Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΔΑΣ - ΓΣΕΕ
Να γίνει υπόθεση των εργαζομένων

Μια ανάσα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενώ οι εργατικές οικογένειες δέχονται μια νέα κερδοσκοπική επίθεση στα εισοδήματά τους, με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, η απεργία που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ για τις 21 Μάρτη γίνεται μετερίζι αντίστασης, μετατρέπεται αναπόφευκτα σε μέρα αντιπολεμικής και κοινωνικής συσπείρωσης ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ «η απεργία αυτή επιβάλλεται να πάρει μαχητικά και παλλαϊκά χαρακτηριστικά».

Στο φόντο της αυξανόμενης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, απέναντι στο κύμα των νέων ανατιμήσεων, της ακρίβειας και των απολύσεων και μάλιστα πριν ακόμα αρχίσει ο πόλεμος, τα στελέχη του ΠΑΜΕ απευθύνουν έκκληση στα συνδικάτα, στους ίδιους τους εργαζόμενους «να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας».

Ομως και χτες, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, απέρριψε για μια ακόμη φορά την πρόταση της ΔΑΣ, για προκήρυξη από τη Συνομοσπονδία πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για τις 21 Μάρτη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη δεκάδες δευτερόβαθμιες οργανώσεις έχουν πάρει απόφαση για απεργία, ενώ ακόμα και δικές τους δυνάμεις, σε ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, ζητάνε την προκήρυξη απεργίας. Δυστυχώς, μια τέτοια κρίσιμη, για την ανθρωπότητα, τους λαούς της περιοχής, αλλά και τους εργαζόμενους της χώρας μας, στιγμή, τα στελέχη των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης», δέσμια της γραμμής του ταξικού εταιρισμού και της υποταγής, αρνήθηκαν τις προτάσεις της ΔΑΣ.

Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, παρά τις μεγαλοστομίες τους για την ανάγκη αντιπολεμικής δράσης, οχυρωμένοι πίσω από τις γνωστές θεωρίες του «ρεαλισμού», επί της ουσίας σέρνονται στη γραμμή της κυβέρνησης και της ΝΔ, μετατρέπονται σε υπάκουους υπηρέτες της ΣΕΣ και του μεγάλου κεφαλαίου.

Ετσι, περιορίστηκαν σε μια ολιγόωρη στάση εργασίας για τις 21 Μάρτη, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα τελειώσει με τη λήξη της βάρδιας. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα η ΣΕΣ - στην οποία μετέχουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - θα συναποφασίζει με τους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες, Κομισιόν και κυβερνήσεις στη λεγόμενη Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων και την προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας!

Τα στελέχη της ΔΑΣ, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ, ανέδειξαν την ανάγκη η εργατική τάξη και με το όπλο της απεργίας να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Στα πλαίσια αυτά πέρα από την απεργία στις 21 Μάρτη, να κηρυχτεί απεργία την πρώτη ημέρα του πολέμου. Παράλληλα, να δοθεί εργατική, λαϊκή απάντηση στο κύμα των ανατιμήσεων, διεκδικώντας την επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης με πραγματικές αυξήσεις, αλλά και να αντιμετωπιστεί ο εντεινόμενος κρατικός και εργοδοτικός αυταρχισμός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ