Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα παζάρια της μοιρασιάς

Γρηγοριάδης Κώστας

Κρίσιμα... τα ζητήματα και τα συναφή με αυτά ερωτήματα, που θα απασχολήσουν - όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - το χτεσινοβραδινό πολεμικό συμβούλιο κορυφής των Μπους και Μπλερ. Τα ίδια ζητήματα απασχολούν και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, κυρίως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και, βέβαια, την Ελληνική Προεδρία της Κοινότητας, όπως και την τουρκική ηγεσία.

Ποια είναι τα κρίσιμα αυτά ερωτήματα; Είναι τα εξής: Ποιοι θα μεταφέρουν την «ανθρωπιστική βοήθεια»; Ποιοι θα τη μοιράζουν και πώς; Ποιοι και πώς θα αναλάβουν την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ, μετά τον πόλεμο; Μέσα από ποιες διαδικασίες θα γίνει η «ανοικοδόμηση» αυτή;

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η άδικη και βάρβαρη εισβολή βρίσκεται ακόμη στην αρχή της - όπως ομολογούν οι πρωταγωνιστές της - αλλά αυτοί ξεκίνησαν, ήδη, τα παζάρια και τους τσακωμούς για τη μοιρασιά της λείας. Αλλωστε, οι Αμερικανοί «έδωσαν» το λιμάνι του Ουμ Κασρ σε αμερικανική εταιρία, έναντι περίπου 5 δισ. δολαρίων, πριν ακόμη το καταλάβουν κι, απ' ό,τι φαίνεται, κάπως έτσι θα «μοιραστούν» και οι άλλες ιρακινές πόλεις, οι πετρελαιοπηγές, οι υπόλοιποι φυσικοί πόροι, οι υποδομές και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της πολύπαθης αυτής χώρας, αν επικρατήσουν τελικά οι εισβολείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ