Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Νέοι και Ωραίοι

Οταν έχουν καταναλωθεί όλες οι λέξεις που αφορούν έναν πόλεμο, που η ανθρώπινη λογική - στην πιο απλή της σύσταση - δεν μπορεί να κατανοήσει. Οταν τα νέα παιδιά, από 10 ή 12 χρόνων και πάνω, περπατάνε στους δρόμους κραυγάζοντας με σταθερή φωνή τα συνθήματά τους, ε, ε, ο, ο, εμείς θα σταματήσουμε τον πόλεμο αυτό, δίνοντας αξία στην καινούρια γενιά και στον όγκο της. Οταν τα τηλεοπτικά παράθυρα κατακλύζονται από πολιτικούς αναλυτές, στρατηγικούς αναλυτές, οπλικών συστημάτων αναλυτές, τότε χάνω τις δικές μου λέξεις και παίρνω τους δρόμους, χώνομαι ανάμεσα στους νέους, που τους ακολουθούν οι δάσκαλοί τους, συχνά και κάποιος από τους γονείς τους, και προσπαθώ να πιάσω τον παλμό τους.

Ο παλμός τους σφύζει, ο αποτροπιασμός κατά του πολέμου μεταγγίζεται από αρτηρία σε αρτηρία, από φλέβα σε φλέβα, καθώς είναι πιασμένοι από τα χέρια ή τους ώμους, η αδελφοσύνη της συνύπαρξης σε ώρες διαμαρτυρίας, που τείνει να γίνει συνολικός αγώνας, σφυρηλατείται, δίνει και σ' εμένα δύναμη να πορευτώ μαζί τους, αγνοώντας αποστάσεις και χρόνο.

Ιδού οι πρώτες γραμμές, λέω. Να τις πάρετε και να τις προωθήσετε.

Είσαστε η πιο ωραία νεολαία. Μην αφήσετε κανένα να σας αφαιρέσει τη ζωή σας.

Η ζωή σας δεν είναι μια άδεια διαδρομή μέσα στο χρόνο. Δώστε της νόημα. Διαλέξτε το περιεχόμενο. Αγωνιστείτε για τώρα και για το μέλλον.

Γυρίζω σπίτι μου με μια ευφορία, ξεχνώ την κούραση, επαναλαμβάνω στο νου μου τα συνθήματα: Οχι στον πόλεμο στο Ιράκ. Να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο. Μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Ξαναφέρνω στο νου μου τις στρατιές των νέων που διασχίζουν τους δρόμους της Αθήνας, τη Βασ. Σοφίας: Ποιος δίνει σε ποιον το δικαίωμα να στείλει αυτά τα παιδιά σε αεροπλάνα και βαπόρια να σκοτωθούν σε αρχαίες πατρίδες; Γίνομαι ρητορική και φοβάμαι.

Χάνω ολονύκτια τον ύπνο μου, παρακολουθώντας στη μικρή οθόνη τις λάμψεις, τους τρομακτικούς ήχους των φονικών όπλων, όποια ονόματα και αν έχουν, και κάνω προσπάθειες να διατηρήσω το λογικό μου.

Επανέρχομαι με άλλες εικόνες, που και αυτές έρχονται στην τηλεόραση από άλλες χώρες, ακόμα και της παρέας των συμμάχων, και κατακλύζομαι από καινούρια αισθήματα.

Μια άλλη παγκοσμιοποίηση γεννιέται, αναπτύσσεται και προσπαθεί να προωθήσει τη δική της ύπαρξη, να συνενώσει τις δικές της ιδέες για το μέλλον του πλανήτη.

Ο πλανήτης δεν είναι μόνο θάλασσα, όρη, βουνά, λαγκάδια, δέντρα, φυτά, ζώα και πετούμενα, είναι οι άνθρωποι.

Οι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά απ' όλα τα άλλα έμβια όντα με τη λογική και την ιστορική μνήμη. Με τον εκφρασμένο λόγο. Με τη διάκριση του δίκιου. Με τη δημιουργία οργανωμένων κοινωνιών, με τη σύσταση υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, με οράματα και την επιδίωξη μιας καλύτερης ζωής.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ