Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ο Κ.Λαλιώτης... επί το έργον

Τις μέρες που απομένουν θα επιχειρηθεί να εντείνουν το κλίμα της ανούσιας δικομματικής πόλωσης, όπως απέδειξε η χτεσινή πρώτη εμφάνιση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Χαρ.Τρικούπη. Από σήμερα θα δίνει τη δική της καθημερινή «απάντηση» και η Ρηγίλλης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η δημιουργία κλίματος πόλωσης, ειδικά αυτές τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, φαίνεται ότι θα είναι ο κυρίαρχος στόχος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ξεκαθαρίστηκε ακόμα περισσότερο χτες, με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Κ.Λαλιώτη, που θα γίνονται καθημερινά μέχρι τις 9 Απρίλη, από το βήμα της Χαρ. Τρικούπη. Παράλληλα, ο υπουργός της κυβέρνησης, που έχει αναλάβει την ευθύνη της προεκλογικής προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ, άφησε να διαφανούν οι τακτικές που θα ακολουθήσει το κόμμα του και σ' αυτές τις εκλογές. Πρόκειται για δοκιμασμένες συνταγές του παρελθόντος, πάνω στις οποίες στήριξαν οι δικομματικοί εταίροι την προσπάθειά τους για τον εγκλωβισμό λαϊκών στρωμάτων, επιδιδόμενοι σε ανούσιες και υποκριτικές «αντιπαραθέσεις».

Τέτοιου είδους «αντιπαραθέσεις» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, φαίνεται ότι θα τεθούν και πάλι στην ημερήσια διάταξη. Το πρώτο χτεσινό δείγμα αποδεικνύει ότι κομβικό σημείο της πόλωσης θα είναι οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί που θα εκτοξευτούν ένθεν και ένθεν.

Χαρακτηριστικό επ' αυτών είναι ότι ο Κ. Λαλιώτης, αναφερόμενος στον επικοινωνιακό σχεδιασμό της ΝΔ, έκανε λόγο «για μαύρη και γκρίζα αισθητική» και «για γκρίζο πνεύμα και σκέψη», υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, δε θα ακολουθήσει αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Η απάντηση της ΝΔ, διά στόματος του εκπροσώπους της Αρ. Σπηλιωτόπουλου, που κι αυτός αρχίζει από σήμερα καθημερινές δηλώσεις στη Ρηγίλλης, κινήθηκε στο γνωστό μήκος κύματος: «Ο κ. Λαλιώτης επέλεξε τους αφορισμούς και τις ύβρεις. Δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε αυτόν τον κατήφορο», όπως είπε.

Ας σημειωθεί, επιπλέον, ότι ο Κ. Λαλιώτης, είχε φροντίσει να... προϊδεάσει και για το τι θα ακολουθήσει εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, η «γκρίζα» επίθεση της ΝΔ δε θα μείνει στο απυρόβλητο, επειδή κάποιοι άλλοι (σ.σ: το ΠΑΣΟΚ εννοούσε) είναι... «μεγαλόψυχοι».

Κατά τα λοιπά, το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά...», μπορεί να μην έχει θέση στα «επίσημα» συνθήματα του ΠΑΣΟΚ γι' αυτές τις εκλογές, αλλά αυτό δε σημαίνει πως η «αντιδεξιά» κούφια ρητορεία εγκαταλείπεται. Αντίθετα, το κόμμα που στις γραμμές του πολιτεύεται ο κ. Κοντογιαννόπουλος είναι και πάλι έτοιμο να μοιράσει τόνους αντίστοιχης αντιδεξιάς υποκρισίας, βγαλμένη από την εποχή των... «νέων τζακιών».

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε μερικούς από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Κ. Λαλιώτη για τη ΝΔ: «Παραδοσιακός συντηρητισμός», «νεοφιλελεύθερη παράταξη» και «αυστηρά οριοθετημένη, ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά και προγραμματικά στο δεξιό άκρο της διάταξης του πολιτικού συστήματος». Γίνεται πλέον φανερό ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τα ψευτοδιλήμματα του παρελθόντος και η επίκληση κάποιου ανύπαρκτου «αντιδεξιού» διαβατηρίου, θα αποτελέσουν ξανά για το ΠΑΣΟΚ όχημα, επί του οποίου θα κινηθεί η τακτική της κυβερνητικής προεκλογικής κοροϊδίας.

Καθόλου τυχαία, όσον αφορά την επιχείρηση εξαπάτησης αριστερών ψηφοφόρων, δεν ήταν επίσης και η αναφορά του Κ. Λαλιώτη, για «όμορους χώρους» με το ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους το κόμμα του έχει προνομιακές αναφορές, όπως ισχυρίστηκε...

Συμπερασματικά, το σλόγκαν «ψηφίστε το ΠΑΣΟΚ, για να μην έρθει η Δεξιά» μπορεί να μην ακούστηκε χτες, αλλά οι πρακτικές των δεκαετιών του '80 και του '90, επανακάμπτουν με δήθεν «νέο» και «εκσυγχρονισμένο» πρόσωπο. Γεγονός που δικαιώνει την άποψη πως στόχος του ΠΑΣΟΚ, αυτές τις τελευταίες δύο βδομάδες, θα είναι η δημιουργία αναχωμάτων προς εκείνους τους ψηφοφόρους του, που κινούνται προς τα αριστερά και παράλληλα η δημιουργία ενός κλίματος πόλωσης προσαρμοσμένης στα συμφέροντα του δικομματισμού, συνολικά.

  • Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν να οριστικοποιηθούν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οι όροι για τη διενέργεια της τηλεοπτικής «συζήτησης» των Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δυο κομμάτων επρόκειτο να υπογράψουν και... συμφωνητικό για τους όρους του «ντιμπέιτ», που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ