Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Πυκνό το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ
  • Σε εκπαιδευτική και πολιτιστική επανάσταση το Nησί της Eπανάστασης
  • Μεγάλη η κάλυψη από τον κουβανικό Τύπο

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Χοσέ Μαρτί
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Χοσέ Μαρτί
ΑΒΑΝΑ (Του απεσταλμένου μας Μανώλη ΠAKIA).--

«Η Κούβα που σήμερα επισκέπτεστε βρίσκεται σε κατάσταση εκπαιδευτικής και πολιτιστικής επανάστασης». Μ' αυτά τα λόγια υποδέχτηκε την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και την αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, που επισκέπτεται για τρίτη μέρα σήμερα το Νησί της Επανάστασης, ο Ρονάλντο Σαμουέλ, διευθυντικό στέλεχος του «εκπαιδευτικού καναλιού» της κουβανικής τηλεόρασης.

Στα πλαίσα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σήμερα, στα 1.050 Γυμνάσια της Κούβας, κάθε καθηγητής διδάσκει σε τάξεις των 15 μαθητών. Ολα τα σχολεία της χώρας είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βίντεο και τηλεοράσεις, που χρησιμοποιούνατι ως εργαλεία μόρφωσης και ουσιαστικής γνώσης.

Η εκπαιδευτική τηλεόραση με προγράμματα για όλο το λαό και για το σχολείο έχει στόχο τόσο τη διεύρυνση όσο και την εμβάθυνση των γενικών, αλλά και των ειδικών γνώσεων.

«Ολα όσα καταφέραμε, έγιναν σε εθελοντική βάση», τόνισε ο Ρ. Σαμουέλ «και μάλιστα όσα πετύχαμε έγιναν σε συνθήκες σκληρού αποκλεισμού. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει την υπεροχή του σοσιαλισμού».

Θερμή ήταν και η υποδοχή της αντιπροσωπείας του Κόμματος από τους μαθητές του Γυμνασίου «Χοσέ Μαρτί». Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις αίθουσες διδασκαλίας, το αμφιθέατρο και ενημερώθηκε από τους καθηγητές του σχολείου σε ζητήματα που αφορούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Από την προχτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Φ. Π. Ρόκε
Από την προχτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Φ. Π. Ρόκε
Το απόγευμα η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφθηκε το κέντρο παραγωγής κινουμένων σχεδίων, το «αντιιμπεριαλιστικό βήμα Χοσέ Μαρτί» και τις Επιτροπές Υπεράσπισης της επανάστασης.

Ο κουβανικός Τύπος

Σε κλίμα εγκαρδιότητας, ειλικρινούς και αμοιβαίας κατανόησης έγινε το περασμένο 48ωρο στην Αβάνα η συνάντηση ανάμεσα στον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών Κούβας, Χοσέ Ραμόν Φερνάντες, και τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στη συζήτηση, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γκράνμα», συμμετείχαν ο Κώστας Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Δέσποινα Μάρκου από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και οι Αμπερλάδο Κουρμπέλο και Χουάν Κάρλος Φρομέτα, συντονιστές του Ευρωπαϊκού Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

Σύμφωνα με την «Γκράνμα», ο Χ. Ρ. Φερνάντες, που είναι και πρόεδρος της Κουβανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ζήτησε από το ΚΚΕ όλη τη δυνατή υποστήριξη ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 στην Αθήνα. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΕ από την πλευρά της εξέφρασε την άποψη πως το ταξίδι της στην Κούβα της επέτρεψε να μάθει ακόμη περισσότερα για την κουβανική πραγματικότητα και πως θα είναι καλό να αυξηθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στους Ελληνες κομμουνιστές και τον κουβανικό λαό.

Σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας της κομμουνιστικής νεολαίας Κούβας, «Χουβεντούδ Ρεμπέλντε», καταγράφεται η συνάντηση που είχε το περασμένο 48ωρο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Οτο Ριβέρο, πρώτο γραμματέα της Εθνικής Επιτροπής Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας. «Αισθανόμαστε βαθύ σεβασμό προς την κουβανική νεολαία, γιατί παρ' όλο που βρίσκεται κοντά στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό δεν ενέδωσε ποτέ και αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για όλες τις νεολαίες του κόσμου», φέρεται να δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η Αλ. Παπαρήγα αναφερόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες, προκειμένου οι Κουβανοί αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας, τον επόμενο χρόνο, να έχουν τις τιμές που τους αξίζουν... Γιατί είναι εκείνοι οι αθλητές που δε συναγωνίζονται υπό το λογότυπο αναψυκτικών, αλλά βάζουν ψηλά το όνομα ολόκληρου του έθνους τους».

Σε χτεσινό δημοσίευμα της κουβανικής εφημερίδας «Τραμπαχαδόρες», γίνεται εκτενής αναφορά στη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προχτές βράδυ προς την κουβανική ραδιοτηλεόραση. «Τα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη θα πρέπει να υποστηρίξουν μετωπικά την Κούβα γιατί οιαδήποτε διχογνωμία αποδυναμώνει το αντι-ιμπεριαλιστικό μέτωπο», σημείωσε. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε σε άλλο σημείο στην «ηγεμονική» πολιτική των ΗΠΑ που, όπως είπε, γίνεται αισθητή αρνητικά στην Ευρώπη.

Ακολούθως, επισήμανε πως «θα πρέπει να γίνεται διαφοροποίηση ανάμεσα στη στάση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των λαών τους διότι αυτές δε συμπίπτουν πάντοτε». Ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση του πολέμου στο Ιράκ, που οι κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ αρχικά δεν υποστήριξαν, αλλά νομιμοποίησαν στη συνέχεια με τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν όσον αφορά στην ανοικοδόμηση μιας χώρας που δεν έπρεπε να δεχτεί εισβολή. Οι μόνοι, είπε, που έμειναν σταθεροί στις αρχικές τους θέσεις ήταν οι λαοί της Ευρώπης.

Ερωτηθείσα για το χαρακτήρα και τη σύνθεση του κοινωνικού κινήματος που εμφανίζεται στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε πως πρέπει να είναι ένα αντι-ιμπεριαλιστικό κίνημα που θρέφεται από τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών και εργατικών ενώσεων και πολυποίκιλων ακόμη μορφών συνεργασίας και δράσης.

«Σ' ό,τι αφορά στο ΚΚΕ, προσπαθούμε πολύ να πετύχουμε έναν απόλυτο συντονισμό δουλιάς μεταξύ όλων των κομμουνιστικών κομμάτων και της Αριστεράς στην Ευρώπη», είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Πρόσθεσε πως υπό την παρούσα κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ευρώπη, υποβόσκει η εξουσία των μονοπωλίων και η μεγάλη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, ικανή ακόμη και να ποινικοποιεί τη δουλιά των συνδικαλιστικών φορέων. «Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχει ένα καινούριο, πολύ επικίνδυνο στοιχείο, που είναι οι μισθοφορικοί στρατοί που δημιουργούνται στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και αλλού και που δε σχετίζονται με την άμυνα της πατρίδας, αλλά με την καταστολή του λαού, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ