Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΛΟΠ
Πάλι δικομματικό «ντέρμπι»

Το μήνυμα ότι οι εκλογές είναι «ντέρμπι» μεταξύ των δύο μονομάχων στέλνουν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης με το νέο γύρο δημοσκοπήσεων που ξεκίνησε χτες. Και τα νέας εσοδείας γκάλοπ υπηρετούν τις πάγιες επιδιώξεις των εργαλείων χειραγώγησης της «κοινής γνώμης» όπως η αναπαραγωγή των εκβιαστικών διλημμάτων (ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, Σημίτης ή Καραμανλής), ενώ ταυτόχρονα οι ηγεσίες των δύο κομμάτων μπορούν να εντείνουν παραπέρα το κλίμα πόλωσης στο όνομα ότι τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί στη διαμάχη για την κατάληψη της εξουσίας.

Το γκάλοπ, που άνοιξε τον νέο κύκλο επηρεασμού της κοινής γνώμης, δείχνει προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, εύρημα που αντισταθμίζεται από το προβάδισμα του Κ. Σημίτη έναντι του Κ. Καραμανλή, με αποτέλεσμα «όλοι να είναι ευχαριστημένοι».

Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της «Metron Analysis», που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,2% έναντι 32,2% του ΠΑΣΟΚ, ενώ στα τέλη Ιουλίου μετά τις συλλήψεις κατηγορουμένων για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη η διαφορά ήταν 5,5 μονάδες. Τον Ιούνιο, στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, πριν από τις εξελίξεις στην υπόθεση της τρομοκρατίας η διαφορά ήταν 8,8 μονάδες. Στην ίδια δημοσκόπηση το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,7%, ο ΣΥΝ 3,6%, το ΔΗΚΚΙ 2% και το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη (ΛΑ.Ο.Σ) 2,6%%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» φτάνει το 14,7%. Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ φτάνουν το 9,3%, ενώ από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει μόλις το 0,8% των ψηφοφόρων της του 2000.

Ο Κ. Σημίτης προηγείται με 1,2% από τον Κ. Καραμανλή στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ο Κ. Σημίτης συγκεντρώνει 35,7% και ο Κ. Καραμανλής 34,5%, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ήταν ισοδύναμοι με 37,2%. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, αφού στη λεγόμενη παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 25,1% έναντι 57,8% που φτάνει η ΝΔ.

Πριν καλά καλά «βγει στον αέρα» η δημοσκόπηση, κυβέρνηση και ΝΔ είχαν ξεκινήσει τη μάχη των εντυπώσεων, δίνοντας την ερμηνεία που βολεύει τον καθένα από τους δύο. Ετσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαπίστωσε ότι «υπάρχει για την κυβέρνηση μια βελτιωμένη εικόνα αυτή τη στιγμή, ως αποτέλεσμα των πολιτικών πρωτοβουλιών μας και της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας της δουλιάς μας, όπως επίσης ότι υπάρχει μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη».

Το κύριο συμπέρασμα, κατά τον επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Γ. Σουφλιά, είναι ότι «οι περισσότεροι Ελληνες επιλέγουν θετικά και εμπιστεύονται σταθερά τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτή η εικόνα, παρουσιάζει πλέον χαρακτηριστικά παγίωσης». Στο ίδιο μήκος κύματος ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος εκτίμησε πως «και αυτή η δημοσκόπηση δείχνει ότι παγιώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και διευρύνεται. Ταυτόχρονα καταγράφεται ότι είναι πλέον συνείδηση στον Ελληνα πολίτη πως η ΝΔ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση».

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι έσπευσε και ο ΣΥΝ να πανηγυρίσει, επιβεβαιώνοντας έτσι το άγχος επιβίωσης που διακατέχει την ηγεσία του. Σε μακροσκελή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου εκτιμώνται «ως θετικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης», επειδή, όπως επεξηγεί, «ο ΣΥΝ εμφανίζει μια σημαντική άνοδο της τάξης του 20% στην επιρροή του (από 3% σε 3,6%)(!)», ο πρόεδρος Ν. Κωνσταντόπουλος έχει «το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής επιρροής και το μικρότερο ποσοστό αρνητικής επιρροής από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», ενώ υποστηρίζει ότι «σε κρίσιμα θέματα, όπως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και το ζήτημα του Κυπριακού, υπάρχει μία ουσιαστική έγκριση των απόψεων του ΣΥΝ» (σ.σ. Πώς το ξεχωρίζει, αφού δε διαφέρουν από τις απόψεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ