Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ
«Μέσα από την εργασία γίνεται ο άνθρωπος πολιτικό υποκείμενο»

Ομιλία του υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ σε εκδήλωση της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και της Αχτίδας Παιδείας της ΚΟΘ

Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης
Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης
«Η επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους», τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας τη χτεσινοβραδινή ομιλία του, με θέμα «αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα» στο Αμφιθέατρο Β΄ του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής.

Στην εκδήλωση, που οργάνωσε η Σπουδάζουσα της ΚΝΕ και η Αχτίδα Παιδείας της ΚΟΘ, συμμετείχαν φοιτητές, αλλά και ορισμένοι διδάσκοντες και τόσο η ανάπτυξη του θέματος από τον ομιλητή όσο και η συζήτηση που ακολούθησε τη μετέτρεψαν σε βήμα σοβαρού προβληματισμού και αναζητήσεων για τα σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά θέματα που άπτονται της διαδικασίας κατάρτισης και εργασίας.

«Μέσα από την εργασία, επισήμανε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, ο άνθρωπος γίνεται πολιτικό υποκείμενο. Η διαδικασία παραγωγής είναι ταυτόχρονα και διαδικασία πολιτικής συνειδητοποίησης».

Περιγράφοντας τη συγκεκριμένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα επισήμανε ότι: «Υπάρχει στους κόλπους της αστικής τάξης η τάση ότι άλλο πράγμα είναι η μόρφωση και άλλο η εργασία». Καθορίζοντας τους κοινωνικούς παράγοντες που δουλεύουν ενάντια στην ανάπτυξη της εργασιακής δραστηριότητας των ανθρώπων, υπογράμμισε. «Ενας από τους πιο βασικούς παράγοντες είναι οι κερδοσκοπικές αντιλήψεις που αποτελούν την ουσία του καπιταλιστικού συστήματος. Αλλοι παράγοντες είναι οι λεγόμενες ονομαστικές κατηγορίες που τελικά καθορίζουν την οικονομική προσπάθεια της χώρας, όπως ο πληθωρισμός.. Ενας τρίτος σοβαρός παράγοντας είναι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης...».

Υποβάλλοντας ο ομιλητής σε αυστηρή κριτική τις νεοφανείς θεωρίες για το τέλος της εργασίας και τις απόψεις που εκφράστηκαν πρόσφατα από βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης, πρόβαλε ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, που είναι σε θέση να ξεπεράσει το πρόβλημα της ανεργίας των πτυχιούχων, αλλά και της ανεργίας γενικά.

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του μοντέλου ανάπτυξης είναι ότι διεκπεραιώνεται μέσα από τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζόμενων, εφαρμόζει ορθολογική αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος των εργαζομένων και των αναγκών ανάπτυξης της χώρας και είναι ανθρωποκεντρικό στο βασικό του προσανατολισμό.

Οι τοποθετήσεις των καθηγητών και άλλων διδασκόντων, αλλά και φοιτητών συμφώνησαν με τα βασικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις του ομιλητή και παραδέχτηκαν ότι πολύ σωστά το ΚΚΕ επέλεξε αυτό το θέμα για προεκλογική ομιλία. Εκφράστηκε ακόμα ο προβληματισμός ότι οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του σοβαρού αυτού θέματος και την οργάνωση δράσης για προβολή λύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ