Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δίωξη του «Ρ»

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη σκόπιμη πολιτική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του «Ριζοσπάστη» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με μπροστάρη τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο, εξακολουθούν να εκφράζουν μαζικοί φορείς, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες της χώρας μας ή χωρών του εξωτερικού.

Η κυβερνητική προσπάθεια να πληγεί η ελευθερία του Τύπου, το δικαίωμα στην πολιτική κριτική, υπήρξε τόσο εξόφθαλμη που δεν άφησε κανέναν καλοπροαίρετο δημοκρατικά και προοδευτικά σκεπτόμενο άνθρωπο αδιάφορο. Αντίθετα ξεσήκωσε μια θύελλα αντιδράσεων, προκάλεσε τη σφοδρή καταδίκη και τη λαϊκή κατακραυγή, αλλά και ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης στο «Ριζοσπάστη».

«Δεν πρόκειται να μας λυγίσουν»!

Από τον Βασίλη Λεμπέση, δημοτικό σύμβουλο Σαλαμίνας, λάβαμε το παρακάτω μήνυμα: «Η πρόσφατη δίωξη του υπουργού προς την ιστορική εφημερίδα του ΚΚΕ αποτελεί ευθεία βολή στο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας. Η υποκριτική στάση της κυβέρνησης καταδείχνει το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπρος σε μια σειρά σχεδιασμένων χτυπημάτων προς το ΚΚΕ. Αυτές οι μεθοδεύσεις όμως δεν πρόκειται να μας λυγίσουν. Με μεγαλύτερη ορμή, ως φόρο τιμής στην ιστορία της εφημερίδας, θα αποκρούσουμε και αυτή την επίθεση και θα αναδείξουμε πιο ισχυρό το ΚΚΕ, στις 9 Απρίλη».

Θα πάρουν τη δέουσα απάντηση

Τις αθρόες μηνύσεις του Ε. Γιαννόπουλου και τη δίωξη σε βάρος του «Ρ» καταδικάζει και το παράρτημα Νέας Ερυθραίας - Βόρειας Αττικής της ΠΕΑΕΑ. Το παράρτημα καταγγέλλει και την πλήρη κάλυψη που παρείχε η κυβέρνηση στον Ε. Γιαννόπουλο, σημειώνοντας πως πρόκειται για «προσχεδιασμένο σχέδιο φίμωσης της εφημερίδας και τρομοκράτησης του λαού».

Καταλήγοντας, εκφράζει τη συμπαράστασή του στην εφημερίδα και καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει τη δέουσα απάντηση, καταψηφίζοντας στις επερχόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ και όσους με την τακτική τους ενίσχυσαν και υπέθαλψαν τέτοιες πράξεις και να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ.

Συμπαραστέκονται στο «Ρ»

Την καταδίκη του για τη δίωξη σε βάρος της εφημερίδας εκφράζει και το παράρτημα Αγίας Παρασκευής της ΠΕΑΕΑ, καταγγέλλοντας την προσπάθεια φίμωσης της φωνής που σταθερά και αταλάντευτα στάθηκε στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού για Εθνική Ανεξαρτησία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Λαϊκή Κυριαρχία, για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης.

«Απορούμε - τονίζεται στην ανακοίνωση - πώς άνθρωπος που θέλει να λέει ότι υπηρέτησε αυτά τα ιδανικά κατάντησε να στέφεται κατά του "Ρ" επιδιώκοντας την εξόντωσή του. Σ' αυτό τον τόπο και οι πέτρες ξέρουν ποιοι έκαναν αντίσταση κατά των κατακτητών και ποιοι αντιστέκονται σε κάθε ξένη εξάρτηση, ποιοι πλήρωσαν και ποιοι πληρώνουν ακόμη αυτή τους την προσφορά. Ποιοι τιμούν και ποιοι καπηλεύονται την Αντίσταση. Στην εθνική μνήμη θα μείνουν αιώνια σύμβολα εκείνοι που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα, χωρίς μεγαλοστομίες και χωρίς να επαίρονται. Σεμνοί, απλοί και ωραίοι, γι' αυτό και μεγάλοι».

Διαμαρτύρονται για τη δίωξη

Το Παράρτημα Καισαριανής της Εθνικής Αντίστασης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις διώξεις κατά του «Ρ», καταγγέλλοντας ότι τα κίνητρα των διωκτών είναι πολιτικά. Εκφράζει όμως την πίστη πως η εφημερίδα του λαού δε θα πτοηθεί ούτε τώρα, γιατί ήταν και παραμένει η εφημερίδα της Αντίστασης.

Ακόμα, το παράρτημα Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ αποδοκιμάζει και καταδικάζει τις ενέργειες του Ε. Γιαννόπουλου και την κυβέρνηση που τον καλύπτει, με στόχο «τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης».

«Η επίθεση εναντίον του "Ρ" - σημειώνει - αποτελεί επίθεση εναντίον των δημοκρατικών θεσμών του τόπου. Οι αγωνιστές - μέλη μας εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην εφημερίδα του λαού».

Τέλος, το παράρτημα Αιτωλικού της ΠΕΑΕΑ καταδικάζει τη δίωξη του «Ρ» και τη λασπολογία που εξαπέλυσε ο Ε. Γιαννόπουλος κατά της πλέον δημοκρατικής ελληνικής εφημερίδας. Τέλος, καταγγέλλει την κυβέρνηση για ενέργειες σκοταδισμού που θυμίζουν άλλες εποχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ