Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρωτόκολλο συνεργασίας της αντιπολίτευσης στον Ντενκτάς

Η αντικατάσταση του Ραούφ Ντενκτάς από τη θέση του διαπραγματευτή για το Κυπριακό είναι η προτεραιότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Κινήματος Ειρήνης - Δημοκρατίας και του Κινήματος Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που υπέγραψαν προχθές.

Τα τρία κόμματα δεσμεύονται να συνεργαστούν μετά τις εκλογές και να ορίσουν κοινοβουλευτική λεγόμενη επιτροπή, που θα διαπραγματεύεται το Κυπριακό. Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει εφτά άρθρα και υπογράφουν οι Ταλάτ, Ακιντζί και Ερέλ, οι οποίοι θεωρούν, ως πρωταρχικό τους στόχο, την εγκαθίδρυση της Ενωμένης Δημοκρατίας της Κύπρου, όπως τη χαρακτηρίζουν, στο πλαίσιο μιας λύσης, που θα εξευρεθεί με βάση το σχέδιο Ανάν και την πολιτική ισότητα των δύο συστατικών μερών του κράτους.

Στόχος της συνεργασίας είναι, επίσης, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από το Μάη του 2004.

Στο κείμενο του πρωτοκόλλου γίνεται αναφορά στη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία, που θα επιτευχθεί μέχρι το Μάη του 2004, με βάση το σχέδιο Ανάν, στη συνεργασία και την κοινή δράση των τριών κομμάτων του μετώπου της Ειρήνης κατά των οπαδών του «στάτους κβο» και των αντιτιθεμένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση κύκλων της Τουρκίας, στις παρεμβάσεις για αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και της βούλησης των ψηφοφόρων και στο διάλογο και συνεργασία με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Τουρκίας, που επιθυμούν την ένταξη της χώρας.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, δεν προτίθεται να συναντηθεί προσωπικά με τον Ραούφ Ντενκτάς, γιατί «αυτό θα έδινε την ευκαιρία στον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εκμεταλλευτεί το γεγονός για δικούς του σκοπούς, όπως έκανε και στο παρελθόν».

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Σάιπρους Γουίκλι», ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισήμανε πως σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγορείται ότι εγκατέλειψε την τράπεζα των διαπραγματεύσεων και ότι θεωρεί το σχέδιο Ανάν νεκρό.

«Μια συνάντηση μαζί του», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, «θα του δώσει λαβή να πει πως άρχισαν και πάλι διαπραγματεύσεις με τους όρους που θέτει εκείνος, δηλαδή να ξεχάσουμε το σχέδιο Ανάν και τον Γενικό Γραμματέα και να συζητήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε, τέλος, ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, αλλά και πέρα από αυτό, είναι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα εκείνο της περιουσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ