Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Συντονίζει» η Σκότλαντ Γιαρντ

Σε ...στρατηγικούς συνεργάτες των ελληνικών αρχών ασφαλείας έχουν αναδειχτεί, πλέον, τα στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ. Εκτός από τη συνεργασία τους με την ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση της «17 Ν», παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια της Ολυμπιάδας, αφού είναι συντονιστές της συμβουλευτικής ομάδας που έχει αναλάβει αυτόν τον τομέα. Η τελευταία αποτελείται από ειδικούς που προέρχονται από εφτά χώρες.

Μάλιστα, η πρόσφατη άσκηση ετοιμότητας που διεξήχθη την περασμένη βδομάδα με την κωδική ονομασία «Ουράνιο Τόξο», και είχε αντικείμενο την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών, πραγματοποιήθηκε με βάση το βρετανικό πρότυπο ανάλογων ασκήσεων. Στην άσκηση πήραν μέρος 1.800 υπάλληλοι διαφόρων κρατικών υπηρεσιών.

Απαντώντας χτες σε ερώτηση αν η συνεργασία με τη Σκότλαντ Γιαρντ συνεχιστεί, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε πως «η αποστολή της Σκότλαντ Γιαρντ όσον αφορά τη "17 Ν" έχει τελειώσει. Οσον αφορά τη διμερή συνεργασία, οι Βρετανοί παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και είναι συντονιστές της συμβουλευτικής ομάδας από εφτά χώρες». Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη στο Λονδίνο, όπου συμμετείχαν στελέχη της βρετανικής υπηρεσίας. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε τον «ανιδιοτελή» χαρακτήρα της συνεργασίας, ενώ ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Σ. Σύρρος, υποστήριξε ότι οι Βρετανοί αστυνομικοί «δεν επιχείρησαν ποτέ να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους» και εξήρε τη διακριτικότητά τους...

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε στην ανάγκη της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, μιας συνεργασίας που προωθείται με διάφορες μορφές. Μια από αυτές ήταν και η διεθνής υπουργική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Λάνκαστερ Χάουζ με πρωτοβουλία του Φόρεϊν Οφις, αφού η Μ. Βρετανία αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ΕΕ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αυτή αξιοποιείται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο από τα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα, ώστε να αποτελεί την αφορμή για τη διείσδυση υπηρεσιών, όπως η CIA, το FBI και η Σκότλαντ Γιαρντ στις εσωτερικές υποθέσεις διαφόρων χωρών. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι 57 χωρών και αντικείμενό της είχε την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια. Ενας από τους στόχους της διάσκεψης ήταν να εξασφαλιστεί όσον το δυνατόν μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη, αλλά και κοινωνική συναίνεση, καθώς και συνεργασία των αρμόδιων κρατικών φορέων, στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει τις χώρες των Βαλκανίων, στην οποία συμβάλλουν, όσο μπορούν, οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί με τις επεμβάσεις τους, αλλά και με την οικονομική εκμετάλλευση αυτών των χωρών, έχει ανεβάσει τους δείκτες της εγκληματικότητας στα ύψη. Τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και διακίνησης γυναικών και εφήβων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, έχουν δραστηριότητες που υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ισραηλινός μίτος...(2005-07-08 00:00:00.0)
Από την πρεσβεία των ΗΠΑ συντονίζεται ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας;(2002-01-18 00:00:00.0)
Περιμένουν τον «τρομονόμο» να τους «λύσει» τα χέρια(2001-03-31 00:00:00.0)
Πιο σκληρή νομοθεσία ζητά η Σκότλαντ Γιαρντ(2001-03-07 00:00:00.0)
Συντηρούν οι Αμερικανοί το θέμα της «17 Ν»(2000-08-08 00:00:00.0)
Επαφές για τρομοκρατία(2000-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ