Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο «Αγνωστος Οικοδόμος»

«

Το βλέπεις εκείνο το γιαπί», λέει και δείχνει με το δάχτυλό του τεντωμένο. «Πέρσι, ένας συνάδελφος έπεσε από τον πέμπτο. Η σπονδυλική του στήλη σκόρπισε σαν κομπολόι. Εξι μήνες στο νοσοκομείο, εγχείρηση στην εγχείρηση για να καταλήξει ανάπηρος. Καλύτερα να σκοτωνόταν...». Μιλάει και βλέπεις το πρόσωπό του να χαρακώνεται από το μορφασμό της θλίψης, σαν να σου 'λεγε την ιστορία του ανθρώπου που δούλεψαν χρόνια μαζί, σηκώνοντας κτίρια θεόρατα, με σιδεριές και τόνους από μπετό. Κι όμως, μιλάει για τον «άγνωστο οικοδόμο», που έτυχε να δουλεύει στο διπλανό γιαπί και σε μια «κακιά στιγμή», κατά τη ρήση του εργολάβου, «βούτηξε» από τον πέμπτο.

Η αυτοψία, μήνες μετά το ατύχημα, σε κάνει να στέκεσαι αποχαυνωμένος. Στα νεόδμητα μπαλκόνια, δεκαπέντε και είκοσι μέτρα πάνω από το έδαφος, «φύλακας» από το κενό που χάσκει λαίμαργο στα πόδια σου, στέκεται μια πρόχειρη κατασκευή. Δυο κάθετες μπετόβεργες στις γωνίες, ενωμένες με δυο κομμάτια σίδερο, δεμένα στη μέση με σύρμα! Κόβεις το κεφάλι σου πως αν ήταν η εποχή του Βαρδάρη, τα αυτοσχέδια κάγκελα θα 'χαν ήδη καταλήξει στο κεφάλι του δύσμοιρου, που πάσχιζε από κάτω να «ταΐσει» την μπετονιέρα με χώμα και τσιμέντο.

Η οικοδομή στεγάζει μερικές δεκάδες διαμερίσματα, που έχουν πουληθεί από καιρό, πριν ακόμα μπουν στο έργο οι σοβατζήδες ή οι πλακάδες. Εργολάβοι, επιστάτες, μα κυρίως η κοινοπραξία των μεγαλοκατασκευαστών που έχουν αναλάβει το έργο, έβαλαν ζεστό το χρήμα στην τσέπη τους. Και ύστερα αρχίσανε τους υπολογισμούς, από πού κερδίζω και από πού χάνω, μετρώντας μέχρι και την τελευταία υποδιαίρεση του ευρώ που θα μπορούσε να καταλήξει στην κάσα τους.

«Κερδίζω αν πάρω ανασφάλιστους αλλοδαπούς και Ελληνες εργάτες, αν δίνω μεροκάματα 20 και 25 ευρώ, αν το συνεργείο δουλεύει Σάββατο και Κυριακή, γιορτές και αργίες χωρίς παραπανίσια, αν κολλάω δέκα ένσημα το μήνα στον κάθε οικοδόμο. Κερδίζω, αν αντί για οκτώ ώρες ο εργάτης φάει στην οικοδομή δώδεκα και δεκαπέντε κι ας πάψει να αισθάνεται το κορμί του από τους πόνους και την κούραση. Κερδίζω, αν κόψω το ασύμφορο έξοδο των μέτρων ασφαλείας, αφού εργάτες υπάρχουν χούφτες στην ανεργία και ο νεκρός ή ο σακάτης εύκολα αντικαθίσταται».

Μα προπάντων, κερδίζει κι ας μην το λέει φωναχτά, όσο μπορεί και συντηρεί στην καρέκλα της εξουσίας εκείνους που φτιάχνουν νόμους στα μέτρα του. Που του επιτρέπουν να κάνει το δικαίωμα στη στέγη αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας. Που δίνουν το προνόμιο να κρατάει στο γιαπί τον οικοδόμο μέχρι τα 60 και τα 65, που τον απαλλάσσουν από τις εισφορές και του παραδίνουν τον εργάτη εξαθλιωμένο, βορά στα υπερκέρδη του.

Η λίστα των «άγνωστων οικοδόμων» μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο, ακολουθώντας πορεία παράλληλη με τους ισολογισμούς της κάθε κατασκευαστικής κοινοπραξίας. Και θα μακραίνει ο κατάλογος, μέχρι να αποφασίσουν οι εργάτες πως με το μυστρί του ταξικού αγώνα μπορούν να χτίσουν τη δική τους εξουσία. Τα θεμέλια σκάβονται και μπροστά στις εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία να μπει ένα ακόμα λιθαράκι στο χαρμάνι που θα τα γεμίσει.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ