Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΑΣΤΑΘΕΙΑ» ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ...

ΡΗΓΜΑ... «Βαθύ ρήγμα σε ό,τι είναι γνωστό ως κοινοτικό καθεστώς, επιφέρει η κατάργηση στην πράξη του Συμφώνου Σταθερότητας. Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, αποφάσισε να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία, παρότι το έλλειμμα του Δημοσίου στις χώρες αυτές έχει υπερβεί το όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!.. «Η απόφαση των υπουργών Οικονομίας της Ενωσης να μην καταδικαστεί η Γερμανία για υπέρβαση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της, όπως εισηγούνται οι μανδαρίνοι της Κομισιόν, αποτελεί νίκη των κοινωνιών της Ευρώπης απέναντι στη λογική των αριθμών και της διαρκούς λιτότητας που επιβάλλει το περιβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας. Συγχρόνως είναι μια χαραμάδα ελπίδας ότι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής θα ξαναβρεθούν οι κοινωνικές ανάγκες» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

«ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ»... «Είναι, όμως, αυτή η λύση ή θα πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο; Είναι γνωστόν, ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας παρέβλεπε σοβαρά προβλήματα, όπως η ανεργία, η αναγκαία διατήρηση και ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος και γενικότερα η χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο, για να ενσωματωθούν, πέρα από τα οικονομικά, και κοινωνικά κριτήρια, ώστε να αντιμετωπιστούν κοινωνικά προβλήματα, που ήδη έχουν εκρηκτική διάσταση» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...«Η παραβίαση του Συμφώνου που έγινε για χάρη της Γερμανίας, δε σημαίνει τίποτε για την Ελλάδα, όπως και για όλες τις μικρές χώρες. Ούτε διανοείται κανείς ότι τέτοια σκληρή μάχη σαν τη χτεσινή, που οδήγησε σε ρήγμα την ΕΕ, θα μπορούσε να επαναληφθεί σε περίπτωση που η Ελλάδα παραβίαζε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Κανενός δε θα ίδρωνε το αυτί από τις διαμαρτυρίες της Ελλάδας ότι η στάση του την... προσβάλλει!..». (Από το άρθρο της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ).

ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ... «Ας μην κρυβόμαστε. Η χτεσινή οριακή απόφαση του Ecofin να δεσμευτούν Γερμανία και Γαλλία προκειμένου να μειώσουν σταδιακά τα δημόσια ελλείμματά τους έως το 2005, εφόσον αναπτύσσονται οι οικονομίες τους και χωρίς απαραίτητα να ικανοποιούν το όριο (3%) ή να τους επιβληθούν κυρώσεις γι' αυτό, ισοδυναμεί με ντε φάκτο καταστρατήγηση των αρχών του Συμφώνου Σταθερότητας και αποτελεί προοίμιο ευρύτερης δημοσιονομικής χαλάρωσης στην ΕΕ» (Από το άρθρο της ΕΞΠΡΕΣ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ