Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Τελικό διπλωματικό «παζάρι»

Οι προετοιμασίες εντείνονται

Associated Press

Οι προετοιμασίες εντείνονται
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.-

Εξι όρους συμμόρφωσης για το Ιράκ απεργάστηκε η Βρετανία, προσπαθώντας να «τροποποιήσει» μαζί με τις ΗΠΑ το σχέδιο απόφασής τους για να αλιεύσει περισσότερες ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Με το διπλωματικό παζάρι να αγγίζει ασύλληπτα όρια, τα μέλη του Συμβουλίου επρόκειτο να αρχίσουν την κρίσιμη συνεδρίασή τους αργά χθες βράδυ, ώρα Ελλάδας. Αν και δεν είχε αποσαφηνιστεί πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, διπλωματικές διαρροές υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ «υπολείπονται μόνο μίας ψήφου», για να εγκριθεί το σχέδιο απόφασής τους και παρατηρητές του ΟΗΕ εγκατέλειπαν τα σύνορα Ιράκ - Κουβέιτ.

Τηλεοπτική εμφάνιση του Σαντάμ, που να δεσμεύεται ότι θα παραδώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, ελεύθερη μετάβαση Ιρακινών επιστημόνων σε ξένη χώρα, παράδοση στοιχείων για τον άνθρακα και τα χημικά όπλα που διαθέτει, παραδοχή ότι κατέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη με δυνατότητα ρίψης χημικών όπλων, δέσμευση καταστροφής των απαγορευμένων πυραύλων και παράδοση προς καταστροφή όλων των κινητών εργαστηρίων παρασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, είναι οι 6 όροι, που, όπως υποστήριξε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάικ 'Ο Μπράιαν, το Λονδίνο θέτει στο Ιράκ «ως ύστατη ευκαιρία συμμόρφωσης». Βρετανικές πηγές υποστήριζαν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον 10ήμερη διορία στη Βαγδάτη.

Οι βρετανικοί όροι δεν είχαν, πάντως, μέχρι χθες βράδυ κατατεθεί γραπτώς στον ΟΗΕ, προκειμένου να συμπληρωθεί το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος. Αν και τόσο ο Τόνι Μπλερ, όσο και η Αμερικανίδα σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις μιλούσαν για «προσπάθειες εξεύρεσης συναίνεσης» και εξέφραζαν «διάθεση διαλόγου», ταυτόχρονα ξεκαθάριζαν ότι «είναι η ώρα να τελειώνει αυτή η υπόθεση», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Ράις. Μάλιστα, η Ράις εκτίμησε ότι αν δεν αντιδράσει το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα αποδυναμωθεί, κάτι που συμβαίνει, ήδη, εξαιτίας της έλλειψης ενότητας».

Αν και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισε, αργά χθες, δεν είχε διευκρινιστεί αν τελικά το τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα. Πηγές του ΟΗΕ διέρρεαν ότι η Ουάσιγκτον μοιάζει να «κερδίζει» τις απαραίτητες ψήφους, προσεταιριζόμενη, εκτός από την υποστήριξη των Βρετανίας, Ισπανίας, Βουλγαρίας, και την έγκριση των Πακιστάν, Καμερούν και Μεξικού. Οσο για τον Κόφι Ανάν, προειδοποιούσε ότι «θα αμφισβητηθεί η νομιμότητα ενός πολέμου χωρίς προηγούμενη εξουσιοδότηση του ΟΗΕ».

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και πολεμική

«Η διπλωματία είναι στην τελική της φάση», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο χρόνος των επιθεωρήσεων, ούτε ο αριθμός των επιθεωρητών». Στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου, ο Πρόεδρος Μπους συνομίλησε τηλεφωνικώς με τους ομολόγους του του Μεξικού, της Χιλής και της Ρωσίας, ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στη στρατιωτική δράση, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Η Ισπανίδα ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό της, και στη συνέχεια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υποβληθεί καν σε ψηφοφορία το δεύτερο σχέδιο απόφασης, δεδομένης της βεβαιότητας άσκησης βέτο από τη Γαλλία.

Η Γαλλία δέχτηκε, για πολλοστή φορά, τα βέλη της Βρετανίας, με τον Τόνι Μπλερ να την κατηγορεί εμμέσως ότι «η επιμονή της στην καταψήφιση της όποιας τροποποιημένης πρότασης καθιστά δύσκολη την εξεύρεση συμβιβασμού». Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα προειδοποίησε τη Ρωσία με «σοβαρές συνέπειες» στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, αν ασκήσει βέτο. Η απάντηση ήρθε από το υφυπουργείο Εξωτερικών, που επανέλαβε ότι η Μόσχα «δε δέχεται στρατιωτικά τελεσίγραφα και επιμένει ότι το Ιράκ δεν είναι απειλή», ενώ ανταπέδωσε την «απειλή» μιλώντας για «προβλήματα στην επικύρωση της Συμφωνίας για τα όπλα μαζικής καταστροφής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ