Κυριακή 5 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΟΝΕ, το ΠΑΣΟΚ και ο... Νιαγάρας

Από αύριο και μέχρι τέλους της προεκλογικής περιόδου, οι Ελληνες ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα, ανοίγοντας τους δέκτες της τηλεόρασής τους και γυρίζοντας το κουμπί του ραδιοφώνου τους, να βλέπουν και να ακούνε για μια Ελλάδα... ανύπαρκτη. Για την ακρίβεια, θα «ενημερώνονται» για μια Ελλάδα που «υπάρχει» μεν, αλλά μόνο στις... διαφημιστικές μακέτες του ΠΑΣΟΚ. Ξεκινάει, βλέπετε (έτσι λένε οι πληροφορίες) η διαφημιστική καμπάνια της κυβέρνησης. Συνεπώς, αν πριν από δυο βδομάδες έως και τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου μάς την εμφάνισαν σαν... «χτισμένη» (!), δεν αποκλείεται τώρα ο κ.Λαλιώτης να έχει προγραμματίσει να προβάλει σποτ με τους καταρράκτες του Νιαγάρα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την εκτροπή του Αχελώου...

***

Φυσικά η κυβέρνηση δε θα περιοριστεί στα επικοινωνιακά κόλπα ηλεκτρονικού τύπου (σ.σ.: έτσι λέγεται πλέον η φαιά τηλε-προπαγάνδα). Θα δούμε πολλά ακόμα, αφού, από τη μια ο χρόνος της προεκλογικής ψηφοθηρίας είναι ακόμα αρκετός και από την άλλη υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, που θα ακολουθηθούν, για να εμφανιστεί το άσπρο- μαύρο. Πάντως - παρεμπιπτόντως - ό,τι κι αν κάνει ο πρωθυπουργός, δύσκολα θα αποκρύψει τη φτώχεια της πολυδιαφημισμένης «διεύρυνσης» των ψηφοδελτίων του κόμματός του. Φτώχεια, η οποία εκφράζεται και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, με αποτέλεσμα τις συνεχείς αναβολές του χρόνου παρουσίασής του από τον Κ.Σημίτη, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τη συγκρότησή του...

***

Για να επιστρέψουμε, όμως, στα δημαγωγικά των ημερών, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο ίδιος ο κ.Σημίτης έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του στις «τελετές» μεταβάπτισης, που πραγματοποιούνται στις προεκλογικές πασαρέλες, όπου και συνηθίζεται το κρέας να πωλείται σαν... ψάρι.

Ετσι «απολαύσαμε» τον πρωθυπουργό να δηλώνει στο Ζάππειο ότι δε(!) θα θίξει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ είναι γνωστό ότι προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Μάρτη, για να υπερψηφίσει πολιτικές, που προωθούν αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώσεις συντάξεων. Είδαμε, επίσης, τον κ.Σημίτη να ισχυρίζεται - την ίδια μέρα που δόθηκε και επισήμως η κυβερνητική άδεια για διέλευση 2.000 πεζοναυτών του ΝΑΤΟ από το ελληνικό έδαφος προς το Κοσσυφοπέδιο - ότι η κυβέρνησή του υπερασπίζεται την ειρήνη στα Βαλκάνια... Τον είδαμε, παράλληλα, να τάζει «δικαιότερη» πολιτική την επόμενη 4ετία και, για να το... αποδείξει, εξήγγειλε φοροελαφρύνσεις που αφορούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς και τους έχοντες εισόδημα άνω των 16 εκ. δραχμών ετησίως! Τον «απολαύσαμε», ταυτόχρονα, να ζητά από το λαό να του αποδώσει στις εκλογές «τίτλο τιμής»(!), επειδή - όπως είπε - η πολιτική του την προηγούμενη τετραετία ήταν «φιλολαϊκή»!

***

Παρά, όμως, την απατηλή προπαγάνδα, το ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός είναι τόσο πολύ δέσμιοι της πολιτικής τους, που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε κατά την προεκλογική περίοδο το πραγματικό τους πρόσωπο. Ετσι πάει στράφι και όλη η «σκηνοθεσία». Απόδειξη το τι συνέβη την Πέμπτη, όταν ο κ. Σημίτης, χωρίς να το θέλει και προσπαθώντας να κριτικάρει την παροχολογία της ΝΔ πέτυχε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Αφ' ενός κονιορτοποίησε την παροχολογία του ΠΑΣΟΚ (είναι ίδια με εκείνη της ΝΔ), αφ' ετέρου ομολόγησε περί ποίου «παραδείσου» διατείνεται κάθε φορά που αναφέρεται στην ΟΝΕ: «Πού θα τα βρει, για να δώσει όσα τάζει προεκλογικά η ΝΔ, αφού τα κριτήρια του Μάαστριχτ δεν ξεχνιούνται, ακόμα κι όταν μπούμε στην ΟΝΕ», αναρωτήθηκε ο κ.Σημίτης... Τα συμπεράσματα προκύπτουν εύλογα για τη μετα - ΟΝΕ εποχή.

Εξίσου, αποκαλυπτική ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού, την Παρασκευή, στη Βουλή. Τότε και, αφού επί μακρόν προσπαθούσε να αποκρούσει από το βήμα τις καταγγελίες του ΚΚΕ για το όργιο βίας και τρομοκρατίας της κυβέρνησής του, έστρεψε το δάκτυλο προς τους κομμουνιστές, για να τους επιστήσει την προσοχή, επειδή... «καταχρώνται» - όπως είπε - τη δημοκρατία που έχει χαρίσει στον τόπο ο «εκσυγχρονισμός» του!

Αυτά τα λένε - σημειωτέον - προεκλογικά. Ας αναλογιστούμε τι έχουν να πουν και κυρίως τι έχουν να κάνουν, μετά τις εκλογές, αν στις 9 Απρίλη δεν πάρουν την απάντηση που τους αξίζει.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ