Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Ολίγον... εισβολή

Μοιάζει να επιβεβαιώνεται από τα πράγματα η ύπαρξη συμφωνίας Ουάσιγκτον - Αγκυρας

Τουρκικές δυνάμεις στη Σιλώπη. Η Αγκυρα μοιάζει να απέσπασε έγκριση της Ουάσιγκτον για τη δημιουργία «νεκρής ζώνης»

Associated Press

Τουρκικές δυνάμεις στη Σιλώπη. Η Αγκυρα μοιάζει να απέσπασε έγκριση της Ουάσιγκτον για τη δημιουργία «νεκρής ζώνης»
ΑΓΚΥΡΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΙΡΜΠΙΛ.-- Ουσιαστικά, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη αμερικανοτουρκικής συμφωνίας σχετικά με το Βόρειο Ιράκ, ο επικεφαλής του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ δήλωσε χτες ότι «ο αφοπλισμός του Ιράκ είναι εξαιρετικά σημαντική αποστολή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιφέρειας και της χώρας», ωστόσο διευκρίνισε πως «δεν είναι δικός μας πόλεμος, ούτε δικό μας καθήκον». Ο Οζκιόκ, εξέφρασε την άποψη ότι «η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ πρέπει να διαφυλαχτεί», ουσιαστικά προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη απόπειρα των Κούρδων να ανεξαρτητοποιηθούν αποτελεί casus belli για την Αγκυρα, ενώ υποκριτικά σχολίασε πως «τα πετρελαϊκά αποθέματα του Ιράκ ανήκουν στο λαό του και μόνον» (έκφραση που ακούραστα επαναλάμβαναν οι Μπους και Μπλερ στις Αζόρες).

Οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν εισβάλλει -αλλά... λίγο!- ήδη στο Ιράκ κι αυτές που θα ακολουθήσουν θα «συντονίζονται» με τους «συμμάχους μου Αμερικανούς», είπε ο Οζκιόκ, ώστε «να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις». Τη «συμφωνία» επισφραγίζει η παροχή βοήθειας 1 δισ. δολαρίων και δανείων 8,5 δισ. δολαρίων από την Ουάσιγκτον στην Αγκυρα. Πρακτικά, οι Αμερικανοί συμφώνησαν να επιτρέψουν στους Τούρκους να δημιουργήσουν «νεκρή ζώνη», επειδή δε θα υπάρξει ένα φλεγόμενο «βόρειο μέτωπο», δηλαδή οι αμερικανοβρετανοί δε θα εμπλακούν από αυτήν την πλευρά με τον ιρακινό στρατό. Ωστόσο, η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς προειδοποιούσε ότι, στην πραγματικότητα, «δεν υπάρχει εγγύηση» ότι οι Τούρκοι δε θα προχωρήσουν.

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι πάντως χτες εμφανίστηκε να «συγχαίρει» την Τουρκία για τη στάση της, μάλλον σε έναν διπλωματικό ελιγμό παρά σε μια έξαρση μαύρου χιούμορ. Μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης του Αραβικού Συνδέσμου, ο Σάμπρι δήλωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι για τη συμπεριφορά που επέδειξε η Τουρκία, που απέρριψε (να συμμετάσχει στον) πόλεμο κατά του Ιράκ», είπε. Αλλά η τουρκική «άρνηση» είναι μάλλον υπό αίρεση. Αλλά και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου και ΥπΕξ της Αιγύπτου Αμρ Μούσα εμφανίστηκε πεπεισμένος, μετά τις διαπραγματεύσεις που, όπως είπε, είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλά Γκιούλ, ότι «η Τουρκία βρίσκεται εκεί για λόγους ασφαλείας και για ανθρωπιστικούς λόγους».

Ωστόσο, η παραμονή 70.000 ανδρών των πιο αξιόμαχων τμημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που επί 15 χρόνια πολεμούσε στη νοτιοανατολική Τουρκία, κάθε άλλο παρά εγγυάται ότι τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι.

Διπλή εμπλοκή

Εν τω μεταξύ οι Αμερικανοί εμπλέκονται σε μάχες με δύο, πλέον, κουρδικές οργανώσεις, σύμφωνα με το χτεσινό ρεπορτάζ της Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ: Της Ανσάρ αλ Ισλάμ που συσχετίζουν με την αλ Κάιντα (άγνωστο βάσει ποιων στοιχείων) και την Κομάλα, ή Ισλαμική Ομάδα του Κουρδιστάν μια βασικά ιρανική οργάνωση. Η εφημερίδα εκτιμά πως οι επιθέσεις ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη μιας διάθεσης από πλευράς Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν να χειριστεί «πιο επιθετικά την Κομάλα». 43 από τους νεκρούς των αμερικανικών πυραυλικών επιθέσεων του Σαββάτου ήταν μαχητές της συγκεκριμένης οργάνωσης και μόλις 7 της Ανσάρ, εναντίον της οποίας υποτίθεται πως έγινε η επίθεση.

Οι Αμερικανοί και οι Κούρδοι δεν είναι σίγουρο ότι διεξάγουν τον ίδιο πόλεμο: Αν και ανιχνευτές και μαχητές βοηθούν τους Αμερικανούς στις επιχειρήσεις κατά των Ιρακινών στη Μοσούλη και το Κιρκούκ, ταυτόχρονα επιδιώκουν και δικούς τους στόχους.

Πάντως, οι Κούρδοι χτες έμοιαζαν να «ανέχονται» την τουρκική εισβολή, αν γίνει με τους αμερικανικούς όρους: «Είναι μια θετική εξέλιξη», είπε ο ηγέτης του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, Μασούντ Μπαρζάνι, που τις προηγούμενες μέρες απειλούσε με πόλεμο τους Τούρκους...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι βομβαρδισμοί και από το Ιράν(2022-11-22 00:00:00.0)
Πιέσεις για εκλογές(2017-12-22 00:00:00.0)
Προχωρά η συμφωνία παράτασης της κατοχής(2008-10-15 00:00:00.0)
Χιλμί Οζκιόκ(2003-03-09 00:00:00.0)
Νέα «συνήθη» πλήγματα(2002-05-30 00:00:00.0)
Η "σκιώδης" πλευρά της τουρκικής εισβολής(1995-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ