Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Την όξυνση των απαράδεκτων περιφερειακών ανισοτήτων τόσο μεταξύ των περιφερειών των 15 κρατών - μελών όσο και στο ίδιο το εσωτερικό των κρατών - μελών, με κοινωνικές και οικονομικές ανισομετρίες, που εκδηλώνονται με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας και οδηγούν στην περιθωριοποίηση των πιο καθυστερημένων περιφερειών, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την οικονομική και κοινωνική συνοχή.
«Η αποτυχία της διακηρυγμένης επιδίωξης της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για οικονομική και κοινωνική συνοχή», επισήμανε ο Στρ. Κόρακας «προοιωνίζεται τις ακόμα δυσμενέστερες προοπτικές της εφαρμογής της στα ασθενέστερα κράτη - μέλη μετά τη διεύρυνση. Πράγματι, σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο δεν είχαμε μείωση των ανισοτήτων ανάπτυξης, αλλά διεύρυνση του χάσματος που χωρίζει τις καθυστερημένες περιοχές από τις αναπτυγμένες. Αυτό είναι αλήθεια τόσο για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές όσο και για αστικά κέντρα, που μαστίζονται από μαζική ανεργία και φτώχεια».
«Για παράδειγμα, η Ελλάδα, μετά από 23 χρόνια ένταξης, παραμένει η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ φτωχαίνει συνεχώς, με περιφέρειες που παρουσιάζουν πτώση του κατά κεφαλήν εισοδήματος».
«Η ανεπάρκεια πόρων και η συνεχής περικοπή τους», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «δε συνέβαλαν στην ενίσχυση της πολυδιαφημιζόμενης συνοχής και στη σταθεροποίηση του επιπέδου ανάπτυξης. Αντίθετα, δημιούργησαν κλυδωνισμούς που όξυναν την οικονομικο-κοινωνική αποσύνθεση των περιφερειών. Επιπλέον, ενώ μετά τη διεύρυνση θα έχουμε υπερδιπλασιασμό των φτωχών περιοχών, αποφασίζεται η μείωση των σημερινών 48 περιφερειών της ΕΕ "των 15" με εισόδημα μικρότερο του 75% του μέσου κοινοτικού όρου, σε 30 περιφέρειες στην ΕΕ "των 25". Αποκλείονται έτσι, με τρόπο εντελώς μηχανικό και άδικο, πολλές από τις μέχρι σήμερα επιλέξιμες περιοχές του στόχου 1 των οποίων τα προβλήματα παραμένουν εντονότατα, με κίνδυνο την περαιτέρω περιθωριοποίηση των περιφερειών αυτών.
Η πραγματικότητα αυτή, κύριε Πρόεδρε, δε μας επιτρέπει να δεχτούμε την εκτίμηση των εισηγητών για θετικότατα αποτελέσματα στην πορεία οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το Σώμα «να υπερψηφίσει τις τροπολογίες μας που θίγουν τα ζητήματα αυτά και ιδιαίτερα την τροπολογία μας για τις νησιωτικές περιοχές και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πολυνησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου». Δυστυχώς, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και η καταψήφιση των συγκεκριμένων τροπολογιών κατέδειξαν, για άλλη μια φορά, την υποκρισία του Ευρωκοινοβουλίου.