Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΙΕΣΕΩΝ...

ΕΓΓΡΑΦΑ - ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ; «Εγγραφο - βόμβα, στο οποίο δεν προβλέπεται η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εάν προηγουμένως δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό, κυκλοφόρησε στις αντιπροσωπείες των χωρών - μελών των "15" στις Βρυξέλλες. Το έγγραφο που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα και τη Λευκωσία διότι επί της ουσίας αγνοεί τις προειδοποιήσεις των κ.κ. Σημίτη και Παπανδρέου για μπλόκο στη διεύρυνση εφόσον δεν ενταχθεί τον Δεκέμβριο η Κύπρος, συνετάχθη ενόψει των αποφάσεων της Κοπεγχάγης για τη διεύρυνση και περιλαμβάνει τέσσερα "εναλλακτικά σενάρια" - δύο για την Κύπρο και δύο για την Τουρκία» (Ειρήνη Καρανασοπούλου - «ΝΕΑ»).

ΠΟΙΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ; «Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούν έντονες πιέσεις σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία, προκειμένου να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης της 12ης Δεκεμβρίου, η οποία αναμένεται να αποφασίσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ» (Γ. Καρελιάς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ: «Αυτό που ζήτησα από τον κ. Παπανδρέου είναι να σκεφθεί το εξής σενάριο: "Ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησής μου, αν η Τουρκία πει "ναι" στη λύση και δεν έχουμε εξασφαλίσει ημερομηνία για την έναρξη συνομιλιών; Μπορείτε, του είπα, να καταλάβετε το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε στην τουρκική κοινή γνώμη;". Ελαβα την απάντηση: "Ναι, μπορούμε να το καταλάβουμε" και πρότεινε να επισκεφθεί την Αγκυρα για να συζητηθούν αυτά και όλα τα άλλα θέματα» (Γιασάρ Γιακίς -υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας - «ΒΗΜΑ»).

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ: «Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών (Α2 Διεύθυνση Κύπρου) με θέμα "Τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν", τα σημεία που χρήζουν διαπραγμάτευσης είναι ουσιαστικά δύο και, αν συνυπολογιστεί το όλο πλαίσιο που θέτει το σχέδιο για τη συνολική λύση, είναι μάλλον περιφερειακά. Πρόκειται για το θέμα των εποίκων και των περιουσιών...» (Χρύσα Ταβουλάρη - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ