Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το βράδυ της Κυριακής να τους κόψουμε τον αέρα

Στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου του Κόμματος

Να ενισχύσουν αποφασιστικά με την ψήφο τους στις εκλογές το ΚΚΕ, γιατί αυτή η «ψήφος θα πιάσει τόπο», κάλεσε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, που περιόδευσε χτες το πρωί συνοδευόμενη από το Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στην Α' Πειραιά, τον Αλέκο Βερναδάκη από την «Κομμουνιστική Ανανέωση», υποψήφιο στη Β' Αθήνας, τον Μιχάλη Νουφαρίτση, υποψήφιο στη Β' Πειραιά και πολυμελή αντιπροσωπεία του Κόμματος.

«Την Κυριακή το βράδυ πρέπει να τους κόψουμε τον αέρα», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα ξεκινώντας την ομιλία της, στον κατάμεστο από εργαζόμενους, χώρο του εργοστασίου. «Να μην πανηγυρίζουν - συνέχισε - και τα δυο κόμματα στις πλάτες μας. Ψηφίζοντας ΚΚΕ Θα στείλετε μήνυμα ότι δεν πάει άλλο, και από τη Δευτέρα από καλύτερες θέσεις θα παλέψουμε».

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε με έκταση στις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων, «στην πώληση αυτών που έφτιαξε ο λαός», καθώς και στην προδιαγεγραμμένη, όπως σημείωσε, πορεία του ΟΣΕ, που επιδιώκουν να τον συρρικνώσουν και να τον εγκαταλείψουν. «Αυτό είναι έγκλημα» τόνισε και συμπλήρωσε: «δεν μπορεί και δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να δεχτούν σαν προδιαγεγραμμένη αυτή την πορεία».


«Στις 10 του Απρίλη - υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα - θα μετρήσει η ολιγαρχία του πλούτου στη χώρα μας, οι Βρυξέλλες και οι υπηρεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα κάτσουν και θα μετρήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Και αν τα ποσοστά του δικομματισμού είναι υψηλά θα τα χρησιμοποιήσουν για να επιταχύνουν το βήμα. Αυτή η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στις 10 Απρίλη αν έχει και αέρα ψήφων, θα κοιτάξει να κόψει το νήμα τρέχοντας. Θα δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο λαό σ' ό,τι αφορά τις συντάξεις, το σύστημα υγείας, τις εργασιακές σχέσεις κ.ά. για να μην μπορεί να αναστρέψει την πορεία. Εμείς θα μπούμε μπροστά, θα παλέψουμε για να μπορέσει ο λαός να βρει κουράγιο και να φέρει αλλαγές, για να αποκτήσει η εργατική τάξη εμπιστοσύνη στη δύναμή της».

Ενισχύστε το αντίπαλο δέος

Σε ενίσχυση του αντίπαλου δέους, της «πραγματικής αντιπολίτευσης», κάλεσε στην ομιλία του ο Α. Βερναδάκης. Αναφέρθηκε στις αρνητικές εξελίξεις που αφορούν τις δημόσιες επιχειρήσεις και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο εκσυγχρονισμός σήμερα είναι να συρρικνωθεί τελείως ό,τι δημόσιο υπάρχει. Να συσσωρευτεί πλούτος στις τσέπες ορισμένων. Ετσι λοιπόν βιάζονται για παράδειγμα να ξεπουλήσουν πλήρως και γρήγορα τον ΟΤΕ, διότι παρά το γεγονός ότι στην πλάτη του και μέσα στις εγκαταστάσεις του, αναπτύχθηκαν και θησαύρισαν εταιρίες, εντούτοις είχε 350 δισεκατομμύρια κέρδη, τα οποία θέλουν να τα στείλουν στις τσέπες των ιδιωτών». Οπως επισήμανε «και τα δυο μεγάλα κόμματα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, τα ίδια πράγματα επεξεργάζονται. Να δώσετε λοιπόν μια αποφασιστική απάντηση σ' αυτούς. Να δώσετε μια υπεύθυνη απάντηση στους εαυτούς σας, στις οικογένειές σας, στα παιδιά σας. Να ενισχύσετε τα ψηφοδέλτια που βρίσκονται στο πλευρό σας, που δηλώνουν ότι και μετά από αυτήν την εκλογική μάχη θα είναι στο μετερίζι του αγώνα».

Ψήφος προοπτικής

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη μετά τις εκλογές θα οξύνονται καθημερινά. «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - συνέχισε - έχουν πάρει σε καρμπόν τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ωστόσο το αν καταφέρουν να εφαρμόσουν αυτές τις αντιλαϊκές εντολές, θα εξαρτηθεί από τη δράση του λαϊκού μαζικού κινήματος. Θα εξαρτηθεί και δεν είναι μυστικό αυτό, και από το αποτέλεσμα του ΚΚΕ. Τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα μάς δίνουν το δικαίωμα να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι ένα καλύτερο αποτέλεσμα θα δώσει τη δυνατότητα στο ΚΚΕ να δράσει πιο αποτελεσματικά και για την ενίσχυση του μαζικού λαϊκού κινήματος. Στις 9 του Απρίλη καλούμε όλους όσοι εξακολουθούν να ονειρεύονται, όλους όσοι εξακολουθούν να βλέπουν πιο μακριά από τα προσωρινά πισωγυρίσματα της πάλης, όλους όσοι δεν μπορούν αυτό που έρχεται στη μετα - ΟΝΕ εποχή, να σπάσουμε το κέλυφος του δικομματισμού και σταθερά, αταλάντευτα να ρίξουμε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της ελπίδας, της αυτοπεποίθησης, της αξιοπρέπειας, της αισιοδοξίας».

«Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας»

Αρκετές ήταν οι ερωτήσεις που ακολούθησαν μετά τις ομιλίες. Απαντώντας η Αλ. Παπαρήγα σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική του Κόμματος στο ζήτημα των συμμαχιών, τόνισε ότι: «Πάντα είχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε συμμάχους. Μάλιστα οι σύμμαχοι κάποιες φορές αναδείχτηκαν καλύτεροι από μερικούς στις γραμμές μας. Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας. Εμείς οι κομμουνιστές πρέπει να ελεγχόμαστε από την εργατική τάξη, και οι σύμμαχοι θα μας ελέγχουν και εμείς αυτούς. Θα βαδίζουμε μαζί, αν κάποιος στην πορεία δεν αντέξει και κουραστεί είτε κομμουνιστής είναι είτε δεν είναι, θα τον αντιμετωπίσουμε. Σ' ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα κόμματα, λέμε ότι με τις θέσεις που έχουμε εμείς, δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική συμμαχία. Μακάρι να είχαν αντιστάσεις. Δε λέμε να συμφωνήσουν σε όλα μαζί μας, αλλά δυστυχώς τα κόμματα αυτά υποστηρίζουν την ΟΝΕ και ότι πρέπει να βρούμε έναν άλλο τρόπο που η ΟΝΕ να είναι υπέρ των εργαζομένων. Αυτό δε γίνεται. Η οικονομική και νομισματική ένωση έγινε, για να είναι κατά των εργαζομένων».

Στο πογκρόμ διώξεων συνδικαλιστών αλλά και στις δικαστικές αποφάσεις που κηρύσσουν παράνομους τους εργατικούς αγώνες, αναφέρθηκε ένας άλλος εργαζόμενος, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί για τη θέση του Κόμματος στο ζήτημα των μετατάξεων.

«Δημοκρατία - είπε απαντώντας η Αλ. Παπαρήγα - είναι να έχεις δουλιά, να πληρώνεσαι κανονικά, να μπορείς να κάνεις απεργία, να διεκδικείς τη σύμβασή σου κ.ά. Δυστυχώς σήμερα υπάρχει μια διαμορφωμένη κατάσταση που η δικαιοσύνη είτε βγάζει βιομηχανία αποφάσεων εναντίον των εργαζομένων είτε κωλυσιεργεί μέχρι να χαθεί πολύτιμος χρόνος για να μη γίνει τίποτα. Είναι μέρος του παιχνιδιού που παίζεται εναντίον της εργατικής τάξης. Πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο ότι ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση έχει και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα. Επρεπε σήμερα να υπάρχει ένα κέντρο αγώνα των εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, των μικρομεσαίων, των αγροτών, να υπάρχει ένα κοινωνικό μέτωπο και αυτό δεν υπήρξε».

Σ' ό,τι αφορά το ζήτημα των μετατάξεων, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ δε θέλει να εξαθλιωθεί η εργατική τάξη, να πεινάσει, γιατί ο εξαθλιωμένος ούτε συνδικαλισμό μπορεί να κάνει, ούτε επίθεση. Επομένως θέλουμε κάτι να γίνεται για να μην πεινούν άνθρωποι. Είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα να σας κοροϊδεύουν ότι τα προβλήματα της ανεργίας λύνονται με μετατάξεις, με ψευτοσεμινάρια. Καταλαβαίνουμε τον εργαζόμενο αλλά και όταν γίνει αυτή η μετάταξη, το πρόβλημα είναι ότι ο εργαζόμενος σταματάει να παλεύει και πιστεύει ότι το πρόβλημα λύθηκε. Σήμερα έχει τελειώσει και το παραμύθι των μετατάξεων διότι πρώτα ήταν λίγοι και μπορούσαν να τους σκορπίζουν από εδώ και από εκεί, τώρα δεν μπορούν. Δεν μπορούμε σαν ΚΚΕ να πούμε, η απάντηση είναι οι μετατάξεις».

Στην ερώτηση αν το ΚΚΕ έπαιρνε την εξουσία πώς θα αντιμετώπιζε το ζήτημα της ΟΝΕ, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Ας πούμε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και το ΚΚΕ είναι στην κυβέρνηση. Εμείς μάλιστα λέμε ότι θα είμαστε κυβέρνηση με άλλες σύμμαχες δυνάμεις ούτως ώστε να υπάρχει η μέγιστη συγκέντρωση δυνάμεων. Μια τέτοια πλειοψηφία θα έχει διαμορφωθεί μέσα από το λαό και τους αγώνες του. Δηλαδή ήδη αυτή η κυβέρνηση θα έχει την εντολή του λαού να αντισταθεί και να υψώσει εμπόδια και να έρθει ακόμα και σε ρήξη με την πολιτική αυτή που λέγεται οικονομική και νομισματική ένωση. Το πρώτο που θα έκανε είναι, επιχειρήσεις και τομείς στρατηγικής σημασίας από εδώ και μπρος θα είναι λαϊκή περιουσία. Θα λειτουργούν προγραμματισμένα με σχέδιο που συμφέρει αυτόν τον τόπο. Βέβαια καμιά χώρα δεν μπορεί να είναι μόνη της ή να υψώσει τείχη στις συναλλαγές και συνεργασίες, αλλά θα συγκρουστούμε με τη λογική της ΟΝΕ. Σήμερα έχουν περάσει μια αντίληψη στο λαό μας ότι η ΕΕ είναι ένα οικοδόμημα το οποίο θα χτίζεται και εμείς οι αδύναμοι δε θα μπορούμε να το γκρεμίσουμε. Δεν είναι έτσι. Η ΕΕ θα συναντάει τα επόμενα χρόνια τις αντιστάσεις όλων των λαών, γιατί όλοι χάνουν κατακτήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ