Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΛΟΣ
Μακριά οι φονιάδες!
  • Ο βολιώτικος λαός απαιτεί την άμεση απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων από το λιμάνι της πόλης
  • Επίδειξη «ραγιαδιστικής φιλοξενίας» προς τους απρόσκλητους «επισκέπτες», από τη Νομαρχία Μαγνησίας και το Δήμο Βόλου

Προκαλώντας τα φιλειρηνικά, αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του βολιώτικου λαού, πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ κατέπλευσαν, προχτές, στο λιμάνι του Βόλου, από όπου αναμένεται ν' αποπλεύσουν την ερχόμενη Τρίτη, με προορισμό τη Σούδα.

Τα ΝΑΤΟικά πλοία, 4 φρεγάτες ιταλικής, τουρκικής, ολλανδικής και ελληνικής προέλευσης, ανήκουν στη Ναυτική Μοίρα Μεσογείου (STANAVFORMED), που υπάγεται στο στρατηγείο της Νάπολης και συστάθηκε στις 30 Απρίλη του 1992 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Τουρκίας, Ελλάδας. Αυτή η πολεμική μοίρα, από τότε μέχρι και σήμερα, κάνει συνεχώς περιπολίες στα νερά της Μεσογείου, με στόχο την τρομοκράτηση των λαών της περιοχής και την αντιμετώπιση - εκ των προτέρων ή εν τη γενέσει της - κάθε προσπάθειας εναντίωσης στη Νέα Τάξη Πραγμάτων του ιμπεριαλισμού.

Πρώτοι, πάλι, οι κομμουνιστές

Με το που εμφανίστηκαν τα πλοία της αιματοβαμμένης συμμαχίας στο λιμάνι της θεσσαλικής πόλης, ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις του φιλειρηνικού λαού του Βόλου. Οι πρώτοι που αντέδρασαν άμεσα στην απρόσκλητη «επίσκεψη» των ΝΑΤΟικών φονιάδων ήταν οι κομμουνιστές και η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση - καταγγελία, η οποία μοιράστηκε σε χιλιάδες Βολιώτες. Στην ανακοίνωση, οι ΝΑΤΟικοί «επισκέπτες» χαρακτηρίζονται ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ, τονίζεται πως «καμιά "εθιμοτυπική επίσκεψη" δεν μπορεί και δεν πρέπει να σβήσει από τις μνήμες μας τον ιμπεριαλιστικό ρόλο του ΝΑΤΟ» κι επισημαίνεται ότι «τίποτα δεν μπορεί να ξεπλύνει τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα σε βάρος των λαών, όπως, επίσης, και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, που στηρίζουν, συμμετέχουν και πρωτοστατούν σ' αυτά, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς».

Ανακοίνωση, με ανάλογο περιεχόμενο, εξέδωσε και ο Νίκος Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, όπου, αφού επισημαίνει ότι οι ΝΑΤΟικοί πρέπει να φύγουν από το λιμάνι της πόλης - για το οποίο σημειώνει πως «δεν πρόκειται να γίνει προγεφύρωμα για την υποδούλωση λαών» - τονίζει: «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση ν' αφουγκραστεί και να ενστερνιστεί τα αισθήματα του λαού του Βόλου, όπως και, γενικότερα, του ελληνικού λαού και να μην επιτρέψει στο μέλλον παρόμοιες προκλήσεις και προσβολές στα δημοκρατικά του αισθήματα».

Διαδήλωση διαμαρτυρίας

Τα αντιΝΑΤΟικά αισθήματα των εργαζομένων της περιοχής εκφράστηκαν και στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας, για να καταγγελθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να υφαρπάξει την ψήφο του λαού, δίνοντας ψεύτικες και απατηλές προεκλογικές υποσχέσεις. Μετά τη συγκέντρωση, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι έκαναν πορεία προς το λιμάνι του Βόλου, φωνάζοντας αντιΝΑΤΟικά συνθήματα και ζητώντας τα φύγουν τα πολεμικά πλοία της Συμμαχίας.

...και «φιλόξενοι»

Δυστυχώς, όμως, με τα αντιπολεμικά, αντιΝΑΤΟικά αισθήματα του λαού του Βόλου δε συντάχθηκαν κάποιοι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, επιδεικνύοντας πνεύμα «ραγιαδιασμού», υποδέχτηκαν φιλόξενα, στη Νομαρχία Μαγνησίας και στο Δήμο Βόλου, τον επικεφαλής της πολεμικής μοίρας του ΝΑΤΟ, του «έκαναν το τραπέζι» και του έδωσαν την ευκαιρία να δώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησε για τον... φιλειρηνικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενη σε όσους θα ήθελαν να παίξουν το ρόλο του «φιλόξενου οικοδεσπότη», η ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Επωμίζονται σοβαρές ευθύνες απέναντι στο λαό της περιοχής μας όσοι συγχρωτίζονται με τους φονιάδες σε παρόμοιες εκδηλώσεις ντροπής και υποτέλειας. Πολύ περισσότερο αυτοί που πριν λίγο καιρό, με ομόφωνα ψηφίσματα, κατήγγειλαν τις ΝΑΤΟικές βαρβαρότητες».

Δηλώσεις καταδίκης της ΝΑΤΟικής πρόκλησης, αλλά της «φιλόξενης διάθεσης» κάποιων αιρετών, έκαναν και άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Γ. Λούμας, δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας, ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζει ότι «η προκλητική παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι του Βόλου έρχεται σε μια χρονική στιγμή που πληθαίνουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και κορυφώνονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί» και καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη στάση αιρετών και φορέων, οι οποίοι - όπως αναφέρει - «στο όνομα των δημοσίων σχέσεων, που είναι "υποχρεωμένοι" να αναπτύσσουν (όπως ισχυρίζονται), συγχρωτίζονται και συντρώγουν με τους φονιάδες των λαών. Επιβάλλεται να καταγγελθεί η διγλωσσία τους, η αποστασιοποίησή τους από την εκφρασμένη λαϊκή, φιλειρηνική συνείδηση».

Και ο Γ. Χαρμάνης, δημοτικός σύμβουλος Ιωλκού, καλεί τους συνδημότες του κι όλους τους κατοίκους της περιοχής «να αντιδράσουν, με κάθε τρόπο, στην παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι, καταδικάζοντας, ταυτόχρονα, την όποια υποτέλεια εκφραστεί από τοπικούς παράγοντες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ