Επεκτείνεται και αυτοματοποιείται η ηλεκτρονική παρακολούθηση. Βιντεοκάμερες στους δρόμους με αυτόματη αναγνώριση προσώπων και ψηφιακή βάση δεδομένων με 10.000 πρόσωπα «υπόπτων» προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα το Επιχειρησιακό Σχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» - πρόκειται για ένα συνολικότερο σχέδιο «εκσυγχρονισμού» του κρατικού μηχανισμού υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ και αφορά στη χρήση των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.
Ενα τμήμα του συνολικού επιχειρησιακού σχεδίου έχει τον τίτλο «Συστήματα αναγνώρισης προσώπων» και, όπως οι ίδιοι οι εμπνευστές του ομολογούν, έχει στόχο «τη χρήση προηγμένων συστημάτων για την καταγραφή και αναγνώριση υπόπτων». Το σύστημα, με τις κατάλληλες τεχνολογίες, θα χρησιμοποιεί ψηφιακές εικόνες (από video ή φωτογραφίες) και θα τις συγκρίνει με βάσεις δεδομένων υπόπτων ή ατόμων που έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε συγκεκριμένους χώρους. Το σύστημα μπορεί να υλοποιηθεί πιλοτικά σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή χώρους με μεγάλη συνάθροιση ανθρώπων (εμπορικά κέντρα, δρόμοι με μεγάλη κίνηση κλπ.). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αναμένεται η ανάπτυξη μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων, όπου θα καταγραφούν τα πρόσωπα 10.000 πολιτών μέχρι το 2006, και φυσικά έπεται συνέχεια...
Είναι φανερό ότι αυτή η βάση δεδομένων δε θα περιλαμβάνει σεσημασμένους για συμμετοχή στο λεγόμενο κοινό έγκλημα. Γιατί πρώτος στόχος της άρχουσας τάξης είναι ο «εχθρός λαός» και όποιος αντιστέκεται στη «νέα τάξη πραγμάτων». Αλλωστε, για να μη μένει καμιά αμφιβολία, στο ίδιο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα οι συντάκτες του σημειώνουν: «Αποστολή και ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης, της ευταξίας και της απρόσκοπτης διαβίωσης των πολιτών, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας και την πρόληψη-καταστολή του εγκλήματος, προστασία του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας δημόσιας και κρατικής ασφάλειας».
Ηδη στην Αθήνα λειτουργούν οι γνωστές κάμερες της Τροχαίας, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με τους αρμόδιους, αφορούν μόνο στις τροχαίες παραβάσεις. Ομως, μέχρι το 2004 αναμένεται να τοποθετηθούν συνολικά 1.600, έτσι που να μη μένει ακάλυπτο κανένα σημείο της πόλης. Αν σε αυτές προστεθούν και όσες είναι τοποθετημένες σε κλειστούς χώρους, μυστικές ή φανερές, τότε το εφιαλτικό σενάριο θα είναι πλέον πραγματικότητα.
Κατά τ' άλλα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά άλλων δράσεων, όπως η λειτουργική βελτίωση από άποψη τεχνολογικών υποδομών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, η διαχείριση του στόλου οχημάτων των δύο υπηρεσιών, η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη κτλ. Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο κατά 75% από την ΕΕ και το συνολικό του ύψος φτάνει τα 72.760.000 ευρώ.
Αν παρακολουθήσει κανείς όλες τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. - νομοσχέδιο για τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς, πρόγραμμα «αστυνόμος της γειτονιάς», «Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας», παρακολούθηση και ψηφιακή καταγραφή «υπόπτων» κ.ά. - γίνεται φανερό ότι το σημερινό καθεστώς έχει ανάγκη από ένα ολοένα και πιο ισχυρό αστυνομικό κράτος. Γεγονός που, από όποια σκοπιά κι αν το εξετάσει κανείς, δείχνει τις σοβαρές αδυναμίες του συστήματος να αντεπεξέλθει στους πολυποίκιλους κοινωνικούς κραδασμούς που η ίδια του η λειτουργία δημιουργεί στα θεμέλιά του.