Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Συγκεχυμένες οι απώλειες αμάχων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Περισσότεροι από πεντακόσιοι άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους αμερικανο-βρετανικούς βομβαρδισμούς, που πλέον πραγματοποιούνται, κυρίως, με βόμβες διασποράς, ιδιαίτερα σε περιοχές της Βασόρας, της Βαβυλώνας και της Βαγδάτης, ανακοίνωσε, χτες, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ. Εκτός από το μακελειό στην αγορά της Βαγδάτης, ο Ιρακινός αξιωματούχος έκανε, επίσης, λόγο για 9 νεκρούς αμάχους στη βόρεια επαρχία Ντιάλα ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωνε ότι από τους βομβαρδισμούς της Βαγδάτης, την Τρίτη, σκοτώθηκαν 8 άμαχοι και τραυματίστηκαν 6. Ο αλ Σάχαφ απέφυγε να επιβεβαιώσει, αυτό που μεταδίδουν πολλοί ανταποκριτές, περί συμμετοχής στις μάχες τόσο της «αραβικής μεραρχίας», δηλαδή των Αράβων εθελοντών στρατιωτών και καμικάζι αυτοκτονίας.

Οσον αφορά στους αμάχους, υπάρχει μια έστω και συγκεχυμένη εικόνα καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα από τις περισσότερες πόλεις όπου μαίνονται οι μάχες. Καμία εικόνα δεν υπάρχει επισήμως από τις ιρακινές αρχές για τις στρατιωτικές απώλειες. Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, υποστράτηγος Βίνσεντ Μπρουκς, έκανε λόγο για 4.000 αιχμαλώτους στρατιώτες, αν και οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται είτε στο Κουβέιτ είτε σε άλλες αμερικανικές βάσεις δεν έχουν δει, μέχρι στιγμής, ούτε έναν.

Το αμερικανικό στρατηγείο στην Ντόχα υποστηρίζει ότι τις τελευταίες 72 ώρες, στις μάχες μόνο πέριξ της Νατζάφ, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 Ιρακινοί στρατιώτες. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι κατά την κατάληψη νοσοκομείου εντός της Νασρίγια συνελήφθησαν «170 άμαχοι στρατιώτες»! Παράλληλα, τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν 500 Ιρακινούς νεκρούς στρατιώτες μεταξύ Καρμπάλας - Νατζάφ. Δημοσιογράφοι του «Ρόιτερς» και του Γαλλικού Πρακτορείου που είναι «ενσωματωμένοι» στις αμερικανικές δυνάμεις που μάχονται στην Ας Σάτρα, μιλούσαν για «τουλάχιστον 20 φορτηγά, λεωφορεία και αυτοκίνητα, γεμάτα με πτώματα ανθρώπων με πολιτικά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ