Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Δεν ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση

Απορρίφθηκε στη Βουλή πρόταση του Στ. Μάνου για οριακή αλλαγή στον υπάρχοντα εκλογικό νόμο

Το μόνο δίκαιο σύστημα η απλή αναλογική τόνισε ο Α. Σκυλλάκος

Απέφυγε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι συγκεκριμένα θα κάνει με τον εκλογικό νόμο, αφού διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού αρκέστηκε σε γενικότητες με σαφή όμως προτίμηση στις μονοκομματικές κυβερνήσεις που προκύπτουν όμως από καλπονοθευτικά συστήματα. Ο Λ. Παπαδήμας είπε ότι το θέμα θα απασχολήσει τη διακομματική επιτροπή που λειτουργεί στο υπουργείο Εσωτερικών «κάποια στιγμή την άνοιξη» και εκτίμησε ότι τη χώρα τη συμφέρουν «σταθερές κυβερνήσεις», αφού οι εμπειρίες των κυβερνήσεων συνεργασίας «ήταν τραυματικές».

Η συζήτηση στη Βουλή έγινε με αφορμή πρόταση νόμου του Στ. Μάνου ο οποίος προτείνει ως μόνη αλλαγή στο σημερινό νόμο την κατάργηση της διάταξης που αποκλείει από την τρίτη κατανομή εδρών τους συνασπισμούς κομμάτων.

Η πρόταση νόμου ρυθμίζει ένα επιμέρους θέμα έστω σε θετική κατεύθυνση, αλλά είναι αποσπασματική και αφορά τον ανταγωνισμό των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, τα οποία μάλιστα κλέβουν με τα εκλογικά συστήματα τις ψήφους των μικρότερων, τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Διευκρίνισε ότι με τα καλπονοθευτικά συστήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα παραβιάζονται και οι συνταγματικές διατάξεις για λαϊκή κυριαρχία, ισότητα ψήφου και ίση μεταχείριση των κομμάτων και τόνισε ότι το μόνο δημοκρατικό σύστημα το οποίο είναι δίκαιο, είναι η απλή αναλογική. Υπενθύμισε δε ότι σχετική πρόταση νόμου είχαν καταθέσει το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, αλλά η κυβέρνηση την απέρριψε και τόνισε ότι δε θα υπερψηφίσει την πρόταση του Στ. Μάνου.

Η ΝΔ διά του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Π. Παυλόπουλου τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του σημερινού καλπονοθευτικού συστήματος, ζητώντας από την κυβέρνηση να δηλώσει επίσημα ότι δεν τίθεται θέμα οιασδήποτε αλλαγής του ισχύοντος νόμου. Ελαφρά διαφοροποιημένος εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι μπορεί να γίνει συζήτηση εάν υπάρξει διακομματική συμφωνία για την αλλαγή του συστήματος εξομάλυνσης και για το σπάσιμο της Β' Αθηνών σε μικρότερες περιφέρειες, αρκεί αυτές να ισχύσουν από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο Σύνταγμα η οποιαδήποτε αλλαγή στον εκλογικό νόμο ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και εάν συμφωνήσουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα (οι 200 από τους 300 βουλευτές). Ο Φ. Κουβέλης από το ΣΥΝ υπερψήφισε την πρόταση υποστηρίζοντας ότι αποτελεί θετική συμβολή, αλλά ζήτησε την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ο εισηγητής της πρότασης Στ. Μάνος τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής και υπερασπίστηκε το σημερινό εκλογικό νόμο ζητώντας μόνο την αλλαγή της διάταξης για το συνασπισμό κομμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα σκαριά ο νέος εκλογικός νόμος(2016-05-17 00:00:00.0)
H αντιπαράθεση για το νέο εκλογικό νόμο(2007-12-23 00:00:00.0)
Διεκδικούν απλή αναλογική(2003-09-16 00:00:00.0)
«Ανοικτός» σε ληστρικότερες αλλαγές(2001-12-04 00:00:00.0)
Χαλύβδινη ενότητα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κατά της απλής αναλογικής(1997-05-30 00:00:00.0)
Χαλύβδινη ενότητα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κατά της απλής αναλογικής(1997-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ