Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ
Ολα ρόδινα μπροστά στις κάμερες

Λίγη μπογιά, μια νέα ταμπέλα και πάει η ανεργία, εξαφανίστηκε!

Eurokinissi

Λίγη μπογιά, μια νέα ταμπέλα και πάει η ανεργία, εξαφανίστηκε!
Με μια ακόμα προεκλογική φιέστα για τις ανάγκες της τηλεοπτικής κάλυψης, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συνέχισε το πλασάρισμα της «Χάρτας Σύγκλισης» με επίσκεψη χτες στο «Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης» του ΟΑΕΔ στο Καματερό.

Μια επίσκεψη που εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης με παραπλανητικές εξαγγελίες και φιέστες να κρύψει την ουσία της πολιτικής της, που στόχο έχει, όχι να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά να συμβάλλει πιο αποφασιστικά στην αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Κ. Σημίτης δήλωσε για ακόμα μια φορά πως η ανεργία θα μειωθεί στο 6% μέχρι τέλους του 2008 και ότι σ' αυτό το στόχο θα συμβάλλουν τα διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ και τα ΚΠΑ, το πρόγραμμα πρόσληψης 25.000 ατόμων με μερική απασχόληση στο δημόσιο και τα διάφορα προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας. Για να καταλήξει ότι με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία, οι οποίοι θα διατηρηθούν, η ανεργία θα καταπολεμηθεί.

Και βεβαίως στα «χαρτιά» και με διάφορες αλχημείες η ανεργία μπορεί να φτάσει στο 6%. Η πραγματικότητα όμως θα είναι άλλη. Η ανεργία αποτελεί το πρόσχημα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των κερδών του κεφαλαίου, την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Πρόσφατα η κυβέρνηση εξήγγειλε νέες επιδοτήσεις στο κεφάλαιο με λεφτά του ΟΑΕΔ, δηλαδή με τις εισφορές των εργαζομένων. Απαλλάσσει από μια σειρά υποχρεώσεις την εργοδοσία σε βάρος του δικαιώματος στην εργασία.

Η μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης δε δημιούργησε ούτε μια θέση εργασίας, αντίθετα χτύπησε την πλήρη και σταθερή απασχόληση, επιβάλλοντας τη μερική απασχόληση και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Μοίρασε μια θέση εργασίας σε δυο και τρεις εργαζόμενους, «μειώνοντας» έτσι και την ανεργία. Το μέλλον είναι ακόμα χειρότερο καθώς η κυβέρνηση όπως περιγράφει στη «χάρτα σύγκλισης», θα επιδιώξει ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της μερικής απασχόλησης.

Σ' αυτούς τους στόχους θα συμβάλουν και τα ΚΠΑ, καθώς μέσα από τη διαδικασία της «εξατομικευμένης παρέμβασης» επιδιώκεται η παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού στον κάθε άνεργο ξεχωριστά, ώστε να τον πείθει, να τον καταρτίζει για να είναι απασχολήσιμος και τελικά να τον προσαρμόζει στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας ο οποίος επίσης ισχυρίστηκε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συμβάλλουν στη βελτίωση της επίδοσης της κυβέρνησης και στο ζήτημα της ανεργίας. Μέχρι σήμερα πάντως, οι πράγματι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δε βελτίωσαν τη θέση του εργαζόμενου και του άνεργου, αντίθετα τη χειροτέρεψαν.

Πάντως ενδεικτικό της ανακύκλωσης των ανέργων - εργαζομένων είναι τα ίδια τα στοιχεία του ΚΠΑ Καματερού που εξυπηρετεί τις περιοχές των Αγ. Αναργύρων, Φυλής, Α. Λιοσίων, Ζεφυρίου. Συγκεκριμένα από την 1/1/2003 καταγράφηκαν 7.500 άνεργοι. Από αυτούς 3.200 βρήκαν δουλιά. Αντίστοιχα το ίδιο διάστημα έγιναν 1.850 απολύσεις! Κανένας αρμόδιος δεν μπόρεσε να μας πει αν οι 3.200 που βρήκαν μια «ευκαιρία απασχόλησης», παραμένουν ακόμα στη δουλιά. Οπως κανείς δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί στις περιοχές που κυκλοφόρησε χτες ο Κ. Σημίτης, η μόνη χρυσοφόρα δραστηριότητα είναι το εμπόριο ναρκωτικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρές «παρενέργειες» από την υποχρηματοδότηση του ΟΑΕΔ(2020-10-08 00:00:00.0)
«Θέλουν ΟΑΕΔ υποχείριο των εργοδοτών»(2010-08-12 00:00:00.0)
Η κυβερνητική «Χάρτα» της απασχολησιμότητας(2003-09-14 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν τη φτώχεια και τα υπερκέρδη(2003-09-12 00:00:00.0)
Μηχανισμοί εκμετάλλευσης(2000-08-18 00:00:00.0)
"Μερίδια" για ...μεταξωτές κορδέλες(1997-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ