Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ
Δυο δε γύρισαν σπίτι από το μεροκάματο

Αλλοι δύο τραυματίες

Δύο εργάτες έχασαν χτες τη ζωή τους στην Παιανία της Αττικής και στον Πύργο της Ηλείας, παλεύοντας για το μεροκάματο, μπαίνοντας κι αυτοί στη μαύρη λίστα των θανατηφόρων ατυχημάτων από την αδιαφορία των εργοδοτών για μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας και που μέχρι σήμερα και μόνο με τα στοιχεία του «Ρ» ξεπερνούν τους 60.

Συγκεκριμένα, χτες έχασε τη ζωή του ο 35χρονος μαρμαράς Βανικιώτης Πιέρρος, όταν έπεσε στο χώρο του ασανσέρ από ύψος έξι μέτρων νεοανεγειρόμενης οικοδομής ιδιοκτησίας Αμαλίας Χούντα στην περιοχή Βούη στην Παιανία κοντά στο μουσείο Βορέ. Το θανατηφόρο έγινε στις 11 το πρωί, την ώρα που ο 35χρονος τοποθετούσε μάρμαρα. Ο χτεσινός νεκρός είναι ο 64ος στις κατασκευές στην περιοχή του Λεκανοπεδίου από το 2002 μέχρι σήμερα κι αυτό σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Σχολιάζοντας τη νέα δραματική είδηση από το χώρο της οικοδομής, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας Βαγγέλης Βακάλης σημείωσε: «Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου σε βάρος των εφτά στελεχών του ΠΑΜΕ, άλλοι δύο εργάτες θυσιάστηκαν στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου. Για τους δολοφόνους της εργατικής τάξης, η αστική Δικαιοσύνη έχει κλειστά τα μάτια. Οι εργάτες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η ζωή τους είναι στα χέρια τους και μόνο αυτοί μπορούν να την υπερασπίσουν».

  • Το τελευταίο μεροκάματο ήταν το χτεσινό για τον εργάτη Ν. Συγούρο στο Πύργο Ηλείας. Χτες, το πρωί όταν μπήκε σε οικοδομή ιδιοκτησίας του νομάρχη Ηλείας Κ. Δημητρόπουλου για να παραδώσει ηλεκτρικό μηχάνημα έπεσε από το εντελώς απροστάτευτο κλιμακοστάσιο από τον πέμπτο όροφο στο υπόγειο. Σε ανακοίνωσή της, η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τους υπεύθυνους της οικοδομής, αλλά και την κυβέρνηση, που δεν παίρνει αποφασιστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ικανοποιώντας τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστών.

Το συνδικάτο οικοδόμων νομού Ηλείας με ανακοίνωσή του αποκαλύπτει ότι από τις 24 Απρίλη 2002 έχει κατατεθεί μήνυση κατά όλων των υπευθύνων στη συγκεκριμένη οικοδομή για παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας, αλλά ενάμιση χρόνο μετά αγνοείται η τύχη της μήνυσης. Αντίθετα, ήρθε με τραγικό για την εργατική τάξη τρόπο η επιβεβαίωση της καταγγελίας. Το συνδικάτο καταγγέλλει ευθέως την κυβέρνηση, γιατί με την πολιτική της έχει αποθρασύνει τα μεγάλα συμφέροντα που λιώνουν στην κυριολεξία τους εργάτες.

  • Βαριά εγκαύματα από ηλεκτροπληξία ήταν προχτές το μεροκάματο για τον Βαγγέλη Καραγιώργο, χειριστή γερανού στα έργα αναστήλωσης της Ακρόπολης. Την ίδια μέρα λίγο πιο πέρα, στο έργο ανέγερσης του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, στην οδό Μακρυγιάννη στο Κουκάκι, ο 30χρονος μηχανικός του έργου Αγγελος Στρογγυλούδης τσακιζόταν, πέφτοντας σε φρεάτιο ύψους 20 μέτρων. Μάλιστα, χρειάστηκε η βοήθεια της Πυροσβεστικής, για να ανασυρθεί ο 30χρονος και να μεταφερθεί στον «Ευαγγελισμό» όπου και νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ