το παρόν σε αδιέξοδο μετά την αδιαλλαξία του Κάνθερ και αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, τη διαφορά θα τη λύσει ειδικός εργασιακός "διαιτητής".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ