Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Στο πλευρό των εργατών

Συγκλονιστικό για την πόλη το χτεσινό συλλαλητήριο

Το σύνθημα απαντά ευθέως στην κυβέρνηση, που ισχυρίζεται πως αντιμετωπίζει την ανεργία ενισχύοντας την εργοδοσία

Motion Team

Το σύνθημα απαντά ευθέως στην κυβέρνηση, που ισχυρίζεται πως αντιμετωπίζει την ανεργία ενισχύοντας την εργοδοσία
Μυριόστομη καταγγελία της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, που πιστή στα κελεύσματα της ΕΕ έχει μετατρέψει τη Νάουσα σε πόλη ανέργων, αποτέλεσε και η χτεσινή πανεργατική συγκέντρωση συμπαράστασης στους 120 εργαζόμενους της «Τρικολάν». Η Νάουσα κατέβασε χτες τα «ρολά», ενώ η συγκέντρωση των εργαζομένων στη διασταύρωση της εθνικής οδού που οδηγεί προς την πόλη, ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Η κεντρική πλατεία της Νάουσας από νωρίς χθες το πρωί γεμάτη. Εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας, από όλα τα εργοστάσια του Λαναρά, καταστηματάρχες και επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης, υπάλληλοι στις υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχίας, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ, μαθητές και εκπαιδευτικοί, άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως η εργατιά της πόλης έχει κάνει δική της υπόθεση την ανάκληση των απολύσεων στην «Τρικολάν», τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Τα 7 χιλιόμετρα πορεία που ακολούθησαν μέχρι τον κόμβο της εθνικής οδού, αποδείχτηκαν μηδαμινά για να κουράσουν τους εργαζόμενους της Νάουσας. Με αμείωτο παλμό οι απεργοί εργάτες σήκωσαν τα πανό και τις σημαίες του ΠΑΜΕ και κατευθύνθηκαν στο σημείο όπου βρίσκονταν ήδη συγκεντρωμένοι συνάδελφοί τους από τη Νάουσα και άλλα χωριά της περιοχής. Οσο προχωρούσε η πορεία τόσο μεγάλωνε ο όγκος της, όλο και περισσότεροι έσπευδαν να ενώσουν τη φωνή τους με τις εργάτριες της «Τρικολάν», που βρίσκονταν στην κεφαλή της πορείας, δίνοντας το σύνθημα στους συγκεντρωμένους: «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι».

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης πρόσφεραν τα λεωφορεία για τη μετακίνηση των ηλικιωμένων στο σημείο όπου είχε προγραμματιστεί ο αποκλεισμός της εθνικής οδού. Τα συνθήματα των εργαζομένων, την ώρα που η πορεία έφτανε στον κόμβο της εθνικής, πνίγηκαν στο χειροκρότημα των συγκεντρωμένων, για να επαναληφθούν λίγη ώρα αργότερα, πιο δυνατά, πιο μαζικά: «Ο δρόμος του αγώνα οδηγεί σε λύση, η "Τρικολάν" δε θα κλείσει».

Πάνδημη η συμμετοχή στην κινητοποίηση

Motion Team

Πάνδημη η συμμετοχή στην κινητοποίηση
Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην «Τρικολάν» έσπασαν στην πράξη το καθεστώς τρομοκρατίας που επιχείρησε να επιβάλει η εργοδοσία μετά την ανακοίνωση των 10 πρώτων απολύσεων. Οι απολυμένοι εργάτες πήγαν κανονικά στη δουλιά τους, διεκδίκησαν και πέτυχαν να εργαστούν, κάνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο ξεκάθαρο πως καμιά απόλυση δε γίνεται δεκτή από τους εργαζόμενους.

Μιλώντας στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση ο Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, επισήμανε τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης και των κομμάτων που στήριξαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Λευκή Βίβλο και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου για την παραπέρα εξαθλίωση των εργαζομένων και το φούντωμα της ανεργίας στην περιοχή. «Ενωμένοι κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Οι εργαζόμενοι έχουν νου και γνώση», σημείωσε ο Χρ. Τρεμπελής «και θα εκτιμήσουν ποιοι είναι με τους εργαζόμενους και ποιοι με τους εργοδότες. Αυτό θα πρέπει να είναι το κριτήριό τους και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές».

Αργά το απόγευμα οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» πραγματοποίησαν νέα γενική συνέλευση, στην οποία αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ