Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χωρίς αντίκρισμα

Μπορεί η σεισμογόνα περιοχή της Πάρνηθας, να έδωσε ό,τι είχε να δώσει, αλλά τα επόμενα 25 χρόνια, οι πιθανότητες σεισμού στην Αττική, μέχρι και 6,5 Ρίχτερ, ανέρχονται στο 14%, ενώ διπλασιάζονται, για τα επόμενα 50 χρόνια. Οι εκτιμήσεις ανήκουν στον καθηγητή Κ. Μαρκόπουλο και ανακοινώθηκαν σε πρόσφατη ημερίδα, που έγινε στα Ανω Λιόσια. Φανερώνουν δε, την επιτακτική ανάγκη, να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης. Ανάγκη, βέβαια, που δεν υπάρχει μόνο για την Αττική, αλλά και για πολλές άλλες περιοχές, ουσιαστικά για όλη τη χώρα.

Δυστυχώς, όμως, οι κυβερνώντες αγρόν αγοράζουν... Εφτά περίπου μήνες έχουν περάσει από τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτέμβρη και δεν έχουν βάλει μπροστά ούτε καν ένα πρόγραμμα ουσιαστικού, αντισεισμικού ελέγχου και θωράκισης των μεγάλων δημοσίων κτιρίων. Κι ας γνωρίζουν, πως η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος απαιτεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στις γιγαντο-αφίσες, όμως, τα τηλεοπτικά σποτ και τα πολύχρωμα πολυτελή φυλλάδια διαβάζουμε «Πρώτα ο Πολίτης» κι άλλα μεγάλα και ωραία λόγια. Συνθήματα και λόγια χωρίς κανένα αντίκρισμα...

Οι Ηπειρώτες φταίνε...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι γεγονός ότι ορισμένους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι να τους κλαις με τις απαντήσεις που δίνουν. Και δεν είναι, φυσικά, το πρόβλημα μόνο ζήτημα των διανοητικών τους ικανοτήτων, είναι κυρίως ζήτημα πολιτικών επιλογών, που τους οδηγούν σε αδιέξοδες μέχρι ανόητες απαντήσεις. Ετσι, λοιπόν, την Κυριακή το πρωί, απολαύσαμε τον κύριο Ροκόφυλλο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών δηλαδή, να δίνει την εξής απάντηση σε ερώτημα δημοσιογράφου του ALPHA, γιατί η Ηπειρος είναι τελευταία σε ανάπτυξη περιφέρεια της ΕΕ: Μα, οι Ηπειρώτες δε θέλουν να αλλάξουν, έχουν μάθει, έχουν συνηθίσει παραδοσιακά και δε θέλουν να εκσυγχρονιστούν σε επιχειρήσεις κλπ..!

Μάλιστα, κύριοι! Πώς και δεν το είχαμε σκεφτεί; Είμαστε σίγουροι, όμως, πως θα το σκεφτούν οι Ηπειρώτες την Κυριακή, 9 του Απρίλη...

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Αποκαλυπτικό ήταν το προχθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Σάντεϊ Τάιμς». Για πολλά πράγματα και, ιδιαίτερα, για τη βαθύτερη ουσία της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων. Απόρρητη έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών -λέει το δημοσίευμα - αποκαλύπτει ότι ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός «ΒΡ» ήταν ο βασικός εμπνευστής και οργανωτής του στρατιωτικού πραξικοπήματος, που έγινε στο Αϊζερμπαϊτζάν, το 1993 και ανέτρεψε τον εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας, Αμπουλφάζ Ελτσίμπεϊ κι έβαλε στη θέση του τον Χαϊντάρ Αλίγεφ.

Λίγους μήνες, μετά το πραξικόπημα, η «ΒΡ» συνήψε συμφωνία - μαμούθ με τον Πρόεδρο πλέον Αλίγεφ, ύψους 5 δισ. στερλινών, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Αϊζερμπαϊτζάν. Η συμφωνία είχε χαρακτηριστεί την εποχή εκείνη, ως συμφωνία του αιώνα κι έφερε τη «ΒΡ» στην ηγετική θέση του κονσόρτσιουμ των δυτικών εταιριών, που κυριαρχούν τώρα στην εκμετάλλευση των πετρελαίων της Κασπίας θάλασσας, ενώ το 1998 η βρετανική εταιρία συγχωνεύτηκε με την αμερικανική «Αμόκο» κι έγινε μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες διεθνώς, διασφαλίζοντας τα αμερικανο-βρετανικά συμφέροντα στην περιοχή. Το δημοσίευμα κάνει αναφορά, επίσης, στο γεγονός, πως η «ΒΡ» διατηρεί στενούς δεσμούς με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, σημειώνοντας ακόμη, πως πολλοί πρώην πράκτορες της ΜΙ6 εργάζονται σήμερα στον πετρελαϊκό κολοσσό.

Και μπορεί, βέβαια, η «ΒΡ» να διαψεύδει την εμπλοκή της στο πραξικόπημα, αλλά τα γεγονότα προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση δείχνουν.

Αμεσα αναμειγμένη η κυβέρνηση Μπλερ

Το δημοσίευμα, όμως, ανακατεύει άμεσα στην όλη υπόθεση και την κυβέρνηση Μπλερ. Πρώτα πρώτα, γιατί γενικός διευθυντής της «ΒΡ», όταν έγινε το πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν, ήταν ο λόρδος Σάιμον του Χάιμπερι, κατοπινά υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση του Μπλερ, για ένα χρονικό διάστημα. Δεύτερον, γιατί η βρετανική κυβέρνηση και προσωπικά ο Τ. Μπλερ, λίγους μόλις μήνες μετά το πραξικόπημα, έσπευσαν να καλέσουν τον Αλίγεφ στο Λονδίνο, όπου και του επιφύλαξαν θερμότατη υποδοχή. Τότε υπογράφτηκαν, τόσο το σύμφωνο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, όσο και οι συμφωνίες με τη «ΒΡ» και άλλες βρετανικές επιχειρήσεις. Τρίτον, γιατί ο καθένας καταλαβαίνει πως τέτοιου είδους «επιχειρήσεις», όπως το πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν, δε γίνονται χωρίς την ουσιαστική και άμεση ανάμειξη της βρετανικής κυβέρνησης, των αντίστοιχων υπηρεσιών και μηχανισμών.

Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Νέας Τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων.

Με ξένα λεφτά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ να ζεις στη χώρα του «εκσυγχρονισμού». Ξέρετε πώς αποκαλούν το... τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στη Σοφοκλέους οι κυβερνώντες;

Μέτρο... τόνωσης της χρηματιστηριακής αγοράς..!

Δηλαδή, για να το πούμε πιο απλά, τις εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, μήπως και καταφέρουν κάποτε να βγάλουν μια σύνταξη, τα παίρνει ο Παπαντωνίου και ο Παπαϊωάννου και τα παίζουν στη (ρωσική) ρουλέτα!

Κι αυτό, για να δουν οι «θεσμικοί» (οι μεγαλοκεφαλαιοκράτες, δηλαδή), πως υπάρχει «ψητό» και να 'ρθουν να «παίξουν» κι αυτοί...

Και ξέρετε, μέχρι πρότινος, είχαν και την επίφαση, τη δικαιολογία τέλος πάντων, ότι τάχα το Χρηματιστήριο πάει καλά και κάτι έχουν να κερδίσουν και τα Ταμεία από αυτή την ιστορία.

Τώρα τι; Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο Σημίτης, με χρήματα που δεν του ανήκουν, προσπαθεί να γείρει το κλίμα υπέρ του και δε διστάζει μπροστά σε τίποτε...

Εν ολίγοις, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος πλήρωσαν την επιχείρηση ένταξης στην ΟΝΕ, πληρώνουν κάθε χρόνο τα κρατικά έσοδα, πληρώνουν το κόστος κάθε κυβερνητικής επιλογής, τώρα πρέπει να πληρώσουν και τους αετονύχηδες της Σοφοκλέους, που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.

ΔΕ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ότι έχει καταντήσει ελαφρώς βαρετή η ποιότητα της κόντρας Σημίτη - Καραμανλή;

Δεν είστε υπεύθυνοι, ο ένας, είστε ανεύθυνοι, ο άλλος. Ετσι, κάτι πιο εφευρετικό, πιο... μπριόζο, θα το βλέπαμε λιγότερο βαρετά.

Οχι τίποτε άλλο, αν είναι να πάει έτσι και το περίφημο «ντιμπέιτ» είναι προφανές ότι θα χρειαστούμε στο τέλος γναθολόγο από το πολύ χασμουρητό.

Δε διαφωνούνε που δε διαφωνούνε επί της ουσίας, ας κάνουν, όμως, κάτι για το θεαθήναι...

Μήπως θα είχε τελικά πιο ενδιαφέρον αντί για τους δυο προέδρους να κοντραριστούν ο Ρέππας με τον Σπηλιωτόπουλο;

Αν μη τι άλλο, λόγω της φύσεως της ασχολίας τους, έχουν εκπαιδευτεί λίγο παραπάνω στις «ατάκες». `Η ο Πάγκαλος εναντίον του Καρατζαφέρη. Ας δοκιμάσουν τέλος πάντων...

Πρωθυπουργική ύβρις

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της αγροτιάς, το αίμα νερό δε γίνεται.., υποστήριξε ο Κ. Σημίτης, μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση της Λάρισας. Προεκλογική περίοδος και είθισται οι ρητορικές κορόνες να εξακοντίζονται από τα μπαλκόνια, έστω κι αν χάνονται στον κρότο των πυροτεχνημάτων και στο θρόισμα των πλαστικών σημαιών. Ομως, η παραπάνω φράση του πρωθυπουργού δεν αποτελεί μια από τις καθ' έξιν ρητορικές κορόνες των πολιτικών. Πρόκειται για πρωθυπουργική ύβρι σε βάρος του αγροτικού κόσμου. Διότι, δεν μπορεί ο Κ. Σημίτης να συνδέει, με δεσμούς αίματος την αγροτιά με ένα κόμμα, η κυβέρνηση του οποίου έχει εξελιχθεί στο σκληρότερο διώκτη των αγωνιζόμενων αγροτών, αναλαμβάνοντας το ρόλο του «αγροφύλακα» των συμφερόντων της ΕΕ στη χώρα μας και σε «εργολάβο» ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το αίμα του ξωμάχου δεν έχει τα ίδια συστατικά με τους «πρασινοαίματους» και δεν μπορεί να μεταγγισθεί στις «φλέβες» του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και όταν, επί Α. Παπανδρέου, αυτό το κόμμα διατηρούσε δεσμούς με την αγροτιά, αυτοί δεν ήταν δεσμοί αίματος, αλλά δεσμά που έδεναν τους φτωχούς κι αδικημένους αγρότες στο άρμα των πελατειακών σχέσεων, καθιστώντας τους έρμαια της κομματικής εκμετάλλευσης κι ομήρους της περιβόητης «αλλαγής». Πολύ περισσότερο τώρα, επί Σημίτη, που το ΠΑΣΟΚ έχει τόσο πολύ απομακρυνθεί από τον απλό αγρότη κι έχει πλήρως συνταυτιστεί με το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ευρωπαϊκό. Τα περί «δεσμού αίματος» με την αγροτιά, που τόλμησε να ξεστομίσει ο πρωθυπουργός, δεν αποτελούν παρά μια προσπάθεια αναπαλαίωσης του «παπανδρεϊσμού», που δεν πετυχαίνει όμως, καθώς ο Κ. Σημίτης δε διαθέτει το «ταλέντο» του Α. Παπανδρέου στο να παραπλανά τους αγρότες.

Θυμίζοντας τον εγκληματία που, για να εξασφαλίσει ελαφρυντικά, ώστε να μειωθεί η ποινή του, επικαλείται την αντίσταση που πρόβαλαν τα θύματά του, ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε πρωτοπόρους αγωνιστές τους αγρότες της Θεσσαλίας. Μόνο που αυτοί οι αγωνιστές είχαν να αντιμετωπίσουν τα ΜΑΤ, που ο ίδιος έστειλε να τρυπήσουν τα λάστιχα των τρακτέρ στην Εθνική Οδό και για να απειλούν τους αγρότες πως θα τους πνίξουν στον Πηνειό, αν παραμένουν στα Τέμπη. Μόνο που υπουργοί της κυβέρνησής του - σαν τον Γιαννόπουλο και τον Πάγκαλο - έβριζαν χυδαία αυτούς τους αγωνιστές, χαρακτηρίζοντάς τους «γαϊδούρια», «ακαμάτηδες», «μπαταχτσήδες» και «τρομοκράτες». Μόνο που αυτοί οι αγωνιστές σέρνονται κατά χιλιάδες στα «αγροτοδικεία» πολιτικής σκοπιμότητας, τα οποία, με κυβερνητική ευθύνη, στήθηκαν σε όλη τη χώρα, στοχεύοντας να τρομοκρατήσουν την αγροτιά, για να σταματήσει την πάλη της για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Από τα θύματα της πολιτικής του, τους ξεκληρισμένους και διωκόμενους αγρότες, ζητάει την ψήφο ο Κ. Σημίτης και, εν μέσω της «πολιτικής σαρακοστής» του ΠΑΣΟΚ, υπόσχεται τη «νεκρανάστασή» τους στη νέα τετραετία, αν ξανακερδίσει τις εκλογές στις 9 Απρίλη. Ομως ο αγροτικός κόσμος δε θα του κάνει, αυτή τη φορά, το χατίρι. Αλλωστε, το αίμα του αγρότη δεν ταιριάζει με τους «πρασινοαίματους» του ΠΑΣΟΚ, ούτε με τους «γαλαζοαίματους» της ΝΔ, αλλά με τους «κοκκινοαίματους» του ΚΚΕ. Και μόνο προς το ΚΚΕ μπορεί να γίνει επιτυχής και ωφέλιμη μετάγγισή του.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Για τα όρια ηλικίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί να επαναλαμβάνουν οι κυβερνώντες, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, ότι δεν πρόκειται η επικείμενη μετεκλογικά «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού συστήματος να θίξει τα όρια ηλικίας, αλλά τα ακριβώς αντίθετα λέγονται στο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης («Συμβολή στο Συμβούλιο της Λισαβόνας»), που κατέθεσαν στη Σύνοδο Κορυφής των «15».

«Η καθιέρωση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος, σημειώνεται στο κείμενο, θέτει κρίσιμα ερωτήματα για αντιλήψεις, αξίες και δεδομένα που επικράτησαν στις κοινωνίες μας, που πρέπει να επανεξεταστούν, χωρίς όμως να αλλοιωθεί το βάρος του κοινωνικού στοιχείου του ευρωπαϊκού μοντέλου... Η ίδια η έννοια της γήρανσης έχει αλλάξει. Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας σημαίνει ότι στην ίδια ηλικία σήμερα ο μέσος πολίτης σε σύγκριση με 40 χρόνια πριν έχει διαφορετικές δυνατότητες. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό και να το εντάξουμε σε μια στρατηγική αύξησης του οικονομικού δυναμικού και της απασχόλησης».

Είναι μια ακόμη, αδιαμφισβήτητη απόδειξη της διγλωσσίας, αλλά και των πραγματικών σχεδίων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να αμειφθεί αναλόγως, στις 9 του Απρίλη

.

«Εκσυγχρονιστική» μούχλα και σκουριά

Ολο το σκουριασμένο οπλοστάσιό της ρίχνει στη μάχη το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες πριν από την κάλπη, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να καταδείξει το μέγεθος του πανικού τους. Είναι χαρακτηριστικός ο μουχλιασμένος λόγος που περιφέρει στα ΜΜΕ ο εκσυγχρονιστής Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ξέθαψε τόσο τη θεωρία της χαμένης ψήφου, όσο και το δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή... Δεξιά»(!). Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» αποφαίνεται ότι «η ψήφος στα μικρά κόμματα είναι χαμένη ψήφος γιατί δε μετράει στη διακυβέρνηση της χώρας». Δε σταματάει εκεί. Διαπιστώνει ότι «τα μικρότερα κόμματα έχουν διολισθήσει σε μια μονομερή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας την εντύπωση ότι αυτό που επιθυμούν είναι η ήττα του ΠΑΣΟΚ και άρα - εξ αντικειμένου - η νίκη της ΝΔ. Οφείλουν να δηλώσουν με σαφήνεια τι είναι αυτό που επιθυμούν, ποια είναι η εκλογική τους επιδίωξη: η επιστροφή της δεξιάς στην εξουσία;».

Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται κάποια σοβαρή απάντηση στις γελοιότητες του υπουργού. Ομως, με την ευκαιρία, ας μας απαντήσει: Αυτός που ξεπουλά τη ΔΕΗ στο κεφάλαιο - για να μείνουμε μόνο στο υπουργείο του - θεωρείται αριστερός;

Η «θηλιά» της ΑΤΕ

Η «θηλιά» των χρεών στην Αγροτική Τράπεζα σφίγγει σφιχτά το λαιμό των μικρομεσαίων αγροτών. Ενας από τους καταχρεωμένους - ο Βασίλης Φώλιας, από το Μικρό Βουνό της Λάρισας - απελπίστηκε, καθώς τα 4 εκατομμύρια δραχμές που είχε βάλει χρέος, πριν 5 χρόνια, με τους τόκους, τις υπερημερίες και τα πανωτόκια, έφτασε κοντά στα 30 εκατομμύρια δραχμές. Απελπισμένος, θέλησε να διαμαρτυρηθεί κι ανέβηκε στον υδατόπυργο του χωριού, απειλώντας να πέσει από ύψος 15 μέτρων. Αν και, όπως δήλωσε, δεν ήταν ψηφοφόρος του ΚΚΕ, ζήτησε να έρθει να τον δει ο Γ. Πατάκης, υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος. Ο Γ. Πατάκης έφτασε εκεί και ο Β. Φώλιας ζήτησε τη συμπαράστασή του, θεωρώντας τον δικό του άνθρωπο, αφού καθημερινά τον έβλεπε να πρωτοστατεί στους αγώνες της αγροτιάς.

Βεβαίως, η απελπισία είναι κακός σύμβουλος, «λύσεις», όπως αυτή της αυτοτιμωρίας, είναι αδιέξοδες κι ευτυχώς ο απελπισμένος αγρότης δεν έκανε τελικά πράξη την απειλή του. Αλλωστε σε λίγες μέρες θα έχει τη δυνατότητα να τιμωρήσει με την ψήφο το ΠΑΣΟΚ που με την αντιαγροτική πολιτική του τον έφερε στην απελπιστική θέση που βρίσκεται, αλλά και τη ΝΔ, που περιμένει τη σειρά της για να εφαρμόσει την ίδια πολιτική, που οδηγεί στην καταχρέωση και στο ξεκλήρισμα των αγροτών. Αν δεν το κάνει τώρα, κανείς δε θα του «φταίει» μετά...

Προεκλογικές... δόσεις

Διευρύνεται, απ' ό,τι φαίνεται, το πεδίο συνάντησης των δυνάμεων της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, με την υιοθέτηση από τη Μ. Δαμανάκη της πρότασης κυβερνητικών στελεχών (Θ. Κοτσώνης, Γ. Παπανδρέου) για τη χορήγηση ηρωίνης, σε τοξικομανείς, από τα νοσοκομεία.

Χτες ο ΣΥΝ οργάνωσε εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ με θέμα: «Μια ευρωπαϊκή πολιτική για τα "ναρκωτικά"» και η Μ. Δαμανάκη έκανε τις εξής προτάσεις: Να αποκοπεί ο ο «ομφάλιος λώρος» εμπόρων - χρηστών (σσ αποποινικοποίηση, δηλαδή, της χρήσης και του χρήστη), να καθιερωθεί στους εξαρτημένους χρήστες η χορήγηση ουσιών με ευθύνη της πολιτείας και πλήρης ιατρικός έλεγχος, ενίσχυση των προγραμμάτων υποκατάστατων και των φορέων απεξάρτησης και να οργανωθεί και να λειτουργήσει η ενημέρωση και δράση που αποσκοπεί στην πρόληψη των κινδύνων από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Προεκλογικές, λοιπόν, δόσεις με κεντροαριστερές...«ουσίες»!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «μαύρο» που τους αξίζει

Ποιος είναι ο λόγος -ή οι λόγοι- που θα 'πρεπε να ψηφίσει κάποιος -ιδιαίτερα από τα λαϊκά στρώματα- τη ΝΔ σε αυτές τις εκλογές; Η απάντηση που δίνει η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει σχέση με προγράμματα και πολιτική, αλλά με την ανάγκη εναλλαγής διαχειριστών στο πολιτικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν, βρίσκεται 20 χρόνια σχεδόν στην εξουσία, έχει γίνει κατεστημένο με αλαζονική νοοτροπία και αυτό είναι -το μοναδικό στην πραγματικότητα- επιχείρημα με το οποίο ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού.

Φυσικά, δεν είναι τυχαίο, που η ηγεσία της ΝΔ απέφυγε και προεκλογικά την αντιπαράθεση για την ουσία της πολιτικής που εφάρμοσε την προηγούμενη τετραετία η κυβέρνηση Σημίτη. Ακριβώς, γιατί είναι η πολιτική που ήθελαν τα ντόπια και ξένα αφεντικά, ακριβώς γιατί είναι η δική της νεοφιλελεύθερη πολιτική, την οποία στήριξε - παρά τις ψηφοθηρικές και μικρόψυχες κατηγορίες του Κ. Σημίτη - τα προηγούμενα χρόνια. Ο ίδιος άλλωστε ο Κ. Καραμανλής σε κάθε ευκαιρία καυχιέται γιατί για πρώτη φορά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έσπρωχνε την κυβέρνηση στη σωστή κατεύθυνση», δηλαδή στην επιβολή των νεοφιλελεύθερων επιλογών, στις οποίες όχι μόνο πρόσφερε απλόχερα πολιτική συναίνεση, αλλά και καλλιεργούσε, ιδεολογικά και πολιτικά, το έδαφος για την «ανάγκη» υλοποίησής τους.

Δεν ήθελε, λοιπόν, ούτε μπορούσε η ηγεσία της ΝΔ να αντιπαρατεθεί ούτε προεκλογικά με την κυβέρνηση γιατί, π.χ. προχώρησε στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη λιτότητα, στο ξεκλήρισμα των αγροτών, στη σύνθλιψη των μικρομεσαίων κλπ. Αντίθετα, η μόνιμη επωδός της κριτικής της ήταν και είναι ότι καθυστέρησε, ότι έκανε λάθη, ότι δεν μπόρεσε να τα κάνει την προηγούμενη τετραετία και τα άφησε για την επόμενη.

Αυτό ακριβώς είναι ουσιαστικά και το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία. Οτι, δηλαδή, θα προχωρήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά. Μάλιστα ηγετικά στελέχη της διαβεβαιώνουν πως «ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο»(!). Δηλαδή, έχουν επιλέξει τη μέθοδο του «σοκ» για την επιβολή του «δεύτερου κύματος εκσυγχρονισμού» που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Καραμανλής ήταν ιδιαίτερα σαφής στην ομιλία του στο συνέδριο: «Δε φιλοδοξούμε να έρθουμε στην εξουσία σαν ανατροπέας. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε τα θετικά που βρίσκονται σε εξέλιξη και να επιτύχουμε ταχύτερους ρυθμούς». Και για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάζει η πολιτική από κυβέρνηση σε κυβέρνηση». Εννοείται όταν πρόκειται για νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Ακριβώς, επειδή έτσι έχουν τα πράγματα, η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ έχει ένα και μοναδικό στόχο: να καλύψει τη βαθιά αντιλαϊκή και απάνθρωπη πολιτική της με φιλολαϊκό προσωπείο. Προκειμένου να το πετύχει έχει επεξεργαστεί μια δέσμη «φιλολαϊκών» -ψηφοθηρικών εξαγγελιών (όπως π.χ. κατώτατη σύνταξη 150.000 δρχ., αύξηση του επιδόματος της ανεργίας, μείωση του κόστους παραγωγής στους αγρότες κ.ά.), το κόστος των οποίων μάλιστα διαβεβαιώνει ότι είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ΟΝΕ, αφού δεν ξεπερνά τα 600 δισ. δρχ. τα δύο επόμενα χρόνια! Επιχειρεί, δηλαδή, να εξαγοράσει φιλολαϊκό προσωπείο με 600 δισ. και τέρμα!

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεγελάσει κανένα εργαζόμενο, συνταξιούχο, αγρότη, μικρομεσαίο η ηγεσία της ΝΔ. Η απάντηση που της αξίζει είναι να βουλιάξει σε πιο χαμηλά ποσοστά μαζί με τον άλλο στυλοβάτη του συστήματος, το ΠΑΣΟΚ.

Ε, όχι και παράσημο!

Τα έργα τους

ξεπούλημα

υποταγή

και «ζώνη»

κι όμως τολμούν

και βγαίνουνε

ακόμη

στο μπαλκόνι

και μας ζητούν

την ψήφο μας,

ενώ είναι

για... «αγχόνη»!

######

Τα έργα τους

τρισάθλια

κι όμως

κι οι δυο «μεγάλοι»

ζητάνε

και παράσημο

ο κόσμος

να τους βάλει,

ε, άξιοι της τύχης μας

θα 'μαστε

αν βγούνε

πάλι!


Ο Οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ