Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Και ξαφνικά... ένταση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το ξέσπασμα του υπουργού Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι οι ΗΠΑ μπορούν και χωρίς τη Βρετανία, αντανακλά την ένταση που επικρατεί μεταξύ άλλων και μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον όσον αφορά στη διπλωματία, και ειδικά στο χρόνο έναρξης του πολέμου. Μάλιστα, ίσως εξηγεί εν μέρει τα αδιέξοδα που δημιουργεί η φρενίτιδα για μία τάχιστη δεύτερη απόφαση στον ΟΗΕ, δεδομένου ότι η βρετανική κυβέρνηση και ειδικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, έχει βρεθεί στη δύσκολη θέση να προσπαθεί να μετριάσει την αμερικανική ανυπομονησία εξαιτίας της εσωτερικής κυρίως ανταρσίας που αντιμετωπίζει στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, που αριθμεί πια 200 βουλευτές.

Συγκεκριμένα, ο Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που δεν εγκριθεί το δεύτερο ψήφισμα για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στην περίπτωση που η Βρετανία δε συμμετάσχει τελικά στον πόλεμο.

Οι παρατηρήσεις του Ράμσφελντ προκάλεσαν σοκ και έκπληξη στην Ντάουνινγκ Στριτ, που επέλεξε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην υποστήριξη του ψηφίσματος, το οποίο θα δίνει το «πράσινο φως» στη χρήση βίας κατά του Ιράκ. Απεγνωσμένα προσπάθησε να μετριάσει και να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των δηλώσεων και από την πλευρά του κι ο Ράμσφελντ εξέδωσε μια διευκρίνιση, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του.

Λίγο αργότερα, ο Βρετανός υπουργός Αμύνης, Τζεφ Χουν έσπευσε να διαψεύσει τη σχετική φημολογία, δηλώνοντας σε εκπομπή του ΒΒC ότι ο Ράμσφελντ αναφερόταν σε μια «θεωρητική πιθανότητα» να μην αναμειχθούν τα βρετανικά στρατεύματα σε επιχειρήσεις κατά της Βαγδάτης και υπαινίχθηκε ότι ενδεχομένως να μη χρειάζεται ένα δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ, για να πραγματοποιηθεί επέμβαση κατά του Ιράκ. Στην ερώτηση δημοσιογράφου, εάν το ψήφισμα 1441 μπορεί από μόνο του να παράσχει την εξουσιοδότηση για χρήση βίας, ο Χουν απάντησε: «Ασφαλώς, είναι δυνατόν να ερμηνεύσουμε το 1441 κατ' αυτό τον τρόπο».

  • Στην εβδομαδιαία ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι 12.039 επιπλέον έφεδροι ανακλήθηκαν αυτήν τη βδομάδα, με τους οποίους ανεβαίνει σε 188.592 ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν κινητοποιηθεί. Το Πεντάγωνο πρόσθεσε ότι 225.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Κόλπου για τη συμμετοχή τους σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ