Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εδώ και τώρα τα «ψιλά» στον Γλίξμπουργκ...

Με συνοπτικές διαδικασίες, η ελληνική κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στον Γλίξμπουργκ, με διαβατήριο που θα φέρει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως βασιλιάς της Ελλάδας», να έρθει στη χώρα, να πάρει τα 4,6 δισ. δραχμές!

Τακτική εναγκαλισμού του Γλίξμπουργκ με προφανή στόχο να το χρησιμοποιήσει για την επίτευξη μικροπολιτικών στόχων, εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη. Ετσι πίσω από τις αντιβασιλικές κορόνες, η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει...«τα ψιλά» (4,6 δισ.!) χωρίς δεύτερη κουβέντα και από την άλλη τον προσκαλεί, έμμεσα πλην σαφώς, να έρθει στην Ελλάδα να τα παραλάβει, προκειμένου να γίνει και το ανάλογο αποπροσανατολιστικό δικομματικό «παιχνίδι».

Μόλις τρεις εργάσιμες μέρες μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου και ενώ έχει χρονικό περιθώριο τριών μηνών για την εκταμίευση των χρημάτων, η κυβέρνηση, με συνοπτικές διαδικασίες, «τρέχει» να αποζημιώσει τον Γλίξμπουργκ... Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χτες, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης, «με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε το ένταλμα για την πληρωμή της αποζημίωσης ύψους 13.700.000 ευρώ που έχει επιδικάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας». Χρήματα, τα οποία θα δοθούν από τα κρατικά κονδύλια των φυσικών καταστροφών.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Φλωρίδη ότι τα εντάλματα πληρωμής «θα εκδοθούν στα ονόματα, όπως αυτά αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Ετσι, σύμφωνα με την απόφαση αναφέρεται, «Κωνσταντίνος τέως βασιλιάς της Ελλάδας»... Ο υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης δήλωσε ότι «από την υπηρεσία Δημοσιονομικού ελέγχου θα εκδοθούν τέσσερα εντάλματα στα ονόματα των δικαιούχων της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τα οποία θα σταλούν στη ΔΟΥ Αχαρνών όπου υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Μόλις προσέλθει είτε ο ίδιος ο δικαιούχος είτε πληρεξούσιός του θα πάρει το χρηματικό ποσό που έχει επιδικαστεί στο όνομά του».

Επιχειρώντας, μάλιστα να δικαιολογήσει την επίσπευση των διαδικασιών, ο ίδιος δήλωσε ότι «με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση δηλώνει έμπρακτα το σεβασμό της στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ταυτόχρονα ότι δεν επιθυμεί καμία εκκρεμότητα για το θέμα αυτό» και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός πλήρωσε αρκετά για το θεσμό της βασιλείας και πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία πληρωμή».

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα και συγκεκριμένα για το αν η κυβέρνηση «δέχεται ένα διαβατήριο που λέει Κωνσταντίνος, πρώην βασιλεύς των Ελλήνων» για την πιθανή είσοδο του Γλίξμπουργκ στη χώρα, δήλωσε: «Η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου -όχι η απόφαση- αναγνώρισε κάποια νομική προσωπικότητα για να γίνει η προσφυγή. Αλλιώς δε θα εξεταζόταν. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο τέως μπορεί να πάει να εισπράξει το ποσό που του επιδικάστηκε. Με τη νομική προσωπικότητα με την οποία εμφανίστηκε στο Στρασβούργο και την οποία έκανε αποδεκτή, από τη στιγμή που συζήτησε την αίτησή του, το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»...

Μάλιστα, ο Χρ. Πρωτόπαππας, θέλοντας να παρουσιάσει σαν το... μέγιστο έργο, την καταβολή στον Γλίξμπουργκ, «μόνο τόσων λίγων χρημάτων» και σχολιάζοντας τη δήλωση της κόρης του Γλίξμπουργκ Αλεξίας, δήλωσε με στόμφο: «Ας μη γελιόμαστε. Αυτό που ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν χρήματα. Πολλά χρήματα. Χρήματα του ελληνικού λαού. Ακολούθησαν κινήσεις, μεθοδεύσεις σε βάρος του ελληνικού λαού. Αυτά ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι. Και οι μεθοδεύσεις τους δεν πέρασαν, χάρη στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό είναι πραγματικότητα». Η πραγματικότητα, είναι ότι και χρήματα πήραν και μπορούν, αν το θελήσουν, να έρθουν στην Ελλάδα να τα εισπράξουν!!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ