Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πουλάνε αβέρτα υπηρεσίες

Εκχωρήθηκε η σίτιση στο νοσοκομείο Λαμίας, προκηρύσσεται διαγωνισμός για την εκχώρηση των τραπεζοκόμων στο «Λαϊκό» και αποφασίστηκε η εκχώρηση μελέτης του Οργανισμού στο ΕΚΑΒ

Πλημμυρίδα εκχωρήσεων τομέων των δημόσιων νοσοκομείων σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, καθώς αρχίζουν να «ωριμάζουν» οι νόμοι εμπορευματοποίησης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος που ψήφισε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εκχωρεί τομείς, στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν 25.000-30.000 κενές οργανικές θέσεις, με βάση τους οργανισμούς της δεκαετίας του 1980!

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε απ' το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας - Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) Στερεάς Ελλάδας η εκχώρηση της σίτισης σε ιδιωτική εταιρία. Είναι η πρώτη εκχώρηση τομέα δημόσιου νοσοκομείου που έγινε από Ανώνυμη Εταιρεία που συγκροτήθηκε στα πλαισίου του ΠεΣΥΠ, με βάση το νόμο 2889/2001, για τη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

Το τίμημα για την εκχώρηση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ανήλθε 740.000 ευρώ ενώ η αρχική προκήρυξη ήταν 1.050.000 ευρώ.

Εταιρίες τραπεζοκόμων
στο «Λαϊκό»

Τη διακήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία των τραπεζοκόμων στο Λαϊκό Νοσοκομείο παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, το κόστος θα είναι 230.000 ευρώ και το ετήσιο κόστος μιας τραπεζοκόμου θα είναι 20.000 ευρώ. Η «πληρωμή» των 20.000 ευρώ δε θα είναι στην ίδια την τραπεζοκόμο, αλλά στον επιχειρηματία. Η τραπεζοκόμος θα παίρνει μισθό πείνας που δε θα ξεπερνά τα 600 ευρώ το μήνα, αλλά το αφεντικό της θα καρπώνεται τις υπηρεσίες που προσφέρει ο είλωτας - τραπεζοκόμος, και μάλιστα χωρίς πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς θα εργάζεται με μειωμένα ωράρια και την αντίστοιχη ασφαλιστική κάλυψη.

Κι, όμως, μπροστά σε αυτή τη βάρβαρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ περιορίζεται σε παρατηρήσεις του τύπου ότι η «αποσύνδεση από το υπουργείο Υγείας με νομοθετικές παρεμβάσεις του κόστους των ιδιωτικών συνεργείων από το κόστος των οργανικών θέσεων, διευκολύνει την ασυδοσία και την αδιαφάνεια που επικρατεί».

Αποκαλυπτικό της συνενοχής της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ είναι το γεγονός ότι η τιμή έπεσε στα 230.000 ευρώ μετά από δική της -και της ΑΔΕΔΥ- καθώς η αρχική τιμή ήταν 440.000 ευρώ.

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα στοίχιζαν λίγο παραπάνω απ' το μισό του κόστους που θα πληρώνει το «Λαϊκό» στους επιχειρηματίες για κάθε τραπεζοκόμο. Αλλά, δεν τίθεται θέμα δημιουργικής λογιστικής, αλλά απάντησης στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων που καλύπτουν ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και απάντησης στις ανάγκες των αναγκών των ασθενών στη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Εκχώρηση και στο ΕΚΑΒ

Την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία της μελέτης για την αλλαγή του Οργανισμού του ΕΚΑΒ αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου.

Η μελέτη θα στοιχίσει περίπου 45.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ