Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ
Για φτηνούς και αμόρφωτους εργάτες

Στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής και τις επιδιώξεις της θα κινηθεί το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας, στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Υπέρ του νομοθετήματος «επί της αρχής» τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές, αν και η Νέα Δημοκρατία διευκρίνισε ότι συμφωνεί με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αλλά όχι και με επιμέρους πλευρές του.

Το νομοσχέδιο «υπηρετεί τη διαχείριση της ανεργίας, με βασικό στόχο το μοίρασμά της μέσα από τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης» και στοχεύει στην «παράδοση φτηνής εργατικής δύναμης στους εργοδότες», επισήμανε παρεμβαίνοντας ο Δημήτρης Τσιόγκας.

Το προτεινόμενο σύστημα θα παρέχει «υποβαθμισμένη κατάρτιση για τους μαθητές, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου» επισήμανε ο Δημήτρης Τσιόγκας, τονίζοντας ότι «τα σημερινά τεχνικά εκπαιδευτήρια δεν έχουν την υποδομή για να δώσουν ουσιαστικές γνώσεις», ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ιδιωτικά ΙΕΚ, καθώς και για το «λαβύρινθο» των κοινοτικά χρηματοδοτούμενων σεμιναρίων κατάρτισης. Παράλληλα σημείωσε ότι «αλλάζει και υποτάσσεται ο χαρακτήρας του ΟΑΕΔ», αφού προωθείται η «παράδοση του ΟΑΕΔ στους βιομήχανους». Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη «να είναι η εκπαίδευση δωρεάν και δημόσια» και όχι «να είναι υπόθεση ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων», καθώς και «η τεχνική εκπαίδευση να γίνεται μετά το 12χρονο σχολείο» και τέλος επανέφερε την πρόταση «η επιδότηση των ανέργων να είναι στο 80% του βασικού μισθού και ο χρόνος της ανεργίας να είναι συντάξιμος».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι το υψηλό ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα οφείλεται «στην αδυναμία σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας», δηλώνοντας πως «το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25 έως 64 ετών που συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης υπολείπεται κατά πολύ του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου». Επισήμανε ότι η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος είναι «η απάντηση στα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας αυτού του λόγου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ